Šį delikatesą valgė dar pirmykščiai žmonės: jis turi unikalią dietinę savybę

Austrės – visais laikais Europos didikų mėgtas delikatesas, neseniai iš naujo atrastas ir Lietuvoje. Savo išskirtiniu, vandenynu alsuojančiu skoniu jos papuošia dažną šventę ar draugų susibūrimą.

Austrės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Austrės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2024, 1:25 PM

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame delikatese gausu baltymų ir beveik nėra riebalų, tad jis yra dar vienas puikus būdas paįvairinti savo mitybos racioną.

Apie jas žinojo dar akmens amžiuje

Archeologiniai tyrimai atskleidžia, kad austres žmonės vartojo dar akmens amžiuje. Jas ypač mėgo pakrančių gyventojai, kadangi taip pasisotinti buvo daug paprasčiau nei medžiojant miško gyvūnus.

Geriausiai tai iliustruoja prieš dešimtmetį mokslininkų atliktas tyrimas vienoje Pietų Afrikoje esančioje oloje. Joje pastebėta daug austrių kiautų fosilijų, kurioms daugiau nei 164 tūkst. metų. Tai įrodo, kad jos vaidino svarbų vaidmenį to meto žmogaus mityboje.

Atsiradus pirmosioms civilizacijoms, austrės buvo ir toliau plačiai vartojamos įvairiuose visuomenės sluoksniuose. Šį delikatesą dievino graikai ir romėnai, Viduramžių didikai. Žinoma, kad austres mėgo ir LDK kilmingieji, vaišinęsi jomis švenčių metu.

Šio delikateso aukso amžiumi laikomas XVIII–XIX a. laikotarpis, kai jos tapo kasdieniu maistu įvairių Europos ir Šiaurės Amerikos miestų namuose. Visgi, kiek vėliau jų vartojimas apstojo ir atgijo tik XX a. pabaigoje. Tuomet jos sugrįžo ir į Lietuvoje gyvenančių jūros gėrybių mėgėjų akiratį.

Vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūrų gėrybių vartojimas ne tik paįvairina mitybą, bet ir neša didelę naudą sveikatai. „Jūrų gėrybės priskiriamos prie didelės biologinės vertės maisto produktų.

Jos yra puikus cinko, vario, geležies, vitamino B12 ir D šaltinis. Jūrų gėrybės pasižymi mažu kaloringumu, jos turtingos omega-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis. Kartu tai puikus visaverčių baltymų šaltinis“, – sako specialistė.

Austrės nuo kitų jūrų gėrybių skiriasi dar ir tuo, kad jas dažniausiai valgome šviežias ir termiškai neapdorotas – tiesiog apšlakstome citrinos sultimis, actu ar įvairiais pagardais. Pasak gydytojos dietologės, jose išties gausu mūsų organizmui reikalingų naudingųjų medžiagų.

„Šviežios austrės išsaugo visas maistines medžiagas, jose gausu baltymų ir beveik nėra riebalų, todėl šios jūros gėrybės laikomos itin vertingu produktu. Taip pat austrėse rasta ypatingo antioksidanto „DHMBA“, kuris labai svarbus palaikant kepenų sveikatą.

Tačiau skanauti austres verta saikingai, nes alergija šiam maisto produktui pastebima dažnai. Alerginės reakcijos suvalgius austrių dažniausiai pasireiškia pilvo skausmais, nevirškinimo jausmu, pykinimu, vėmimu.

Austrės dažniausiai valgomos termiškai neapdorotos, todėl šio delikateso turėtų vengti vaikai, nėščios ir vaikus žindančios moterys. Jiems rekomenduojama vartoti tik termiškai apdorotas jūrų gėrybes ar žuvies produktus“, – primena dr. E.Gavelienė.

Laikyti privalu tinkamomis sąlygomis

Austrės yra gana lepus maisto produktas, todėl nusipirkus jas būtina laikyti tinkamomis sąlygomis. Kitu atveju jos praras savo šviežumą ir gali sukelti pavojų sveikatai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip užtikrinti, kad jų tekstūra ir skonis viso laikymo metu išliktų nepakitę.

„Pirmiausia nusipirkus austres svarbu užtikrinti tinkamą jų laikymo temperatūrą. Ji turėtų siekti apie 2–7 laipsnius šilumos. Labai svarbu šio delikateso neužšaldyti, kadangi taip jos praras savo išskirtinį skonį ir struktūrą.

Austres laikykite atvirame inde arba specialiame šaldytuvo maišelyje su paliktomis angomis. Tokiu būdu austrės išlaikys joms būtiną drėgmę, kuri neleis produktui per anksti sugesti“, – patarimais dalijasi O.Suchočeva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.