Pradėjus savo pokyčius Jūros kūnas ir savijauta keitėsi kosminiu greičiu: „Stoviu ir galvoju, negi tai aš?“

2024 m. spalio 7 d. 12:31
Lrytas.lt
Iš Pakruojo kilusi 48-erių Jūra per dvejus metus pasikeitė kardinaliai. Kai kurie moterį pažįstantys žmonės negalėjo patikėti, kad taip pražysti jai pavyko be drastiškų dietų ar netgi grožio peilio įsikišimo.
Daugiau nuotraukų (9)
Kaip keitėsi svoris, Jūra nežino, nes, patarta sporto trenerės ir mitybos specialistės Brigitos Petrulės, ji iš namų išnešė svarstykles. Moters išvaizdos ir apimčių pokyčiai įspūdingi: liemuo susiaurėjo 16 cm, klubai – 11 cm; šlaunis – 10 cm. Tačiau didžiausiu pasiekimu Jūra vadina ne tik sumažintą riebalų kiekį kūne, padidintą raumeninę masę, bet ir įgytus naujus gyvenimo būdo įpročius ir puikią savijautą.
Vis galvodavo, ką daro ne taip?
Pakruojyje, biudžetinėje įstaigoje vyriausia archyvare dirbanti Jūra prisimena, kad daugiau dėmesio mitybai pradėjo skirti nuo paauglystės. Tačiau visi sunkumai dėl svorio prasidėjo po dviejų nėštumų susilaukus dukrų.
„Kai buvau maža, niekada nebuvau stambi, bet buvau apkūnoka, putlutė mergaitė. Man tai visai netrukdė, nes buvau linksma ir nuoširdi. Gal tas visus ir žavėdavo. Tačiau pradėjus bręsti ir kai jau pradėjo rūpėti berniukai, pradėjau sportuoti ir žiūrėti, ką valgau. Gal keista, bet man padėdavo mano tėtis. Jis man duodavo įvairiausių patarimų. Jis ir pats laikydavosi visokiausių dietų, skaniai gamindavo maistą. Taip ir prasidėjo mano visokie išbandymai, – savo istoriją pasakojo dvi dukras užauginusi Jūra. – Turėjau du gimdymus, po jų buvau priaugus nemažai kilogramų, tačiau susiimdavau ir juos numesdavau. Taip ir tęsdavosi šis užburtas ratas. Priaugu ir vėl numetu. Ko tik nebuvau išbandžius. Begalės dietų, sporto ir mitybos programų, bet likdavau nepatenkinta savo išvaizda. Žiūrėjau į save veidrodyje ir nematydavau to rezultato, kokio norėjau. Galvoju, ką darau ne taip?“
Viskas pasikeitė suradus sporto trenerę Brigitą Petrulę ir pradėjus jos pokyčių programą. Tuomet viskas pasidarė aišku, ką darė ne taip. Pirmiausia, buvo įvardintos aiškios taisyklės, koks turi būti porcijos dydis, kokį maistą valgyti prieš ir po sporto, kokia turi būti ryto rutina, koks yra svarbus miego režimas, kokybiškas poilsis, išgertas vandens kiekis per parą ir kiti dalykai, kurie moterį labai nustebino. Nors daug skaitė ir domėjosi, bet tokios informacijos niekur nebuvo radusi.
Dukrytės liga šeimai tapo iššūkiu
Prie gyvenimo būdo pokyčių prisidėjo ir dukrytės liga. Būdama 8–erių metukų, mažoji dukrytė susirgo I tipo cukriniu diabetu, o po to dar ir celiakija. Šios dvi ligos labai priešingos viena kitai, todėl šeimos mitybos racionas tapo dideliu iššūkiu.
„Sergant diabetu reikėjo produktų, kuriuose būtų kuo mažiau cukraus, o sergant celiakija reikėjo produktų be glitimo. Tokių produktų parduotuvėse aš nerasdavau. Jei būdavo be glitimo, tai būdavo daug cukraus, jei su mažai cukraus, tai būdavo glitimo. Tai buvo prieš 12 metų, tuo metu nebuvo tokio pasirinkimo, kaip dabar. Todėl ieškodavau, kaip galėčiau pati pagaminti sveiką ir skanų maistą, skanių desertų. Informacijos ir receptų ieškojau internete bei pirkau knygas. Ir štai, prieš dvejus metus internete radau 2022 m., Birgitos Petrulės knygą „Geros savijautos virtuvė“, kurią tuoj pat nusipirkau“, – prisimena Jūra.
