„Pagrindiniai mitai, kuriuos girdžiu apie kiaušinius, atsirado 9-ame dešimtmetyje, kai buvo manoma, kad daug cholesterolio turintis maistas gali padidinti riziką susirgti širdies ligomis. Šiandien žinome, kad tai visiškai netiesa“, – sakė dietologas Rianas Stevensonas.
Kokia kiaušinių nauda sveikatai
Tuo pačiu tai nereiškia, kad galite valgyti neribotą skaičių kiaušinių. Farrellas siūlo per dieną suvalgyti nuo vieno iki dviejų kiaušinių.
Ar reikėtų išmesti trynį?
Kadangi trynyje yra daugiau riebalų ir cholesterolio, kai kurie žmonės nusprendžia jį išmesti. Kiaušinių baltymai taip pat yra mažiau kaloringi.
„Tačiau mano patarimas yra valgyti visą kiaušinį. Priežastis, dėl kurios žmonės vengia trynio, yra baimė dėl riebalų ir su maistu gaunamo cholesterolio. Tačiau ši baimė, kaip dabar žinome, yra nepagrįsta“, – sako Stevensonas.
Farrellas taip pat sutinka, kad kiaušinius geriausia valgyti sveikus, nes „baltymų ir riebalų derinys padeda išlaikyti sotumą“.
Yra keletas įrodymų, kad kiaušinių tryniuose esantis cholesterolis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, galbūt todėl, kad tas cholesterolis „sąveikauja su atsparumu insulinui“, – aiškina Farrellas.
Jei norite sumažinti suvartojamo cholesterolio kiekį, galite „pagaminti dviejų kiaušinių omletą tik su vienu tryniu“, – siūlo Stevensonas.
Kokius kiaušinius pasirinkti
Mitybos specialistai pataria ieškoti brangesnių, laisvai laikomų vištų kiaušinių. Juose „paprastai yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D dėl viščiukų mitybos lauke ir saulės spindulių poveikio“, – sako Farrellas.
Kad kiaušiniai būtų laikomi ekologiškais, juos turi dėti vištos, kurios nėra laikomos narvuose ir yra šeriamos maistu, kuriame nėra pesticidų, trąšų, hormonų ir antibiotikų.
Sveikiausias būdas valgyti kiaušinius
Virti kiaušiniai turi mažiausią kalorijų kiekį. Įdomu tai, kad svieste keptuose kiaušiniuose yra mažiau riebalų ir kalorijų nei keptuose alyvuogių aliejuje.
Vis dėlto Farrellas paaiškina, kad beveik bet koks gaminimo būdas gali būti sveikas, jei naudojate minimalų kiekį aliejaus arba riebalų.
Jei nemėgstate įprastų virtų kiaušinių, galite juos kepti ant silpnos ugnies. Stevensonas siūlo naudoti geros kokybės alyvuogių aliejų, kokosų aliejų arba sviestą.
Jei mėgstate traškius kiaušinius, išbandykite avokadų arba alyvuogių aliejų, rašo „Unian“.