Gydytoja patarė, kaip išsirinkti ir paruošti kiaulieną, jei saugote savo širdį ir kraujagysles

2023 m. rugsėjo 29 d. 08:01
Jei vasarą pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus.
Daugiau nuotraukų (2)
Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei: jos nereikia troškinti taip ilgai, kaip jautienos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria geriau nekepti jos riebaluose, o virti, troškinti, kepti grilyje, ruošti orkaitėje.
Ruoškime atsakingai, vartokime saikingai
Nors dėl raudonos mėsos vartojimo vis kyla diskusijos, ji tai nuvertinama, tai reabilituojama, gydytoja dietologė E. Gavelienė teigia, kad svarbu saikas ir mėsos paruošimo būdas.
Todėl kiaulienos reikėtų skanauti mažiau nei dauguma įpratę – iki trijų kartų per mėnesį ir ruošti be papildomų riebalų. Kitomis dienomis teikti prioritetą žuviai, paukštienai, nepamiršti ankštinių kultūrų ir daržovių gausos – kuo mūsų maistas bus įvairesnis, tuo jis sveikatai palankesnis.
„Su mėsa įsisaviname vitaminą B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes pagrindinis jo šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai. Jis mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją.
Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį.
Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Sveikatai palankiausios kiaulienos dalys
Prekybos tinklo „Rimi“ operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje: „Kiaulienos asortimentas visais metų laikais itin platus: galima rinktis fasuotas ir sveriamas, įvairaus dydžio ir riebumo mėsos dalis, o ieškantiems sveikatai palankiausių variantų, reikėtų ieškoti liesiausių – išpjovos, kumpio ir nugarinės. Rudenį ir žiemą daugiau gaminama namuose, tad į pirkėjų krepšelius dažniau, nei vasarą keliauja smulkinta kiauliena, kuri yra vienas iš pigiausių mėsos pasirinkimų.
Pasak O. Suchočevos, lietuviškos produkcijos asortimentas į parduotuves atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių: „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas. Renkantis kiaulieną parduotuvėje verta atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. Skysčio neturėtų būti ir pakuotėje.“
„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo pasigaminti kiaulienos ir daržovių troškinį – galite jam panaudoti ir kitas turimas namuose daržoves.
Kiaulienos ir daržovių troškinys
Patiekalui reikės:
  • 1,5 kg kiaulienos
  • 900 g bulvių
  • 3 vnt.morkų
  • 4 vnt. salierų stiebų
  • 1 vnt. svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 šaukštų miltų
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 2 puodelių mėsos sultinio
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių
  • 1 šaukšto Vorčesterio padažo
  • 1 šaukšto sojų padažo
  • 1,5 šaukštelio rudojo cukraus
  • 1,5 šaukštelio džiovintų rozmarinų
  • 1,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių
Kaip gaminti
1. Svogūną ir bulves supjaustykite kubeliais. Morkas ir salierus – griežinėliais. Susmulkinkite česnaką.
2. Į dubenį sudėkite gabaliukais supjaustytą mėsą, užbarstykite miltų, druskos ir pipirų. Maišykite mėsą, kol ji tolygiai pasidengs miltais.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės kaitros. Įpilkite kepimo aliejaus, sudėkite mėsą ir apkepkite.
4. Sumažinkite kaitrą iki vidutiniškai mažos. Supilkite sultinį, Vorčesterio ir sojų padažus, cukrų, druską, prieskonius ir garstyčias. Troškinkite, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
Skanaus!
Kiaulienatroškinysreceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.