Dar tą patį vakarą perskaičiusi knygą, rytojaus rytą pagamino dukrai skanių, sveikų ir jai tinkančių desertų. Perskaičiusi aprašytas moterų sėkmės istorijas ji nustebo, kokių puikių rezultatų visos pasiekė.
„Pagalvojau, juk čia tai, ko aš visada ieškojau ir norėjau. Net nedvejodama parašiau Brigitai. Ir ji man atrašė. Buvau be galo laiminga, nes galvojau, kad nebus vietos arba bus be galo brangu. Savaitę laukdama programos pradžios vis varčiau jos receptų knygą, gaminau ir kartu su dukra valgėm gamintus patiekalus. Ir jau per savaitę, be jokio alkio ir streso, numečiau 2 kg., dar net nežinodama jokių taisyklių. O po to dar vis vartydama knygą ir skaitydama sėkmės istorijas, pamačiau nuostabią Brigitos foto. Ir pasakiau sau, net prisiekiau, kad kada nors būsiu tokia, kaip ji!“ – prisipažino Jūra.
Iš namų teko išnešti svarstykles
Savo programą Jūra įdėmiai perskaitė begalę kartų tam, kad viską įsimintų, suprastų ir darytų teisingai. Kas buvo neaišku, klausė Brigitos, siuntė daug filmuotos medžiagos iš sporto salės, ar taisyklingai daro nurodytus pratimus. Visada iš Brigitos gaudavo naudingų patarimų, nurodymų, ką ir kaip daro ne taip.
„Tardavomės dėl kiekvienos smulkmenos, nes tai man būdavo labai svarbu. Labai norėjau pasikeist ir siekt savo tikslo. Į savo buvusią rutiną turėjau įvesti discipliną, kuri kardinaliai pakeitė mano gyvenimo būdą. Bet man tai patiko. Maistas buvo skanus ir sotus, niekada nesijaučiau alkana. Kad miegas būtų kokybiškas, reikėjo eiti ankščiau miegoti, anksčiau keltis. Rasti laiko sportui problemų neturėjau, nes tai darydavau ir ankščiau, – atvira Jūra. – Tačiau turėjau vieną blogą įprotį – sverdavausi kiekvieną dieną. Atrodė, kad tik mažėjantys skaičiai ant svarstyklių duos teigiamą rezultatą. Parašiau apie tai Brigitai, nes vieną savaitę atrodė, kad lyg darau viską teisingai ir dar daugiau, tačiau skaičiai rodė ką kita.
Ji man buvo griežta, nes programoje buvo nurodyta svertis tik vieną kartą per savaitę, siunčiant jai progreso lentelę. Ji man tiesiog parašė, kad nebeseksime progreso dėl mano elgesio, nes tikrinu savo kūno svorį per dažnai.“
Tai Jūrai buvo kaip šaltas dušas. Trenerė paaiškino, kodėl taip elgtis nereikėtų, kad skaičiai dar ne viskas. Svarstyklės tiesiog bereikalingai sukelia nerimą ir stresą, o neigiamos emocijos kenkia gerai savijautai.
Moteris neslepia, kad nesisverti kiekvieną dieną, ko gero, ir buvo pati sunkiausia programos dalis. Trenerė ir mitybos specialistė patarė išnešti svarstykles iš namų, nustoti ant jų laipioti, nes naudos jokios nėra. Priminė, kad jų tikslas – ne numesti 100 g per dieną, o padaryti daugiau veiksmų ir sprendimų savo naudai, mėgautis procesu ir stengtis. Jeigu padarys vieną treniruotę ir sversis – nusivilsi, motyvacija nukris ir kelionė link tikslo bus baigta.
Džiaugėsi atradusi ir sveikus desertus
Prieš pildant anketą Jūra pagalvojo, kaip atrodys darbas per atstumą. Ypač sporto pratimai, kuriuos turės atlikti. Tačiau programa buvo pateikta su vaizdine medžiaga ir atlikimo technikos mokymais. Be to, ilgainiui bendraujant su trenere ir siunčiant jai filmuotą medžiagą moteris jau pati matydavo savo klaidas. Toks darbo modelis visai nesukėlė sunkumų.
Pradėjusi savo pokyčius Jūra kardinaliai pakeitė mitybą. Pirmiausia, iš savo raciono išbraukė cukrų, atsisakė baltų miltų gaminių ir įtraukė visai kitokios sudėties miltus.
