Dar neprinokę bananai yra savotiško skonio, gali traškėti ir palikti klampų skonį burnoje. Tačiau juos valgyti galima ir net būtina. Žali bananai naudingi kaip skanus ir greitas užkandis.
Nesunokusiuose bananuose yra krakmolo, kuris žmogaus organizme neskaidomas, todėl tokie vaisiai padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir ilgam suteikia sotumo jausmą.
Bananuose taip pat yra probiotinių bakterijų, kurios gerina žarnyno mikroflorą, normalizuoja jos veiklą.
Ar būtina valgyti tik geltonuosius bananus ir kodėl jie skaniausi?
Bananams nokstant, atsparusis krakmolas pradeda skaidytis ir virsta paprastu cukrumi. Todėl geltoni bananai yra saldūs ir malonaus skonio. Juos organizmas greičiau pasisavina ir suvirškina.
Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad geltonieji vaisiai turi daug didesnį glikemijos indeksą, todėl diabetu sergantiems žmonėms geriau jų nevartoti.
Geltonus prinokusius bananus galima naudoti vietoj cukraus ruošiant desertus, kepinius, sausainius, apkepus ir kt.
Kokia yra pernokusių bananų nauda?
Bananuose, kurių žievelėje jau pradėjo ryškėti tamsios dėmės, yra daug daugiau antioksidantų ir gliukozės. Nors jie neatrodo tokie gražūs kaip geltoni vaisiai, jie padeda pagerinti nuotaiką ir atsikratyti streso.
Mokslininkai pernokusiems bananams priskiria imunomoduliuojančių savybių. Juose yra lektinų ir katechinų, kurie padeda kovoti su patogenais ląstelių lygmeniu.
Tačiau juose taip pat yra gana daug cukraus, todėl jie nerekomenduojami diabetikams, rašo tsn.ua