Mokslininkai nustatė, kad grūdai atlieka svarbų vaidmenį vyresnių nei šimto metų žmonių mityboje.
Gydytojai taip pat pažymi, kad grikių, avižinių dribsnių ir ryžių košės yra ypač naudingos sveikatai ir gyvenimo trukmei pratęsti.
Jos padeda išlaikyti fizinį aktyvumą ir gerą sveikatą iki gilios senatvės.
Kokios trys grūdinės kultūros ilgina gyvenimą: ekspertų nuomonė
Avižiniai dribsniai
Verta paminėti, kad naudingi tik viso grūdo avižiniai dribsniai, nes greitai paruošiami avižiniai dribsniai perdirbimo metu praranda beveik visas vertingąsias medžiagas.
Avižiniai dribsniai gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, o dėl juose esančių augalinių skaidulų mažina blogojo cholesterolio kiekį.
Be to, jos stiprina imuninę sistemą ir ilgam suteikia energijos. O dėl sudėtyje esančių antioksidacinių junginių atjaunina organizmą ląstelių lygmeniu.
Grikiai
Turi daug geležies, magnio ir B grupės vitaminų, kurie padeda stiprinti nervų sistemą ir didina organizmo ištvermę.
Šių grūdų glikemijos indeksas yra žemas, todėl jie idealiai tinka žmonėms, kurių cukraus kiekis kraujyje nestabilus.
Grikiuose taip pat yra rutino, kuris stiprina kraujagysles ir mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Ryžiai
Azijos šalyse ryžiai užima svarbią vietą ilgaamžių žmonių mityboje.
Ypač populiarios pilno grūdo ryžių rūšys, pavyzdžiui, rudieji ir juodieji ryžiai.
Juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir aminorūgščių, kurios palaiko medžiagų apykaitą ir virškinimo sistemą.
Ryžių košę geriausia papildyti žalumynais, daržovėmis ir jūros gėrybėmis, nes tai daug kartų padidins jos naudą.