„Pradėjau skaityti etiketes, nors visada stengiausi į tai atkreipti dėmesį, nes dukrai reikėjo pirkti visai kitokį maistą, tačiau Brigita išmokė žiūrėti, kad produktuose būtų ne tik mažiau cukraus, bet kartu sudėtyje būtų pilno grūdo miltų, daugiau baltymų, skaidulingų medžiagų, bei sveikųjų riebalų. Tai darau ir iki šiol. Net nedvejojau, kad gali būti neskanu. Nes jau per pirmąją savaitę, kai įsigijau Brigitos knygą, gaminau ir valgiau, buvo labai skanus maistas, lengvai pagaminamas, sotus ir svarbiausia – sveikas. Viskas atrodė parašyta specialiai man. Nebuvo nieko, ko nevalgyčiau. Tai buvo keista, nes mes visi įpratę, jei sveika, tai turi būti neskanu. Pasirodo, nieko panašaus, tai buvo man atradimas“, – pasakojo Jūra, kuriai didžiausia staigmena tapo sveikuoliški desertai.
„Apskritai, labai mėgstu gaminti, o ypač – desertus, įvairiausius tortus ir pyragus. Dukros liga privertė juos rinktis sveikus, nes tik tokius ji galėjo valgyti (nes ji be galo didelė smaližė). Tiesiog išbandžiau visus iki vieno Brigitos receptus, turiu savo pačius mėgstamiausius, kuriuos visada gaminu. Sveiki desertai tapo mano vizitine kortele. Darydavau ir nešdavau visiems ragauti. Tėvams, sesėms, draugams, savo grožio specialistėms. Visi degustuodavo ir klausdavo, kokie čia ingredientai, jei nėra cukraus, kodėl taip skanu ir saldu. O svarbiausia, gali valgyti be sąžinės graužaties, nors kaip ir visur, reikia laikytis saiko“, – akcentuoja Jūra.
Aplinkiniai negalėjo patikėti
Pirmuosius pokyčius moteris pajuto jau per pirmąją savaitę. Pirmiausia pajuto, kad po valgio jaučiasi soti ir neapsunkusi, atsirado daugiau energijos, pradėjo keistis oda.
„Įsibėgėjus antrai savaitei su kiekviena diena aš jaučiausi vis geriau ir geriau. Nesupratau, iš kur tokia energija, kurios su kiekviena diena vis daugėjo. Sportuodavau ryte, ėjau į darbą, ir vakare – vėl į sporto salę. Tačiau net ir grįžus namo visai nenorėdavau griūti į lovą. Ruošdavau maistą kitai dienai, atlikdavau buities darbus, tai man buvo nesuprantama ir dar dabar negaliu to paaiškinti, nes kiekvieną dieną jaučiuosi puikiai, – stebėjosi Jūra. – Praėjus dviem savaitėms, jau tvirtai turėjau susidėliojus savo dienotvarkę, ryto rutiną, miego režimą ir sporto treniruočių grafiką. Kaip tik buvo vasara, tuo metu buvo begalinis karštis apie +30, seniau negalėdavau to pernešti, bet tada ir dabar nejaučiau jokio diskomforto.“
Moters pokyčius netruko pastebėti ir aplinkiniai. Jau po trijų savaičių į akis krito besikeičianti oda ir, aišku, apimtys.
„Kai nuėjau pas savo plaukų specialistę, ji išpūtė akis ir paklausė, ar jai akyse dvejinasi, ar ji nepastebėjo, kad anksčiau lyg nebuvo tokia sulieknėjusi. „Ir tas veidas tavo švyti. Tikrai nesuprantu, gal tu čia į veidą kokį botoksą susileidai ar riebalus nusisiurbei nuo pilvuko“, – juokavo ji.
O aš pasakiau: „Žiūrėk, kiek nori ir čiupinėk, kaip nori, čia stovi gyvas įrodymas, ką gali padaryti sveika mityba ir sportas, tik tiek“. Ji tik atsakė, kad nuo pirmadienio eis į salę. O aš tik padrąsinau, kad ji šaunuolė. Man buvo džiugu vien dėl to, kad jai suteikiau motyvaciją sportuoti ir keistis. Ji iki šiol tai daro, dėl to man labai smagu. Ir tai buvo ne vienas atvejis, kuris paskatino žmones keistis“, – džiaugėsi Jūra.
Po keturių savaičių, kai akivaizdžiai pasikeitė kūno apimtys, moteriai kilogramai jau nebebuvo aktualūs. Būdavo, kad svoris per savaitę sumažėjo neženkliai, tačiau labai kito kūno apimtys. Tačiau savijauta buvo tiesiog nuostabi.
