Pirmą kartą pasaulis apie Vilnių sužinojo prieš 701-ius metus, kai 1323 m. vienu iš savo laiškų Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinę atvykti bei įsikurti pakvietė pirklius ir amatininkus.
Per daugiau nei septynis šimtmečius Vilnius augo ir keitėsi. Taip pat kito ir gyventojų gastronominiai įpročiai: nuo žvėrienos patiekalų iki šiuolaikinių gardumynų, kurių galima skanauti tiesiog pasiėmus su savimi ir užlipus į Gedimino bokštą ar grožintis Vilniaus panorama iš oro baliono. Jei tam pakaks drąsos, žinoma.
Nepaprastai gardūs ir įstabūs – žydiškieji falafeliai su lietuvišku priedu
Vilnius – daugiatautis miestas, ir jo neatsiejama dalis – žydiška virtuvė. Bene žinomiausias jos gardumynas – vegetariški avinžirnių kukuliai, vadinami falafeliais. „Lidl“ ekspertai šįkart kviečia išmėginti lietuviškam skoniui pritaikytą falafelių versiją, kuriai išskirtinės spalvos suteiks burokėliai.
Žydiškieji falafeliai
Prireiks:
- 2 virtų lietuviškų burokėlių;
- 250 g konservuotų avinžirnių;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 a. š. maltos džiovintos kalendros;
- 1 a. š. malto kumino;
- šlakelio alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos;
- saujos kalendros lapelių.
Padažui:
- 1 mango;
- 1 skiltelės česnako;
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 a. š. baltojo vyno acto;
- žiupsnelio druskos, aitriosios paprikos miltelių.
Kaip gaminti:
Falafeliams tinka tiek švieži, tiek virti burokėliai, bet su pastaraisiais falafelius paruošite greičiau.
Pirmiausia, vidutinio dydžio kubeliais supjaustykite virtus burokėlius. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir apie 25 minutes kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Kol burokėliai kepa, pereikime prie itin lengvai paruošiamo padažo. Pirmiausia, nulupkite mangą ir supjaustykite jį kubeliais. Taip pat nulupkite česnaką.
Į smulkintuvą sudėkite mango kubelius, česnaką, supilkite actą ir aliejų, suberkite druską ir aitriosios paprikos miltelius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės ir sudėkite į dubenėlį.
Burokėliams iškepus ir atvėsus, sudėkite juos, avinžirnius ir kitus ingredientus į trintuvą ir susmulkinkite. Jei gauta masė, suspaudus kumštyje, nelimpa, įpilkite šlakelį aliejaus ir išmaišykite.
Iš gautos masės suformuokite norimo dydžio paplotėlius. Kepkite juos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol šiek tiek apskrus.
Iškeptus falafelius skanaukite su lengvai pikantišku mangų padažu.
Madingas Vilniaus pusryčių hitas – avokado skrebučiai
Paklausus, kokie būtų pagrindiniai savaitgalio vėlyvųjų pusryčių patiekalai, daugelis įvardytų bent du: Benedikto kiaušinius ir avokado skrebučius. Pastaraisiais galima pagardinti kad ir kiekvieną savo rytą – jie aprūpins naudingomis maisto medžiagomis ir suteiks energijos visai dienai.
Avokado skrebučiai
Reikės:
- 2 riekių mėgstamos duonos;
- 1 avokado;
- 3–4 ridikėlių;
- 1 trumpavaisio agurko;
- pusės žaliosios citrinos;
- kelių lapelių gražgarstės, sultenės ar kitų prieskoninių žolelių;
- žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių arba miltelių;
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti:
Šis patiekalas – labai universalus, nes galite naudoti praktiškai bet kokią mėgstamą duoną. Jos riekes paskrudinkite skrudintuve arba ant keptuvės, kad įgautų rusvai auksinį atspalvį.
Nulupkite avokadą ir supjaustykite jį skiltelėmis. Naudokite lengvai prinokusį avokadą. Ant apskrudusios duonos riekelių sudėkite pjaustytą avokadą ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, agurką – arba pailgomis juostelėmis, arba taip pat griežinėliais. Sudėkite juos ant avokado ir užberkite druskos.
Papuoškite skrebučius keliais lapeliais gražgarstės, sultenės ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Galiausiai, užberkite šiek tiek aitriosios paprikos ir patiekite.
Desertui – burnoje tirpstantis veganiškas šokoladainis su pikantiška nata
Žinoma, koks gimtadienis be torto, arba šiuolaikiško šokoladinio pyragėlio – šokoladainio (angl. brownie). Kitaip nei klasikiniame recepte, šiame nerasite nė lašelio ar trupinėlio gyvulinės kilmės produktų, tačiau skonio ir saldumo – pakankamai. Tam puikiai pasitarnaus ir vienas pikantiškas priedas.
Veganiškas šokoladainis
Prireiks:
- 250 g kvietinių miltų;
- 200 g cukraus;
- 100 g kakavos miltelių;
- 100 g veganiško šokolado;
- 2 prinokusių bananų;
- 120 ml augalinio aliejaus;
- 80 ml mėgstamo „Vemondo“ augalinio pieno (avižų, migdolų ir kt.) gėrimo;
- 1 a. š. kepimo miltelių;
- 1 a. š. vanilės ekstrakto;
- 1 a. š. aitriosios paprikos miltelių;
- žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti:
Į didelį dubenį suberkite visus sausus ingredientus: miltus, cukrų, kakavos miltelius, druską, kepimo ir aitriosios paprikos miltelius bei gerai išmaišykite.
Kitame dubenyje bananus sutrinkite į košę. Tuomet įpilkite aliejaus, augalinio pieno gėrimo, vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite.
Skystus ingredientus supilkite į dubenį, kuriame išmaišyti sausi ingredientai. Viską išmaišykite, tik ne per smarkiai.
Susmulkinkite veganišką šokoladą norimo dydžio gabaliukais ir suberkite į tešlą. Lengvai permaišykite, kad jie įsimaišytų į šokoladainio tešlą.
Į kepimo skardą įtieskite kepimo popieriaus ir tolygiai paskleiskite paruoštą tešlą. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pyragą kepkite apie 20–25 minutes. Ar pyragas iškepė, patikrinkite į jo vidurį įsmeigę medinį pagaliuką – jis turi būti lengvai apkibęs drėgnais trupiniais.
Iškeptam šokoladainiui leiskite atvėsti apie 10 minučių, o tada iškelkite jį iš kepimo formos. Pilnai atvėsusį pyragą supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir patiekite.
Skanaus!