„Šie sultingi, kvapnūs vaisiai yra tikra vasaros pažiba – turime ribotą laiką mėgautis ypatingu jų skoniu ir naudingųjų savybių gausa. Kaip žinia, sezono metu tiek daržovės, tiek vaisiai turi didžiausią vitaminų ir mineralų kiekį, skoninės savybės būna ryškiausios, o ir kaina labiausiai prieinama pirkėjams“, – aiškina Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas.
Sultingieji nektarinai
1. Vaisiaus kilmė
Nektarinai ir persikai iš tikrųjų yra tos pačios rūšys! Pagrindinis skirtumas yra jų odelėje: nektarinų oda yra lygi, dažnai ryškios raudonai violetinės spalvos, o persikų – pūkuota, kiek švelnesnio atspalvio. Šis skirtumas atsirado dėl genetinės mutacijos. Įdomu tai, kad kartais persikai gali „auginti“ nektarinus.
2. Naudingosios medžiagos
Nektarinai yra puikus vitaminų A ir C, kalio ir skaidulų šaltinis. Juose mažai kalorijų, bet daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu organizme.
3. Kulinarinis universalumas
Nektarinais galima mėgautis šviežiais, naudoti desertuose, netgi kepti ant grotelių – puikiai atsiskleidžia skonio natos. Jie puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su pikantiškais patiekalais, todėl yra gan universalus ingredientas.
4. Kultūrinė reikšmė
Kinų kultūroje nektarinai yra ilgaamžiškumo ir nemirtingumo simbolis. Šioje kultūroje nektarinus galima pamatyti netgi meno kūriniuose – vaisius mėgstamas ne tik dėl malonaus skonio, bet ir dėl akį traukiančios išvaizdos.
Švelnieji persikai
1. Istorinės šaknys
Manoma, kad persikai kilę iš Kinijos daugiau nei prieš 4000 metų. Jie buvo labai vertinami Kinijos imperatorių ir dažnai vaizduojami Kinijos mene kaip nemirtingumo ir vienybės simboliai.
2. Daugybė veislių
Egzistuoja šimtai persikų veislių, o jos skirstomos atsižvelgiant į tai, kaip lengvai minkštimas atsiskiria nuo kauliuko. Vieni persikai labiau tinka konservavimui, o kiti – mėgautis šviežiais.
3. Nauda sveikatai
Persikuose gausu vitaminų A ir C, skaidulų ir antioksidantų. Jie yra naudingi virškinimui, prisideda prie skaistesnės odos išlaikymo ir padeda sumažinti lėtinių ligų riziką.
4. Persikai... kosmose
Ar žinojote, kad persikai buvo kosmose? 1973 metais jie buvo įtraukti į „Skylab“ astronautų maisto atsargas. Atrodo, kad net kosmoso tyrinėtojai negali atsispirti sultingo persiko žavesiui!
Aukso vaisius – abrikosas
1. Ilgametė istorija
Abrikosai yra vienas iš seniausiai auginamų vaisių, kilę iš Kinijos ir Vidurinės Azijos. Į Europą jie „išplito“ per Armėniją, todėl jų mokslinis pavadinimas yra Prunus armeniaca.
2. Nauda sveikatai
Abrikosuose gausu vitaminų A ir C, kalio ir maistinių skaidulų. Džiovinti abrikosai yra koncentruotas maistinių medžiagų šaltinis ir sveikas užkandis.
3. Platus naudojimas kulinarijoje
Abrikosus galima valgyti šviežius, džiovintus arba virti uogienes, konservus. Abrikosai taip pat yra plačiai vartojami Vidurio Rytų virtuvėje, suteikiantys saldaus skonio pikantiškiems patiekalams kaip plovai.
4. Simbolika
Daugelyje kultūrų abrikosai yra sėkmės ir klestėjimo simbolis.
Kaulavaisių panašumai
Nepaisant unikalių savybių, nektarinai, persikai ir abrikosai turi keletą panašumų:
- Visi trys vaisiai priklauso Rosaceae šeimai, kuriai taip pat priklauso vyšnios, migdolai ir slyvos.
- Visų šių kaulavaisių sezonas yra vasaros metas.
- Kaulavaisiai yra puikus maistinių skaidulų, vitaminų A ir C ir antioksidantų šaltinis.
Taigi, nenumaldomai greit artėjant vasarai, mėgaukitės kaulavaisiais – valgykite šviežius, virkite uogienes, derinkite salotose ir prie kitų pikantiškų patiekalų.