Kaip išsirinkti kokybišką žemės riešutų kremą? Įspėjo, į ką atkreipti dėmesį ir ko reikėtų vengti

2024 m. rugpjūčio 22 d. 08:31
Lrytas.lt
Žemės riešutų kremas, dažniau vadinamas žemės riešutų kremu, sparčiai populiarėja Lietuvoje, o JAV tai įvardinta, kaip mėgstamiausiu maisto produktu, kurį savo virtuvėje turi net 90 proc. namų ūkių. Iki vientisos masės sutrintuose žemės riešutuose, jei nesate jiems alergiški, daug naudingų medžiagų, bet svarbu ir kai kurių jų vengti.
Daugiau nuotraukų (2)
Žemės riešutų kremas yra puikus sveikų riebalų, kalio, B6, vitamino E, skaidulų ir kalio šaltinis, rašo portalas „The Healthy“. Be to, jis yra labai labai sotus ir gali padėti kontroliuoti ne tik apetitą, bet ir cukraus kiekį kraujyje.
Tačiau ne visas žemės riešutų sviestas gaminamas vienodai, o kai kuriuose produktuose yra sudedamųjų dalių, mažinančių bendrą jo naudą sveikatai. Tai į ką atkreipti dėmesį?
Palyginkite kalorijų skaičių
Portalo kalbinti medikai teigia, kad dviejų šaukštų žemės riešutų kremo porcijoje yra apie 190 kalorijų. Jei matote didesnį kalorijų kiekį, tai gali reikšti papildomus ingredientus, pvz., cukrų, kurie prideda tuščių kalorijų.
Venkite „lengvo“ arba neriebaus žemės riešutų kremo
Jei produktas pažymėtas „lengvas“ arba „mažo riebumo“, tai dar vienas požymis, kad žemės riešutų kreme yra pridėto cukraus. Kai gamintojai pašalina natūralius žemės riešutų kremo riebalus, jie prideda cukraus, kad kompensuotų prarastą skonį – ir tai nėra sveikatai palankus sprendimas. Žemės riešutų kreme esantys nesotieji riebalai turi didelę naudą sveikatai, pavyzdžiui, padeda sumažinti cholesterolio kiekį.
Pirkite natūralų žemės riešutų kremą
Kas yra natūralus? Tai toks, kurio sudėtyje yra tik žemės riešutai. Be pridėtinio cukraus, aliejų, kvapiųjų medžiagų ar konservantų. Būtinai perskaitykite etiketę, kad patikrintumėte maistinę vertę: dviejų šaukštų natūralaus žemės riešutų kremo porcijoje turėtų būti apie 16 gramų riebalų, 3 gramai sočiųjų riebalų, 2 gramai cukrų, 0 gramų pridėtinio cukraus, 3 gramai skaidulų ir 8 gramai baltymų.
Venkite kremo, kuriame yra daugiau nei 140 mg natrio
Žemės riešutų kreme esanti druska gali suteikti papildomo skonio, o „The Healthy“ ekspertų teigimu, jis paprastai yra tinkamas, bet svarbu ne per daug. Jie siūlo 140 miligramų ribą ar mažiau.
Jei jums reikia apriboti natrio kiekį maiste dėl sveikatos problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis, širdies nepakankamumas ar inkstų liga, gali tekti naudoti nesūdytą žemės riešutų kremą arba produktą, kuriame yra mažiau druskos.
Žemės riešutų kremas su aliejumi ant viršaus
Jei matote, kad aliejus atsiskyrė, tai reiškia, kad pasirenkate tinkamą žemės riešutų kremo rūšį. Paprastai tai yra ženklas, kad žemės riešutų kreme nėra pridėtų hidrintų aliejų, nes tai neleistų atsiskirti. Namuose galite laikyti stiklainį apverstą, kad būtų patogiau vartoti.
Stop patobulinimams
Kai kurie žemės riešutų kremo produktai parduodami kaip turintys papildomų skaidulų, baltymų ar kitų maistinių medžiagų, tačiau ekspertai teigia, kad šie priedai tikriausiai nėra verti. Natūralus žemės riešutų kremas turi daug skaidulų ir baltymų.
Ar traškus toks pats geras?
Parduotuvėse galima pamatyti dvi riešutų kremo rūšis – lygų (angl. „smooth“) kuris yra lyg sviestas ir traškų (angl. „crunchy“), kuriame yra likę smulkių riešutų gabaliukų. Ekspertai teigia, kad mitybos požiūriu jie yr lygiaverčiai, tad rinkitės, kuris jums skaniau.
Svarbu nepamiršti, kad riešutų sviestas nors ir sveikas, bet labai maistingas – t.y. turi daug kalorijų, tad rekomenduojama kasdien suvalgyti ne daugiau nei po du valgomuosius šaukštus.
Parengta pagal „The Healthy“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.