„Ar žinojote, kad moliūgas yra melionų šeimos pusbrolis? Moliūgą galima valgyti visą – ne tik minkštimą, bet ir jo sėklas, odą. Tai labai tvariai vartojama daržovė. Na, o tiems, kurie dar moliūgų neįtraukė į savo mitybą, rekomenduoju tai padaryti jau dabar – jūsų organizmas jums padėkos“, – sako Edvinas Gakas, UAB „Augma“ Pirkimų skyriaus vadovas.
Žarnyno sveikatai
Skaidulos yra pagrindinė maistinė medžiaga, kuri palaiko žarnyno sveikatą: reguliuoja žarnyno mikrobiotą ir skatina reguliarų tuštinimąsi. Kai kurie duomenys rodo, kad moliūgų žievelės sudėtyje yra alkoholyje netirpių polisacharidų, kurie mažina tulžies rūgštį ir skatina žarnyno mikrobiotos augimą.
Prevencija prieš vėžinius susirgimus
Kadangi tam tikrų vėžio formų išsivystymas yra susijęs su padidėjusiu oksidaciniu stresu, =monėms yra rekomenduojama dieta, kurioje gausu antioksidantų, siekiant sumažinti vėžio riziką. Būtent moliūgų sėklose yra nemažai antioksidantų.
Imuninei sistemai
Moliūgai yra natūralus daugelio imuninę sistemą palaikančių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą C, cinką ir seleną, šaltinis. 70 proc. mūsų imuninės sistemos yra mūsų žarnyne, tad žarnyno sveikatos palaikymas valgant maistą, turintį skaidulų, pavyzdžiui, moliūgą, taip pat turi teigiamos įtakos mūsų imuninei sistemai.
Geram regėjimui
Moliūguose gausu vitamino A ir karotinoidų liuteino bei zeaksantino – šios medžiagos labai vertingos akių sveikatai. Liuteinas ir zeaksantinas yra vieninteliai su maistu gaunami karotinoidai, kurie kaupiasi tinklainėje, ypač geltonojoje dėmėje, ir vadinami geltonosios dėmės pigmentais. Įrodyta, kad šių karotinoidų vartojimas sumažina geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Sveikam kraujospūdžiui ir širdžiai
Moliūgai yra natūralus daugelio maistinių medžiagų, kurios palaiko širdies sveikatą, šaltinis: įskaitant kalį, kalcį ir magnį. Moliūguose taip pat yra mažai natrio chlorido – mažesnis druskos vartojimas yra naudingas sveikam kraujospūdžiui.