Per Užgavėnes rekomenduoja skanauti sveikatai palankesnius blynelius: šie patiks net vaikams

Grikiai puikiai tinka augti įvairiose klimato zonose ir skirtingo tipo dirvožemiuose: jie gerai veša žemesnėje temperatūroje, tad Lietuvoje šios kruopos neabejotinai tapo viena pagrindinių sėjamų kultūrų.

Grikių blynai su varške ir morkomis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grikių blynai su varške ir morkomis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-13 12:06

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja grikių naudą žmogaus organizmui ir įvardina juos kaip „super maistą“. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, išsirinkus aukštos kokybės grikius vertėtų atsižvelgti ir į tinkamas jų laikymo sąlygas namuose: svarbiausia išvengti drėgmės bei pernelyg didelės šilumos.

Taip pat vasario 13 d., minint Užgavėnes, verta skanauti sveikatai palankesnių grikių ir morkų blynelių, kurie patiks net vaikams.

Gali vartoti net glitimo netoleruojantys

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria norintiems maitintis sveikatai palankiau įtraukti grikius į savo kasdienės mitybos racioną: tai produktas, praturtinantis organizmą reikalingomis mineralinės medžiagomis bei vitaminais.

„Grikiuose išties gausu tokių medžiagų kaip geležis, magnis, fosforas bei kalis, taip pat juose randami ir B grupės vitaminai bei vitaminas E. Be to, šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, suteikiantis žmogaus organizmui nepakeičiamos aminorūgšties – lizino bei labai svarbių amino rūgščių – arginino bei asparto rūgšties. Grikiai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. 100 g šių kruopų yra apie 6 g skaidulų, didesnė dalis yra netirpios, mažesnė – tirpios. Tokia skaidulų sudėtis ypatingai palanki žarnynui, ji prisideda prie gerųjų bakterijų puoselėjimo. Dar grikiai puikiai tinka tiems, kurie netoleruoja glitimo, tad šios kruopos išties gali būti priskiriamos „super maisto“ kategorijai“, – aiškina dr. E.Gavelienė.

Galima valgyti ne tik ryte, bet ir pietums ar vakarienei

Anot gydytojos dietologės, grikiai – išties universalus maisto produktas: iš jų galima kepti blynus, naudoti kaip garnyrą ar įdėti į salotas, o tai neapsiriboja vien pusryčių maistu, mat jie gali būti valgomi tiek pietums, tiek ir vakarienei.

„Dėl to, kad grikiai savo sudėtimi gausūs angliavandeniais, nemaža dalis žmonių renkasi juos valgyti pirmoje dienos pusėje. Tačiau viskas gerai, jeigu grikių patiekalas bus paruoštas ir vakarienės metu: tiek skrudinti, tiek virti grikiai yra maistingi ir žmogaus racione įvairiais pavidalais bei skirtingu dienos metu gali atsidurti valgiaraštyje. Tai kruopa, kuri lyginant su kitomis, mums įprastomis kruopomis, dar pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu, mat sudėtyje yra antioksidantų, flavanoidu, net rasta antimikrobinėmis savybėmis pasižyminčių peptidų“, – teigia dr. E.Gavelienė.

Išsaugokite grikių skonį ir šviežumą

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad įprastai grikių laikymo sąlygos ir galiojimo terminas būna gamintojų nurodytas ant pakuotės, tačiau verta prisiminti, kad atidarius šių kruopų pakuotę rekomenduojama jas suvartoti kuo greičiau.

„Vis dėlto, jei grikius laikėte teisingai, tai net ir po galiojimo termino pabaigos jie netaps nuodingi, bet reikėtų atminti, kad jie tokiu atveju gali išsausėti, tad jų skonis nebebus toks, koks turėtų būti. O namuose juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Jeigu namuose – karšta, tai grikius galima laikyti ir šaldytuve: taip sumažės tikimybė, kad įsiveis maistinės kandys. Be to, šių kenkėjų išvengsite ir tuomet, jei kruopas laikysite sandariuose stiklo arba plastiko induose, šviesioje vietoje“, – rekomenduoja ekspertė.

Kaip atpažinti kokybiškus grikius?

Renkantis grikių kruopas O.Suchočeva pataria atkreipti dėmesį ne tik į jų kainą ar pakuotės dizainą, bet ir į pačių kruopų išvaizdą: „Rinkitės sveikas, neperdirbtas grikių kruopas, kurios yra vienodos, vidutinės arba tamsiai rudos spalvos, nes tai rodo, kad jos yra šviežios ir tinkamai apdorotos. Patikrinkite, ar pakuotė sandariai uždaryta, nes veikiant orui grikių kokybė laikui bėgant gali suprastėti.“

Žiemos išvarymo šventės vaišėms patiekite grikių blynų su varške ir morkomis: mėgausitės ne tik gardžiu skoniu, bet ir itin kvapniu aromatu.

Grikių blynai su varške ir morkomis

Blynams reikės:

  • 250 g grikių kruopų;
  • 1 vnt svogūno;
  • 1 vnt česnako;
  • 2 vnt nedidelių morkų;
  • 1 v. š. petražolių;
  • 0,25 a. š. kalendros;
  • 100 g varškės;
  • 3 vnt kiaušinių;
  • 3 v. š. miltų;
  • pagal skonį druskos ir pipirų;
  • kepimui aliejaus.

Patiekimui reikės:

  • 100 ml natūralaus rūgpienio;
  • 100 g varškės;
  • 1 v. š. krapų;
  • pagal skonį druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga:

Išvirkite grikius ir palikite atvėsti.

Keptuvėje įkaitintame aliejuje kepkite smulkintus svogūnus, česnakus (1 skiltelę) ir tarkuotas morkas, kol suminkštės.

Susmulkinkite petražoles ir kalendras.

Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus patiekalo ingredientus (išskyrus aliejų). Tam, kad varškę būtų lengviau maišyti, galite pagrūsti su šakute.

Iš gautos masės kepkite blynus.

Patiekite su grietine ar rūgpieniu, sumaišytu su varške, krapais, druska ir pipirais.

Vietoje vienos morkos galite pridėti keptų grybų.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.