Vėsų rudenį sušildys patiekalai iš kiaulienos

2024 m. rugsėjo 20 d. 10:00
Pasibaigusi vasara keičia mūsų valgiaraštį. Kai dienos darosi vis vėsesnės, o vakarai tamsėja ir ilgėja, tiek kūną, tiek sielą sušildo gardūs patiekalai. Ne veltui šaltuoju metu tampa tokie populiarūs valgiai iš kiaulienos – mėsos, kurią mėgo dar mūsų protėviai.
Daugiau nuotraukų (4)
Kokybę vertinantys ir lietuviškai produkcijai ištikimi pirkėjai jau seniai žino: pati šviežiausia ir kokybiškiausia kiauliena – „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse.
Populiarumo viršūnėje
Visoje šalyje išsidėsčiusias „Norfos“ parduotuves šviežia mėsa ar subproduktai pasiekia iš „Rivonos“ mėsinės skerdyklos Struikuose (Šilalės r.). Po to, kai beveik prieš porą metų metų ji buvo atnaujinta, išplėsta ir aprūpinta pažangiausia įranga, ši skerdykla tapo pačia moderniausia Baltijos šalyse.
Dabar kasdien iš naujosios skerdyklos į „Norfos“ parduotuves išvežama beveik 60 tūkstančių kilogramų skerdenų.
„Norfos“ parduotuvėse kiaulienos parduodama apie 1200 tonų per mėnesį – kelis kartus daugiau nei antroje vietoje esančios vištienos ir nepalyginti daugiau nei jautienos ir kitų mėsos rūšių“, – „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius atskleidė skaičius, rodančius kiaulienos populiarumą.
Daug naudingų medžiagų
Kodėl kiauliena mūsų kraštuose tokia populiari? Kuo pasižymi ši mėsa?
Pasak mėsininko, įrodyta, kad kiauliena yra viena lengviausiai pasisavinamų mėsos rūšių. Joje yra didžiulis kiekis mūsų nervų sistemai ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Taip pat daug baltymų, geležies, kalcio ir kitų mineralinių medžiagų, vitaminų A, D ir kitų.
O dėl tam tikrų savybių kiauliena itin naudinga rudenį ir visu šaltuoju sezonu. Kiaulienoje ir lašiniuose, pasak mokslininkų, yra tam tikrų rūgščių ir seleno – medžiagų, kurios padeda žmogaus organizmui kovoti su bloga nuotaika, apninkančia žmones tamsų rudenį.
Riebalai – ne visada blogis
Nebūtina baimintis, kad kiauliena yra viena riebiausių iš visų mėsos rūšių.
„Kiauliena iš tiesų pasižymi gana dideliu riebalų kiekiu, bet dėl to ji tampa skanesnė, švelnesnė, lengviau paruošiama, lyginant su liesesne mėsa. Ypač vertinama vadinamoji marmurinė mėsa, kurioje riebalinis audinys tolygiai ir saikingai pasiskirstęs tarp raumeninio audinio, pavyzdžiui, sprandinė.
Dėl šių savybių kiauliena yra populiari daugelyje Vakarų valstybių, taip pat ir Lietuvoje“, – pasakojo mėsininkas.
Svarbi ir kiaulienos kilmė
Ne mažiau už kiaulienos savybes pirkėjai vertina ir tai, kad „Norfos“ parduotuvėse parduodama kiauliena perkama iš Lietuvos ūkininkų.
„Didžiausias mūsų privalumas – kad po skerdimo praėjus tik 24 valandoms mėsa jau būna „Norfos“ parduotuvėse, tad pirkėjai jose visada gali rasti tiktai šviežios ir kokybiškos mėsos“, – patikino D.Bartošius.
Kasdien – šviežia mėsa
Mėsos šviežumą „Norfos“ parduotuvėse užtikrina ir tai, kad kiaulienos skerdenos nėra laikomos šaldytuvuose. Kiekviena parduotuvė užsisako mėsos pagal tos dienos poreikį, parduotuvės mėsinėje ji pjaustoma ir malama.