„Prisimenu, rašiau Brigitai, kad jei būtų tokios svarstyklės, kurios pasvertų pastarąjį mėnesį ir iki tol buvusius mano gyvenimo metus, tai mėnuo nusvertų viską. Nes jis toks turtingas viskuo (pirmiausia gera savijauta, emocine būsena, energetika, gerumu, pilnatve, pasitikėjimu ir tikėjimu savimi), galėčiau vardinti ir vardinti. Taip bijojau senti, nelaukiau menopauzės. Tie bėgantys metai mane vis gąsdindavo, o dabar tiesiog didžiuojuosi jais. Brigita yra mano pavyzdys ir įkvėpimas, kaip turi atrodyti ir jaustis šiuolaikinė moteris“, – sakė pašnekovė.
Leidžia sau pasilepinti
Atvertusi naują gyvenimo lapą ir pradėjusi kardinaliai kitokią mitybą, Jūra nekankina savęs ir leidžiate sau pasilepinti.
„Kai norisi saldaus, pasigaminu sveikuoliškų desertų iš Brigitos receptų knygos. Dievinu tiramisu, „Bounty“, „Reese“, bananų ir mango ledus, jie dieviško skonio. Galėčiau vardint ir vardint, bet mėgstamiausiais tapo įdarytos datulės, kurias pasitobulinau pagal savo skonį – įdėjau keletą naujų ingredientų ir pavyko puikūs saldainiukai, kurie tapo mano pagrindine vizitine kortele. Šį pavasarį išėjo antroji Brigitos knyga „5 sveikatingumo taisyklės“, kurią iš dukros gavau gimtadienio proga. Tai lyg toks sutapimas, kaip ir su pirmąja knyga, tik šį kartą man ją padovanojo dukra. Buvau be galo laiminga. Ten radau vėl begalę skanių receptų“, – džiaugėsi moteris.
Dar viena iš trenerės Brigitos išmokta taisyklė – poilsis neturi būti gulėjimas lovoje, nes nuo to tik dar labiau pasijunti pavargęs. Tai turi būti aktyvus poilsis. Pašnekovei labai patinka vaikščioti gamtoje, pasilepinti SPA procedūromis.
Gerindama savo savijautą su mitybos specialiste, Jūra atsisakė alkoholio, kurio visai nepasigenda.
„Nesu abstinentė, bet niekad neturėjau problemų ir nepiktnaudžiavau alkoholiu. Per Brigitos projektą jo visai atsisakiau ir tai labai pajutau. Tai atsispindėdavo miego režime, kūno atsistatyme po treniruočių, kokybiškame poilsyje. Kad ir ta taurė vyno man labai jausdavosi, todėl visada pagalvodavau, ar verta. Kuo toliau, tuo labiau svarstau jo visai atsisakyti, tai bus dar vienas mano iššūkis“, – neslepia Jūra, dėl savo pasikeitusios išvaizdos sulaukianti ypatingai daug komplimentų.
Jautė trenerės palaikymą
Žmonės netgi klausdavo, kokį stebuklinga eliksyrą ji geria, kad keičiasi ne dienomis, bet valandomis, gražėja ir jaunėja. Kai kurie netgi juokaudavo, ar tik nebus kokio mylimojo susiradus. Kolegos netgi ateidavo į kabinetą pasmalsauti ir pažiūrėti, kaip Jūra atrodo.
„Kiti klausdavo, ką ir kada valgau. Visada patardavau ir pasidalindavau, ką ir kaip darau. Aš savo emocija ir kalbėjimu traukdavau ir uždegdavau žmones kažką pradėt daryt dėl savęs“, – sako moteris.
Per pastaruosius dvejus metus nuo programos pradžios praėjo nemažai laiko, Jūra turėjo daug visokiausių pokyčių, praėjo nemažai skirtingų etapų. Tačiau trenerė ir mitybos specialistė jai visad patardavo, kaip jos sporto rutiną priderinti prie naujų gyvenimo iššūkių.
