9 maisto produktai – efektyviausi riebalų žudikai

2025 m. sausio 13 d. 13:28
Lrytas.lt
Turbūt visi žino, kad dėl papildomo svorio augimo galima kaltinti riebalus ir angliavandenius, kurių perteklių gauname su maistu. Tačiau ar žinote, kad svorį tirpdyti padeda būtent baltymai?
Daugiau nuotraukų (1)
„Baltymai ilgiau išlaiko sotumo jausmą ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje“, – sako registruotas dietologas mitybos specialistas Cory Root.
Be to, baltymai skatina raumenų augimą ir pažeistų kūno ląstelių atsinaujinimą, taip pat palaiko medžiagų apykaitą organizme.
Kalbant apie baltymus, pirmiausiai pagalvojame apie kiaušinius. Tačiau yra nemažai produktų, kuriuose baltymų yra daugiau nei kiaušinyje.
Pasak JAV specialistų, baltymų kiekis skiriasi priklausomai nuo kiaušinio dydžio. Vidutiniuose ir dideliuose kiaušiniuose yra 5,44 g, 6,3 g-7,94 g baltymų.
Tačiau yra daugybė produktų, kuriuose yra daugiau baltymų nei kiaušinyje.
Krevetės
100 gramų krevečių turi 27 gramų baltymų. Be to, jose gausu geležies, cinko ir seleno.
Lęšiai
Viename puodelyje lęšių yra 18 gramų baltymų.
„Lęšiai yra puikus augalinių baltymų šaltinis. Juose yra sveikų skaidulų, kurios padeda ilgiau jausti sotumą, B grupės vitaminų ir mineralų“, – sako registruotas dietologas Oppenheimeris Delvito.
Tyrimai parodė, kad ankštinių augalų, tokių kaip lęšiai, įtraukimas į savo racioną gali paskatinti svorio mažėjimą.
Pistacijos
30 gramų pistacijų yra apie 6 gramus baltymų. Be to, jose yra visos 9 nepakeičiamos aminorūgštys.
Pupelės
Viename puodelyje pupelių yra 8 gramai baltymų. Be to, jose, kaip ir pistacijose, yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys.
Avižiniai dribsniai
Pusėje puodelio sausų avižinių dribsnių yra 5 gramai baltymų.
„Dažnai galvojame apie grūdus dėl jų angliavandenių kiekio, tačiau sveiki grūdai, pavyzdžiui, avižos, taip pat yra geras baltymų, taip pat skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis“, – sako Delvito.
Tyrimai rodo, kad avižinių dribsnių įtraukimas į sveiką mitybą gali padėti kovoti su antsvoriu. Avižose taip pat yra tirpios skaidulos beta-gliukano, kurios skatina sotumo jausmą.
Graikiškas jogurtas
Viename puodelyje graikiško jogurto yra 14 gramų baltymų.
Lašiša
100 gramų lašišos yra apie 23 gramus baltymų. Tuo pačiu metu jame yra daug priešuždegiminių omega-3 riebalų rūgščių.
Avinžirnių pasta
50–60 gramų porcijoje yra apie 11 gramų baltymų.
„Tai skanus ir sotus pasirinkimas padidinti baltymų suvartojimą. Avinžirnių makaronuose yra daugiau baltymų ir skaidulų nei tradiciniuose makaronuose“, – aiškina Delvito.
Žalieji žirneliai
Viename puodelyje žaliųjų žirnelių yra 8 gramai baltymų. Be baltymų, žirniuose yra daug skaidulų, vitamino C ir geležies, rašo „Unian“.
baltymaikūno svorisriebalai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.