Visoje šalyje išsidėsčiusiose „Norfos“ parduotuvėse prie šviežios mėsos vitrinų nuolatos rikiuojasi pirkėjai, o pardavėjos dirba net suplukusios.
Nenuostabu, mat tokio didelio pasirinkimo nelabai kur ir rasi.
Sveriamos mėsos daugiau
Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvės iš kitų tinklų išsiskiria tuo, kad jose galima išvysti didžiulį sveriamų, nefasuotų prekių asortimentą.
Akį traukia įvairiausios šviežios kiaulienos, jautienos, paukštienos, ėrienos ir veršienos dalys, subproduktai, dešrelės, marinuotos ar brandintos mėsos kepsniai, jau iškepti kepsniai ar atskiros kiaulienos, paukštienos dalys ir dar daugybė kitų.
„Pirkėjai tai vertina, todėl „Norfos“ tinkle parduodamos mėsos kiekis nuosekliai didėja“, – įvertino „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius.
Šio prekybos tinklo pirkėjus jis įsivaizduoja kaip žmones, kuriems svarbu mėsos šviežumas, kokybė ir galimybė rinktis.
„Manau, kad pas mus jie visa tai randa, todėl sugrįžta. O geriausias pirkėjų viliojimo būdas yra iš lūpų į lūpas sklindanti reklama“, – šyptelėjo mėsininkas.
Ir šviežia, ir tvaru
Kodėl „Norfos“ prekybos tinklas pirmenybę teikia sveriamai, o ne fasuotai šviežiai mėsai?
„Sveriami gaminiai yra patogiau pirkėjams, nes jie gali nusipirkti mėsos ar kitų gaminių būtent tiek, kiek jiems reikia, o ne tiek, kiek yra pakuotėje“, – pažymėjo D.Bartošius.
Toks sprendimas ne tik patogus pirkėjui, bet ir tvarus, mat atsisakius supakuotos mėsos sunaudojama kur kas mažiau plastiko.
Svarbu ir tai, kad sveriama mėsa būna šviežesnė, mat ji išpjaustoma kiekvieną dieną pagal konkrečios parduotuvės poreikius.
Parduotuvėse – po paros
Visoje šalyje išsidėsčiusias „Norfos“ parduotuves šviežia mėsa ar subproduktai pasiekia iš moderniausios Baltijos šalyse „Rivonos“ mėsinės skerdyklos Struikuose (Šilalės r.).
Kaip ir „Norfos“ prekybos tinklas, tai pačiai bendrovei – UAB „Rivona“ – priklausanti skerdykla leidžia optimaliai sutrumpinti šviežios skerdienos kelią į parduotuves. Kasdien iš skerdyklos į „Norfos“ parduotuves išvežama beveik 60 tūkstančių kilogramų skerdenų.
Praėjus tiktai parai po gyvulio paskerdimo skerdiena pasiekia net atokiausias „Norfos“ parduotuves. Jose dirbantys mėsininkai ją išpjausto, smulkina, marinuoja ir patiekia pirkėjams.
Dėl to parduotuvių vitrinose galima rasti šviežiausios kiaulienos ar kitos mėsos – nuo kumpio, sprandinės, nugarinės, išpjovų iki kojų, galvų, kitų subproduktų. Šeimininkėms ar šeimininkams telieka išsirinkti patiekalą, kurį nori gaminti, ir užsukti į „Norfą“.
Ką renkasi pirkėjai?
Remiantis prekybos tinklo pardavimo duomenimis, lietuviai labiausiai mėgsta kiaulieną. Toliau pagal pardavimą rikiuojasi vištiena ir jautiena.
„Pirkėjai vis dažniau ieško šviežesnės ir kokybiškesnės mėsos. Perka mažiau, bet dažniau, kad suvartotų šviežią mėsą ir nereikėtų jos šaldyti“, – tendencijas apžvelgė D.Bartošius.
Ryškėja ir tendencija rinktis liesesnę mėsą, išbandyti retesnes mėsos rūšis – ėrieną, veršieną, triušieną.
Pati populiariausia mėsa
Kiauliena – labiausiai tautiečių pamėgta mėsa. Ir ne veltui.
„Kiauliena yra viena lengviausiai pasisavinamų mėsos rūšių. Joje yra daug vitamino B, baltymų, geležies, kalcio, taip pat vitaminų A ir D.
Kiaulienoje ir lašiniuose mokslininkai randa tam tikrų rūgščių ir seleno, kurie padeda kovoti su bloga nuotaika, apninkančia tamsiuoju metų laiku“, – keletą priežasčių, kodėl verta rinktis kiaulieną, išvardijo „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas.
