Žirniai patinka vaikams, o naudingi visiems: ne tik lukštenkite ankštis, bet ir gaminkite salotas

Vasaros metu galime džiaugtis, kad mūsų stalus gausiai puošia sodo ir daržo gėrybės. O kokia vasara būtų be žirnių? Šie maži, žali daržo „perlai“ ne tik suteikia malonų skonį patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių, todėl verta apie juos žinoti daugiau.

Žirniai ir sveiki, ir skanūs.<br>„Freepik“ nuotr.
Žirniai ir sveiki, ir skanūs.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-06-19 17:11

Nauda sveikatai

Žirniai yra puikus baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Jie turi daug vitamino C, kuris stiprina imunitetą, ir vitamino K, kuris yra svarbus kaulų sveikatai. Taip pat žirniai yra turtingi folio rūgštimi, kuri būtina ląstelių augimui ir audinių vystymuisi, todėl jie ypač rekomenduojami nėščioms moterims.

Be to, žirniai turi antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, karotenoidai, fenolinės rūgštys ir polifenoliai, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir mažina lėtinių ligų riziką. Skaidulos žirniuose gerina virškinimą ir padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Auginate žirnius – gerinate dirvožemio kokybę

Jei turite daržą, žirniai yra viena iš tų daržovių, kurias lengva auginti. Jie nereikalauja daug priežiūros, greitai auga ir yra atsparūs daugeliui ligų bei kenkėjų. Be to, žirniai yra ankštiniai augalai, kurie fiksuoja azotą iš oro ir gerina dirvožemio kokybę, todėl jie yra naudingi ir kitiems augalams jūsų darže.

Ne tik skanūs, bet ir maistingi

Žirniai yra universalūs ir lengvai integruojami į daugybę patiekalų. „Švieži žirneliai puikiai tinka salotoms, sriuboms, troškiniams ir netgi garnyrams. Jų saldus ir švelnus skonis suteikia gaivumo bet kuriam patiekalui. Be to, žirnių galima dėti į įvairius vasaros gėrimus, pavyzdžiui, glotnučius, kad gautumėte papildomą maistingų medžiagų dozę“, – pasakoja Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas.

Anot eksperto, Lietuvoje įprasta matyti žalius žirnius, tačiau pasaulyje yra nemaža šių daržovių įvairovė – galima rasti geltonų, juodų, violetinių ir net margų. Kiekviena spalva turi savo unikalų skonį ir skirtingas maistines savybes.

Gaivios vasariškos salotos su žirniais

Ingredientai:

  • 2 puodeliai šviežių žirnių
  • 1 agurkas, supjaustytas mažais kubeliais
  • 1 raudonas svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1/2 puodelio smulkintų šviežių krapų
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Išvirkite žirnius pasūdytame vandenyje apie 2–3 minutes, kol jie taps minkšti, bet dar išlaikys traškumą. Atvėsinkite juos šaltame vandenyje, kad sustabdytumėte virimo procesą. Sumaišykite žirnius su agurkais, svogūnu ir krapais salotų dubenyje.

Atskirame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu apšlakstykite salotas. Viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Šios salotos yra puikus būdas atskleisti žirnių gaivumą ir jų natūralų skonį. Jos puikiai tinka tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.