Kiaušinių naudą ir žalą lemia daug veiksnių.
Pavyzdžiui, ilgai veikiant aukštai temperatūrai, padidėja kiaušinio baltymo, kuris yra galingas mūsų organizmui būtinų aminorūgščių šaltinis, virškinimas.
Todėl ilgesnis produkto virimas žalos nepadarys.
Tačiau jei kiaušiniai ilgai verdami, kepami ar kepami, produktas gali prarasti iki 60 proc. maistinių medžiagų.
Kad taip nenutiktų, kiaušinius rekomenduojama greitai virti aukštoje temperatūroje, kad jie spėtų išvirti ar iškepti ir neprarastų savo naudingųjų medžiagų.
Tačiau ekspertai atkreipia dėmesį, kad intensyviai veikiant aukštai temperatūrai oksiduojasi kiaušinio tryniuose esantis cholesterolis, o tai neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Taigi visiškai išvengti maistinių medžiagų praradimo verdant kiaušinius neįmanoma.
Tačiau galite pasirinkti priimtiniausią būdą šiems nuostoliams sumažinti.
Kulinarijos ekspertai rekomenduoja virti plaktus ir kietai virtus kiaušinius.
Šie būdai nereikalauja ilgo terminio apdorojimo ir išsaugos maksimalų maistinių medžiagų kiekį produkte.