„Jeigu pritrūksta motyvacijos, atsiverčiu Brigitos profilį ir perskaitau savo 12 savaičių progreso bendravimo istoriją. Ji niekad negailėjo gerų žodžių, kai matydavo mano pastangas ir užsidegimą. Projekto metu kartą parašė, kad dar nemoku suvaldyt savo jėgos ir energijos, kurią turiu, ir palygino mane su „Ferrari“, kuris važiuoja mieste be GPS navigacijos. Toks galingas, turintis daug jėgos, skriejantis dideliu greičiu, bet nežinantis, kur važiuoja. Nežinodamas, kur važiuoja, nors ir dideliu greičiu, jis nepasieks savo tikslo. Jaučiuosi pagaliau suradus savo kelią, – džiaugėsi pašnekovė. – Keitėsi darbai, tačiau greitai mokėdavau prisitaikyti prie savo dienos rutinos. Po suklupimų grįžtu su dviguba jėga. Kiekvieną rytą pradedu šaltu dušu, pradėjau bėgioti, šalia namų esančioje upėje išsimaudau, tai suteikia man tiek daug gerų emocijų ir džiaugsmo, kad visas stresas ir įtampa tiesiog dingsta. Su kiekviena diena jaučiausi vis geriau ir geriau. Ta energija liejasi per kraštus.
Matydama save kiekvieną mielą dieną veidrodyje, Jūra dabar mėgaujasi savo pasiekimu ir nebesisveria, nesimatuoja apimčių.
„O kam?, – retoriškai klausia ji. – Kūnas ir savijauta pasikeitė kardinaliai, kosminiu greičiu, nes įdėjau tikrai daug pastangų ir ryžto, buvau ir esu labai motyvuota siekti savo tikslų ir svajonių. O jų dabar turiu tiek daug. Pasiektas rezultatas yra akivaizdus. Stoviu ir galvoju, negi tai aš? Prisiminiau Brigitos patarimą, kad turiu mėgautis tuo procesu, tai taip ir dariau iki šiol. Ir kuo toliau, tuo labiau norisi tai daryti, tobulėti, gerai jaustis, pagaliau MYLĖTI SAVE. Tai nuostabus jausmas.
Prisiekiau sau niekada nebegrįšiu, ten kur buvau“, – sako savo pavyzdžiu kitus įkvepianti Jūra. – Mane pačią labai motyvavo Brigitos klienčių istorijos, tiesiog tos nuotraukos prieš ir po projekto skyrėsi kardinaliai. Negaliu net parinkti tinkamo žodžio, man šiuo atveju tiktų tiesiog „transformavosi į kitus kūnus“, tiesiogine ir perkeltine to žodžio prasme. Ir ne tik tai. Jų mintys ir atsiliepimai apie projektą buvo tokie gražūs ir nuoširdūs. Jos tryško džiaugsmu ir energija bei begaline meile sau, ir aš tai norėjau patirti.
Aš tiesiog kiekvienai moteriai noriu pasakyti, kad niekas kitas – nei vyras, nei vaikai, nei pinigai, nei nauji apdarai ar papuošalai tavęs niekada nepadarys laimingos. Tik meilė sau ir ne kas kitas. Man tai suprasti prireikė dvejų metų. Buvo nelengva, kartais atrodo net neįmanoma, bet tas jausmas nepaleido manęs, jis mane lydėjo visa laiką. Brigitos buvimas šalia gelbėjo ir motyvavo judėt tolyn, nepasiduoti, kelti naujus iššūkius ir jų siekt, taip ir padariau.
Jūra tiki, kad jos istorija palies ne vienos moters širdį, nes ji puikiai žino, kaip joms sunku ir nelengva atlaikyti visus keturis namų kampus, būti moteriškoms ir dar seksualioms.
„Juk visos to norime, neslėpkim to. Bet, mano mielosios, reikės dėl visko pasistengti tik pačiom! Turint aiškų planą ir palaikymą, tikslą ir svajones, viskas yra įmanoma. Todėl dabar tapau nesustabdoma, kaip sako mano trenerė Brigita“, – drąsino kardinaliai savo gyvenimą ir išvaizdą pakeitusi Jūra.
Motyvuojanti moteris
Sporto trenerė ir mitybos ekspertė B. Petrulė Jūrai negailėjo komplimentų. Ji atkreipė dėmesį, jog Jūra yra labai stipri, nuostabi ir motyvuojanti moteris.
„Buvo smagu stebėti, kaip keičiasi jos mąstymas ir kaip auga jos pasitikėjimas savimi. Man lengva ir įdomu dirbti su tokiais žmonėmis, kaip ji, kurie ne tik išklauso patarimų, bet ir imasi veiksmų, – sakė trenerė B. Petrulė, pabrėžianti, kad įdedamos pastangos visada atsiperka. – O jos pokytis tik įrodo, kad niekada nevėlu pradėti. Jūra sportavo tiek namuose, tiek sporto klube, svorio skirtumas nuotraukose daugiau kaip 12 kg. Pavyko padidinti raumeninę masę, sustiprėti ir nudeginti riebalus. Motyvuojanti moteris.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.