Perka ištisus metus
Alytaus pieninės gamybos vadovė Laima Balionienė pasakojo, jog jei prieš kelerius metus pieno pardavimus dar koreguodavo sezonai – pieno pardavimai išaugdavo rudenį, kefyro – vasarą, pastaruosius trejus metus ryškesnių skirtumų neliko: pardavimai nesikeičia visus metus. Pirkėjai noriai renkasi „Piemenėlio“ prekės ženklu pažymėtus natūralius ar kreminius jogurtus, varškę, grietinę.
Pieninėje atnaujinta ar naujai įdiegta moderni įranga leidžia užtikrinti aukščiausią gaminių kokybę, produktus gaminti remiantis tradicinėmis receptūromis, per dieną perdirbti apie 100–150 tonų žaliavinio pieno, iš jo pagaminti daugiau nei 100 rūšių pieno produktų ir 32 rūšių ledų. Pasak pašnekovės, pienas superkamas tik iš patikrintų Lietuvos ūkių, o greitas perdirbimas užtikrina kokybę nenaudojant jokių priedų – būtent pieno ir jo gaminių kokybę vertina „Norfos“ pirkėjai.
Sviesto daugiausia nuperkama rudenį ir prieš didžiąsias šventes. Populiarūs tepamieji sūreliai, naudojami padažams ar sriuboms, neretai tampantys sviesto alternatyva. Taip pat pastebima, jog vis populiariau grietinę keisti jogurtu – ieškoti sveikesnių alternatyvų.
Alytaus pieninėje gaminami dviejų rūšių sūriai – „Piemenėlio“ puskietis fermentinis sūris „Tilsit“ ir sūris „Gouda“. Pirkėjai gali įsigyti tiek sūrio pakuotėse, tiek sufasuoto po 240 ir 350 gramų. Pasak L. Balionienės, sveriama produkcija pirkėjų labai mėgstama, ypač sviestas.
Įrangos atnaujinimas nesibaigia
Sklandžią pieninės veiklą iki šiol užtikrino šiuolaikiška ir kokybiška įranga, tačiau šiemet ir toliau daug dėmesio bei lėšų skiriama atsinaujinimui – naujos įrangos diegimui, patalpų remontui, o jau kitąmet planuojama daugiau skanių naujienų pirkėjams. Kaip pabrėžia pašnekovė, visų atliekamų darbų tikslas vienas – kokybė.
Pieninėje jau veikia modernus varškės fasavimo aparatas su uždara plovimo sistema, naudojant kurį užtikrinama dar geresnė produktų kokybė ir spartesnis darbas – išfasuojama 20–30 proc. daugiau varškės pakuočių nei anksčiau.
Čia įdiegtas ir žaliavinio pieno deaeratorius, kuris iš pieno pašalina kvapus ar pašalinį skonį, atsirandantį dėl žiemos metu pašarams naudojamo siloso, o pavasarį – sužydėjusių pienių. Taip pat – ultrafiltracijos aparatas, kuris leidžia atskirti pieno baltymus, kontroliuoti jų kiekį ir tolygiai paskirstyti skirtinguose produktuose.
Subūrė pirkėjų ratą
2021 m. „Norfos“ pieninėje sukurta ir pristatyta atnaujinta pirkėjų pamėgta „Piemenėlio“ linija „Piemenėlio Excellence“. Ypač populiarūs šios linijos kreminiai jogurtai, sviestas, kefyras ir varškė.
Smaližiai pamėgo išskirtinius pistacijų ledus su sūdytos karamelės gabalėliais, vyšnių skonio ledus su vyšniniu glaistu ir šokolade glaistytais sičuano pipirais ar mangų skonio ledai su kokosų drožlėmis, sausainiais ir baltojo šokolado glaistu.
Pasak L.Balionienės, vienas svarbiausių kitiems metams keliamų uždavinių – pirkėjams pasiūlyti dar daugiau rūšių ledų, mat šių skanumynų sezonas kasmet ankstėja ir ilgėja. Pavyzdžiui, šiais metais prasidėjo vasarį, baigėsi spalio pradžioje.
Kuo pienas naudintas žmogaus organizmui? Pieno baltymuose yra visos žmogaus organizmo ląstelių gamybai būtinos aminorūgštys. Pieno riebalus sudarančios riebalų rūgštys dalyvauja ląstelių gamyboje, padeda reguliuoti kraujospūdį, slopinti diabeto vystymąsi, trukdo vystytis vėžio ląstelėms.
Ne mažiau svarbios ir piene esančios mineralinės medžiagos, ypač kalcis. Kituose produktuose kalcio yra kur kas mažiau nei piene. Be to, raugintuose pieno produktuose yra sveikatai naudingų probiotikų.
Receptas
Varškės apkepas su obuoliais
Ko prireiks?
- 2–3 obuolių;
- citrinos sulčių;
- 600 g pertrintos varškės;
- 4 kiaušinių;
- 4 v. š. cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- 4 v. š. grietinės;
- 2 v. š. manų kruopų;
- 2 v. š. krakmolo cinamono ar vanilės.
Gamybos eiga
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kol orkaitė kaista, nulupkite obuolius, juos supjaustykite kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išsukite su cukrumi, druska, grietine, suberkite krakmolą ir manų kruopas, pagal pasirinkimą – cinamoną ar vanilę.
Baltymus išplakite atskirai ir atsargiai įmaišykite į masę. Galiausiai įmaišykite obuolius, masę sukrėskite į kepimo formą, išteptą sviestu ir apibarstytą manų kruopomis, kepkite apie 30–35 min.
Apkepą patiekite atvėsintą ar visiškai atšaldytą.