Augančiam organizmui pieno produktai – būtini
Pasak gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės, pieno produktai išsiskiria dėl juose esančių aminorūgščių, kurių organizmas pats pasigaminti negali.
„Pieno baltymai – tai gyvūninės kilmės, dar kitaip vadinami aukštos biologinės vertės, baltymai, kurių sudėtyje yra visos nepakeičiamosios aminorūgštys. Kadangi organizmas pats jų pasigaminti negali, svarbu jas gauti su maistu. Pieno baltymai yra svarbūs raumenų ir kaulų sveikatai, taip pat yra duomenų, kad produktuose esantys įvairios struktūros baltymai turi antimikrobinių, antivėžinių, imuninės sistemos ir širdies, kraujagyslių sistemos veiklą reguliuojančių bei dantų kariesą slopinančių savybių“, – sako E.Cikanavičiūtė.
Ekspertė pabrėžia, kad pieno produktai yra svarbūs augančiam organizmui: „Tokie produktai suteikia vaikui kalcio, baltymų ir kitų naudingųjų medžiagų, suteikiančių energijos. Jautriausi periodai kaulinės sistemos sveikatai yra vaikystė ir paauglystė. Nepakankamas pieno ir jo produktų kiekis vaikystėje gali būti siejamas su žemesniu ūgiu bei dažnesniais kaulų lūžiais.“
Dieną pradeda nuo košės su pienu
Tinklaraščio „Maži pirščiukai“ autorė, soc. tinkluose tėvams puikiai pažįstama Jurgita Ramanauskienė teigia, kad pusryčiams dažnai renkasi pieno produktus, kurie ne tik pasižymi skoniu ir kokybe, bet ir suteikia vaikui reikalingų baltymų.
„Mūsų namuose pieno produktų patiekalai karaliauja pusryčių metu. Itin dažnai renkamės avižinę košę, kurią verdame su pienu ir pagardiname sviestu. Dažnai renkamės „AUGA“ produktus, kurie pasižymi išskirtine kokybe ir skoniu. Jie taip pat savo nesumaišomu dizainu papuošia mūsų pusryčių stalą“, – pasakoja tinklaraštininkė.
Nors mėgsta gaminti, Jurgitos namuose vyrauja itin paprasti ir nesudėtingi pusryčių receptai. Pasak tinklaraštininkės, svarbiausia, jog patiekalas būtų ne tik maistingas, bet ir skanus.
„Labai mėgstame kiaušinienę, varškėčius (ir keptus, ir virtus), kurie idealiai tinka kartu su pieno stikline. Šie patiekalai ne tik naudingi savo sudėtimi, bet ir be galo gardūs. Su jais galime improvizuoti ir pateikti juos tokiomis formomis, kokias vaikas mėgsta labiausiai“, – idėjomis dalijasi J.Ramanauskienė.
Greiti pusryčiai susiplanavus meniu
Tinklaraščio „Maži pirščiukai“ įkūrėja sako, kad kokybiškus pusryčius visada galima spėti pasigaminti, jeigu iš anksto suplanuosime maisto meniu ir šaldytuve turėsime reikiamų produktų.
„Norint tinkamai pasiruošti pusryčiams, pirmiausia svarbu susiplanuoti savaitės meniu. Taip išvengsite rytinio chaoso, kai skubant reikia sugalvoti, ką iš naujo pagaminti. Nesusiplanavus gali nutikti ir taip, kad pritrūksite pusryčiams reikalingų produktų. Todėl kartu su maisto planu, rekomenduoju susidaryti ir pirkinių sąrašą savaitei. Na, o norint išvengti sumaišties ryte, siūlyčiau pusryčius gaminti iš vakaro, pavyzdžiui, išsikepti varškės apkepo, kurį užteks tik pašildyti ir padekoruoti ryte“, – sako tinklaraščio autorė.
Receptas
Varškės apkepas
Jums reikės:
- 2 v.š. manų kruopų
- Šlakelis „AUGA“ pieno
- 180g „AUGA“ varškės
- 2vnt. „AUGA“ kiaušinių
- 30g „AUGA“ sviesto
- Šaukštas cukraus (cukrų galima pakeisti bananu, agavų ar klevų sirupu).
Gaminimas:
Manų kruopas užpilkite pienu ir palikite brinkti. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Dubenėlyje sumaišykite kiaušinių trynius, varškę, ištirpintą sviestą, cukrų (ar kitą pasirinktą saldiklį), įmaišykite išbrinkusias manų kruopas. Tada švelniai, neskubėdami įmaišykite iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus. Maišykite kuo lengviau, kad tešla liktų korėta, taip užtikrinsite, kad jūsų kepinys bus purus.
Kepkite apie 30 min iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ši tešla puikiai tinka varškės apkepui bei keksiukams. O kepinį galima valgyti šiltą bei šaltą.
Skanaus!