Vartokite atsargiai: 5 maisto produktai, sukeliantys migreną

Migrena yra blogiausia, kas gali nutikti. Jeigu jums nėra tekę susidurti su ja – tai yra tas pats kaip pagirios, tik be dalyvavimo vakarėlyje.

Galvos skausmas.<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas.<br>123rf nuotr.
Pelėsinis sūris.<br>123rf nuotr.
Pelėsinis sūris.<br>123rf nuotr.
Kofeinas.<br>123rf nuotr.
Kofeinas.<br>123rf nuotr.
Alkoholis.<br>123rf nuotr.
Alkoholis.<br>123rf nuotr.
Šokoladas.<br>123rf nuotr.
Šokoladas.<br>123rf nuotr.
Vytintos ir perdirbtos mėsos.<br>123rf nuotr.
Vytintos ir perdirbtos mėsos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 11, 2024, 7:27 AM

Garsai tampa garsesni, viskas kvepia žymiai stipriau, o šviesos pasidaro per daug įkyriai ryškios. Taip pat prisideda ir pykinimas, galvos svaigimas bei nepakeliamas skausmas.

Nors neurologai vis dar ginčijasi dėl tikslių priežasčių, kurios sukelia migreną, yra žinoma, kad kai kurie maisto produktai bei gėrimai gali paskatinti jos atsiradimą. Kai kuriems žmonėms migrena gali atsirasti nuo pelėsinio sūrio ir balto vyno, o kai kuriems nuo saldiklių. Kiekvienam žmogui yra skirtingai.

Migrenos atsiradimas – ne jūsų kaltė

Yra daug stigmų, susijusių su migrena – žmonės, kurie ją patiria, dažnai ją laiko eiliniu „galvos skausmu“. Bet reikia suprasti: migrena yra neurobiologinė liga, kurią sukelia genetinis polinkis. Žmonės, sergantys migrena, nieko negalėjo padaryti anksčiau, kad jos išvengtų, ji atsiranda savaime.

„Nors ir kai kurie maisto produktai gali sukelti migreną, svarbu pasakyti, kad niekas niekada neturėtų jaustis atsakingas už savo migrenos atsiradimą“, – paaiškino neurologas, galvos skausmų specialistas ir medicinos direktorius Niujorke Dr. Thomas Berkas.

Nepaisant migrenos kompleksiškumo, žinojimas, kurie maisto produktai ir gėrimai dažniausiai ją sukelia, gali padėti užkirsti kelią būsimiems skausmams. Tad pateikiame penkis maisto produktus bei gėrimus, kurie dažniausiai sukelia migreną.

1. Alkoholis

Visi žinome, kad išgėrus per daug vyno taurių prie vakarienės ar per daug kokteilių po darbo gali atsirasti galvos skausmas, tačiau žmonėms, sergantiems migrena, net viena taurė gali sukelti migreną. Kodėl? Pasak neurologės ir migrenos specialistės Danielle Wilhour, priežastis nėra aiški.

„Nors pats alkoholis ir jo metabolitai kai kuriais atvejais gali sukelti migreną, tačiau taip pat tikėtina, kad tam tikri komponentai įvairiuose gėrimuose su alkoholiu gali būti provokatoriai, – sakė ji. – Yra žinoma, kad alkoholis priverčia kraujagysles išsiplėsti.“

Jei mėgstate vyną, turėtumėte žinoti, kad raudonasis vynas dažniau sukelia migreną dėl natūraliai susidarančio junginio tiramino.

2. Šokoladas

Geriau nesuvalgykite visos šokolado dėžutės per Valentino dieną, nes jis taip pat gali sukelti jums galvos skausmus. Šokoladas yra populiarus maisto produktas, kuris išprovokuoja migreną. Tačiau neurologai ginčijasi, ar saldumynų troškimas yra išankstinės migrenos fazės dalis, ar tik provokatorius.

Kad ir kokis atsakymas būtų, viena iš galimų priežasčių gali būti kakava.