Smulkinama vietoje
D.Bartošiaus teigimu, populiariausia yra smulkinta (malta) kiauliena. Šeimininkės ją mėgsta, nes iš jos galima paprastai ir greitai paruošti šeimai pietus ar vakarienę, juo labiau kad ir receptų pasirinkimas itin didelis.
Maltinukai, kotletai su įdaru ar be jo, cepelinai, balandėliai, įdarytos bulvės, paprikos ar makaronai su malta mėsa – idėjų tiek daug, kad kasdien galima ruošti vis kitą patiekalą ir jie niekada neatsibos.
Be to, smulkinta mėsa yra lengviau virškinama ir organizmo pasisavinama, todėl pasisotinęs žmogus neapsunksta.
„Norfos“ parduotuvėse parduodama malta mėsa yra smulkinama vietoje, parduotuvėse esančiuose mėsos cechuose, todėl ji nuolat šviežia.
„Malama tik tiek, kiek tuo metu reikia pagal kiekvienos parduotuvės poreikį“, – pabrėžė D.Bartošius.
Kai norisi riebiau
Pagal populiarumą toliau rikiuojasi, kaip D.Bartošius vadina, sluoksniuota mėsa – šoninė ir sprandinė. Joje tarp raumenų esantis skiriamasis riebalinis sluoksnis mėsai suteikia ne tik sultingumo, bet ir skonio.
„Kiekviena kiaulienos dalis dėl įvairios mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. Dėl to tam tikros dalys naudojamos skirtingiems patiekalams gaminti“, – pažymėjo mėsininkas.
Sveikatingumo tendencija
Mūsų prosenelių vertinti subproduktai taip pat populiarūs tarp „Norfos“ pirkėjų – kojos, galvos, kepenys, inkstai, širdys, liežuviai ir kitos dalys sparčiai dingsta iš parduotuvių vitrinų.
D.Bartošius įžvelgia tendenciją, kad subproduktų vartojimas atgimsta kaip sveikatingumo tendencija, nes tai maistingi ir daug vitaminų turintys produktai.
„Juos dažniausiai renkasi tradicinės virtuvės mėgėjai arba gurmanai. Populiariausi iš subproduktų – kepenėlės, liežuviai, širdys, inkstai“, – vardijo mėsininkas.
Kiaulių galvos ar kojos naudojamos šaltienai virti, kepenėlės kepamos arba troškinamos, iš jų gaminamas paštetas, širdys puikiai tinka troškiniams, liežuviai verdami ir patiekiami šalti, inkstai troškinami, su jais verdamos sriubos.
Kai trūksta laiko
Didžiulio pirkėjų susidomėjimo sulaukia ir jau paruošti švieži mėsos gaminiai, kuriuos tereikia išsikepti.
Marinuoti kepsniai, šašlykai, šviežios dešrelės dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose – profesionalų paruošti gaminiai patinka ir tiems, kuriems pritrūksta laiko vakarienei ruošti, ir išrankiems gurmanams, vertinantiems gerą skonį.
Tokie gaminiai, pasak „Norfos“ vyriausiojo mėsininko, sudaro maždaug trečdalį viso parduodamo kiaulienos kiekio, o jų populiarumas neatsiejamas ir nuo sezono: vasarą šių gaminių parduodama daugiau, žiemą – šiek tiek mažiau.
Prekybos tinklas pirkėjams įtiko ir pasiūlęs pačiose parduotuvėse iškeptų gaminių – ypač mėgstamas netikras kiaulienos zuikis, karka, šoninė, šviežios kiaulienos dešrelės.
Tad jeigu norite pagaminti skaniausią patiekalą iš kokybiškiausios mėsos ar laukiate svečių, jeigu neturite laiko ruošti vakarienės ar pristigote idėjų, užsukite į „Norfą“. Čia mėsą ir jos gaminius renkasi tie, kurie vertina kokybę ir gerą skonį.
Kokie planai?
Su kokiais planais „Norfos“ mėsininkai pasitiko 2025-uosius?
„Didelių naujienų šiemet neruošiame. Kiekvieną dieną nuoširdžiai dirbsime, kad patiektume pirkėjams šviežią išpjaustytą mėsą ir patenkintume jų poreikius.
Šių metų tikslas – ir toliau tiekti šviežiausią mėsą pirkėjams, nuosekliai didinti jos pardavimą“, – pažymėjo D.Bartošius.