Šie vaisiai prisideda prie geresnio virškinimo, turi daug maistingų medžiagų – tikras naudingų medžiagų užtaisas.
Parduotuvės lentynoje kriaušės neišsiskiria ryškiomis spalvomis, tačiau verta žinoti, kiek naudos organizmui turi šis vaisius. „Būtinieji vitaminai ir mineralai, įskaitant vitaminą C, vitaminą K, kalį ir varį – tai ir dar daugiau turi kriaušės. Šios maistinės medžiagos palaiko įvairias organizmo funkcijas, stiprina imunitetą.
Rekomenduojame kriaušes įtraukti į savo mitybos racioną. O kai įsibėgėja vasara, galite mėgautis skirtingų veislių kriaušėmis ir pajusti kiek skirtingų skonių turi šis sveikatai palankus vaisius“, – sako Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas.
Geram virškinimui
Kriaušės yra puikus maistinių skaidulų šaltinis, nes vienoje vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulų. Skaidulos yra itin naudingos mūsų virškinimui, skatina reguliarų tuštinimąsi ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui. Be to, skaidulos gali padėti reguliuoti cholesterolio kiekį ir pagerinti širdies sveikatą.
Širdies sveikatai
Kriaušės yra praturtintos mineralu kaliu, kuris yra itin naudingas širdies sveikatai. Jis padeda reguliuoti kraujospūdį ir sumažinti insulto bei širdies ligų riziką. Tad drąsiai įtraukite kriaušes į savo mitybos racioną – jūsų širdis jums padėkos.
Antioksidantų gausa
Kriaušėse gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus, karotenoidus ir vitaminą C, kurie padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme. Šie antioksidantai mažina uždegimą, apsaugodami ląsteles nuo pažeidimų ir mažindami lėtinių ligų, tokių kaip vėžys ir diabetas, riziką.
Svorio valdymui
Jei kontroliuojate savo svorį, rinkitės kriaušes užkandžiui. Dėl didelio skaidulų ir mažo kalorijų kiekio kriaušės gali padėti ilgiau jaustis sotesniems ir sumažinti persivalgymo tikimybę.
Užkandžiaudami kriauše tarp pagrindinių valgymų, galite patenkinti saldumynų potraukį ir aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis, nepridėdami nereikalingų kalorijų.
Keptų kriaušių receptas
Reikės:
- 3 kriaušės;
- 2 šaukštai rudojo cukraus;
- 2 šaukšteliai medaus;
- 1 šaukštelis cinamono;
- sauja graikinių riešutų;
- šlakelis alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 170 laipsnių. Kriaušes perpjauti per pusę, išimti kauliukus ir sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
Tuomet viską apibarstyti ruduoju cukrumi, apšlakstyti medumi ir alyvuogių aliejumi, užberti cinamono ir viską vainikuoti rankomis smulkintais graikiniais riešutais.
Kriaušes kepti apie 15 minučių, kol suminkštės ir gražiai apskrus.
Skanaus!