„Manoma, kad kakava turi įtakos serotonino išsiskyrimui ir galbūt prisideda prie migrenos patogenezės, – paaiškino neurologė D.Wilhour. – Nors šokolade yra serotonino ir jo pirmtako triptofano, kurio kakavos kiekis yra didesnis nei 85 %, esami tyrimai nepatvirtino tiesioginio ryšio su migrena.“

3. Kofeinas (kai jo per daug arba per mažai)

Per daug kofeino taip pat gali sukelti migreną. „Kofeinas veikia paveikdamas molekulę, vadinamą adenozinu, blokuodamas jos receptorių, – paaiškino Monteithas. – Jis gali sumažinti smegenų elektrinį aktyvumą, išplėsti kraujagysles ir paveikti miego kokybę. Natūralu, kad nuo adenozino kiekio padidėja ūminiai migrenos skausmai, tačiau jį taip pat gali sukelti adenozino infuzijos“.

Kaip ir alkoholis, kofeinas taip pat turi dehitracijos poveikį, kuris gali sukelti migreną. Sveikiems suaugusiems „Food and Drug Administration“ rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 400 miligramus per dieną, kitaip sakant – keturis ar penkis kavos puodelius. Pasak neurologo ir galvos skausmų specialisto Thomo Berko, norėdami kontroliuoti migreną, galbūt norėsite rečiau gerti kavą.

Taip pat ir arbata ar netgi energetiniai gėrimai, kuriuose yra kofeino, gali sukelti priklausomybę – taip pat ir galvos skausmus.

4. Pelėsinis sūris

Kai kuriuose pelėsiniuose sūriuose yra tiramino, kuris susidaro sūriui fermentuojantis (maistinių medžiagų fermentinis skilimas). Tai reiškia, kad kuo senesnis (ir kvapnesnis) sūris, tuo daugiau jame yra tiramino.

„Manoma, kad padidėjęs tiramino kiekis gali sukelti migreną pažeidžiamiems žmonėms, – sako D.Wilhour. – Yra žinoma, kad tiraminas veikia kraujospūdį ir gali turėti įtakos tokių medžiagų, kaip norepinefrinas, išsiskyrimui – kuris gali būti susijęs su migrena.“

Į šią kategoriją dažniausiai įeina čederis, mančegas (avių pieno sūris) ir pelėsiniai sūriai. Daugelis sūrių yra brandinami, todėl pasidomėkite prieš kitą kelionę į parduotuvę.

5. Vytinta ir perdirbta mėsa

Jūsų mėgstamiausiuose pusryčiuose, į kuriuos įeina šoninė ir dešra, taip pat užkandžiuose, kurie turi saliamio ar vytinto kumpio „prosciutto“, gali būti nitratų ir nitritų, todėl jų verčiau atsisakyti.

„Nitratai gali būti paverčiami į azoto oksidą, kuris yra kaip signalinė molekulė, kuri atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant kraujotaką, – sakė D.Wilhour. – Kraujotakos pokyčiai yra susiję su migrena, o azoto oksido gamyba gali prisidėti prie šių pokyčių. Be to, nitratai gali suaktyvinti trišakį nervą (nervą, kuris „dalyvauja“ migrenos skausmo kelyje) ir sukelti uždegiminį neuropeptido išsiskyrimą.“

2016 m. atliktas tyrimas parodė, kad migrena sergantys žmonės gali turėti daugiau bakterijų, kurios padeda skaidyti nitratus. Daugiau bakterijų reiškia daugiau azoto oksido, kurio ryšys su migrena yra įrodytas. Tyrėjai tikisi vieną dieną sukurti probiotinį burnos skalavimo skystį, kuris galėtų subalansuoti bakterijų kiekį.

Taip pat nepamirškite reguliariai gerti vandens. Neišgėrus yra didesnė tikimybė, jog jums atsiras migrena, nes negavęs pakankamai skysčių organizmas pradeda dehidratuoti, reikalingi skysčiai pamažu pasišalina iš mūsų smegenų ir dėl šios priežasties gali kilti galvos skausmas.

Parengta pagal huffpost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.