Tai ir užtikrina šviežią mėsą parduotuvių vitrinose.
Kiek dienų gali būti laikoma šviežia mėsa? Kitaip tariant, per kiek dienų po kiaulės paskerdimo ją reikėtų paruošti ir suvartoti?
„Neišpjaustyta kiaulienos skerdena gali išbūti šaldytuve iki savaitės, išpjaustyta mėsa realizuojama per dvi paras, smulkinta mėsa – per 12 valandų“, – paaiškino mėsininkas.
Populiariausia – smulkinta
Kiauliena, pasak jo, išlieka populiari visais sezonais, tačiau skiriasi perkamų dalių kiekis.
Šiltuoju sezonu daugiau perkama mėsos dalių, kurias galima kepti lauko kepsninėse, – tai sprandinė, nugarinė, mentė, šaltuoju metu daugiau perkama smulkintos ar troškinti skirtos mėsos dalių – mentės, kumpio, taip pat perkamos mėsos dalys, tinkamos šaltienai virti, – karkos, kojos.
Apskritai populiariausia yra smulkinta mėsa – ji sudaro 30 procentų visos parduodamos mėsos, po jos pagal populiarumą rikiuojasi šoninė, sprandinė, nugarinė.
Kaip išsirinkti?
Renkantis kiaulieną pravartu žinoti, kokia kiaulės dalis kokiems patiekalams ruošti labiausiai tinka.
Kiekviena dalis dėl įvairios mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. Dėl to tam tikros dalys naudojamos skirtingiems patiekalams gaminti.
Sprandinėje yra daugiausia riebalinio ir skiriamojo audinio, pasiskirsčiusio tarp raumenų, dėl to paruošta mėsa būna sultingesnė. Iš sprandinės gaminami kepsniai, šašlykai, kepami didesni jos gabalai.
Mentės mėsoje taip pat yra daug skiriamojo audinio, bet ji šiek tiek kietesnė nei sprandinė, todėl jai paruošti reikia daugiau kruopštumo, ilgesnio marinavimo. Mentės mėsa tinka troškinti, šašlykams ruošti, malti.
Nugarinė dalis yra mažiausiai riebalų ir skiriamojo audinio turinti kiaulienos dalis, dėl to jos mėsa yra šiek tiek sausesnė lyginant su kitomis dalimis. Nugarinės dalies mėsa dažniausiai naudojama kepsniams, suktinukams gaminti, taip pat gali būti kepami didesni jos gabalai su įvairiais įdarais ar prismaigstyti lašinukais.
Itin mėgstama šoninė
Dėl šoninės struktūros, kurią sudaro sluoksniais pasiskirstę raumenys ir lašiniai, ši dalis yra itin populiari tarp kiaulienos mėgėjų. Šoninė naudojama kepti, virti, vyniotiniams gaminti, iš jos daromi šonkauliukai, kurie yra nepamainomas grilio patiekalas.
Karkoje ir kulninėje labai daug skiriamojo audinio, todėl šiose dalyse gausu kolageno, kuris verdant virsta želatina, – jos dažniausiai naudojamos šaltienai gaminti, bet taip pat gali būti kepamos ar iš jų sukami vyniotiniai.
Kiaulienos skerdenos galinės dalies – kumpio mėsa, kuri turi palyginti mažai skiriamojo audinio ir riebalų, naudojama troškinti, guliašui gaminti, malti.
Kuo gardinti kiaulieną?
Kiaulienos patiekalai dažniausiai gardinami tradiciniais prieskoniais – juodaisiais, kvapiaisiais pipirais, česnakais, raudonėliais. Taip pat juos galima gardinti ciberžolėmis, mairūnais, kalendromis, rozmarinais.
„O idealiausias garnyras, mano nuomone, – orkaitėje keptos bulvės, morkos ir kitos daržovės, taip pat įvairios raugintos daržovės“, – patikino „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas D.Bartošius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.