Tą turėtų žinoti kiekvienas: patarimai, padėsiantys daržoves išlaikyti šviežias ilgiau

Net ir tie, kurie nemėgsta apsipirkinėti, į parduotuvinį krepšelį retai krauna didesnį daržovių kiekį. Jas ne visada pavyksta suvartoti laiku, o taip švaistomas ne tik maistas, bet ir pinigai. Visgi kartais užtenka žinoti vos kelias gudrybes, kurios leis šviežiomis gėrybėmis džiaugtis ilgiau.

Nuplovus daržoves ant jų kaupiasi drėgmė, o joje – bakterijos. Padėti gali ir šaldytuvo stalčiuje patiestas popierinis rankšluostis, sugersiantis jos perteklių.<br>„Pexels“ nuotr.
Nuplovus daržoves ant jų kaupiasi drėgmė, o joje – bakterijos. Padėti gali ir šaldytuvo stalčiuje patiestas popierinis rankšluostis, sugersiantis jos perteklių.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2024, 10:00 AM

Pirmiausia reikėtų pasirūpinti, kad daržovės, kurias parsinešate į namus, yra šviežios. Prekybos tinklas „Iki“ vykdo net trijų lygių daržovių bei vaisių patikrą, siekiant užtikrinti aukščiausią jų kokybę bei šviežumą.

Atliekami pesticidų tyrimai, daržovės laikomos trijų temperatūrų lygių sandėlyje, o kontrolė vykdoma net prekėms pasiekus lentynas.

„Siekiame, kad klientai gautų tik šviežius vaisius bei daržoves, todėl parduotuvių lentynose esanti produkcija reguliariai perrenkama ir tikrinama“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Na, o parsinešę daržoves namo, neskubėkite jų plauti arba leiskite joms labai gerai išdžiūti prieš dėdami į šaldytuvą. Nuplovus daržoves ant jų kaupiasi drėgmė, o joje – bakterijos. Padėti gali ir šaldytuvo stalčiuje patiestas popierinis rankšluostis, sugersiantis jos perteklių.

Tiesa, nors ant daržovių besikaupianti drėgmė kenkia, svarbu, kad jos aplinkui būtų pakankamai. Būtent todėl rekomenduojama daržoves dėti į daugumoje šaldytuvų esantį stalčių, kuris ir yra pritaikytas būtent jų laikymui.

Visgi šaldytuvas tinka ne visoms daržovėms. Į jį dėti nereikėtų pomidorų, kurie nuo šalčio praranda savo skonines savybes. Laikykite juos kambario temperatūroje, koteliais žemyn, tačiau būtų geriau, jei ant jų nešviestų tiesioginiai saulės spinduliai.

Pomidorų šalia kitų daržovių nereikėtų laikyti ir dėl to, kad pomidorai išskiria „nokimo dujas“ – etileną. Agurkai bei paprikos ypač jautrūs šioms dujoms, todėl gali greičiau supūti.

Beje, nepamirškite, kad šias dujas išskiria ir vaisiai – tai obuoliai, mangai, bananai. Tiesa, bananų nokimą bei šių dujų išsiskyrimą pristabdyti galite jų kotelius apvyniodami folija.

Šaldytuvo neprireiks ir česnakams, svogūnams bei bulvėms – juos laikykite tamsioje, vėsioje, bet sausoje vietoje.

Taip pat svarbu atminti, kad nors česnakus bei svogūnus galite dėti į vieną dėžutę, nuo bulvių juos reikėtų atskirti. Be to, netoli pastarųjų vietos galite atrasti ir moliūgui ar cukinijai.

Gana gerai šaldytuve išsilaiko kopūstai. Jei turite visą kopūsto galvą, jai maišelio neprireiks, tačiau kitu atveju juos reikėtų sudėti į dėžutę ar orui nepralaidų maišelį.

Atvirkščiai elkitės su grybais – jie jautrūs temperatūros pokyčiams bei drėgmei. Juos sudėti galite į popierinį maišelį, kuris sugers drėgmę, arba indelį, tačiau svarbu jo neuždaryti.

Salotas bei lapines daržoves galite nuplauti bei suvynioti į popierinį rankšluostį, taip iškart paruošiant jas vartojimui bei neleidžiant joms išdžiūti.

Vandens nebijo ir dar kelios daržovės, o jas galite ir susiruošti iš anksto – salierai, morkos bei šparagai gali būti supjaustyti ir „pamerkti“ į stiklinę ar stiklainį šaldytuve.

Visgi jei matote, kad daržovių suvartoti nespėsite, kai kurias iš jų galite užšaldyti arba panaudoti jas patiekalams, tinkamiems užšaldymui. Taip daržovių nereikės išmesti, o šaldiklyje turėsite jau paruoštų patiekalų dienoms, kai laiko stoviniuoti virtuvėje nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.