Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nektarinai puikiai papildys racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. Tačiau norint išlaikyti nektarinų sultingumą, skonį ir kvapnumą, labai svarbu juos tinkamai laikyti ir baigti nokinti namuose.
Apsaugo nuo ankstyvo senėjimo
Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė, nektarinai, kaip ir kiti kaulavaisiai, turi nemažai vandens. Dėl šios priežasties jie padės palaikyti tinkamą skysčių balansą. Tačiau nektarinai palankūs sveikatai ne tik dėl šios ypatybės.
„Nektarinuose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo.
Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, išties vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau“, – apie nektarinų naudą sveikatai pasakoja E. Gavelienė.
Tiesa, sveikatai palankios mitybos konsultantė primena, kad nepaisant savo gerųjų savybių, nektarinai neturėtų būti vienintelis skanaujamas vaisius.
„Sveikos ir subalansuotos mitybos garantas – skirtingų vaisių, daržovių ir uogų, grūdinių kultūrų bei baltymais turtingų produktų įtraukimas į valgiaraštį. Vasara ar ruduo tam – geriausias metas, nes šviežių ir skanių gėrybių gausu tiek namų daržuose ir soduose, tiek parduotuvėse. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300–400 gramų“, – primena gydytoja dietologė.
Kaip išsirinkti skaniausius?
Saldieji nektarinai dažniausiai skanaujami švieži, dedami į kepinius, vasariškus gėrimus ar vaisių kokteilius. Jie puikiai dera ir salotose ar kaip garnyras šalia keptos paukštienos patiekalų. Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šie vaisiai – vieni populiariausių kaulavaisių Lietuvoje.
„Vasarą ar rudenį skirtingų rūšių kaulavaisiai išties yra vienas dažniausių vaisių pasirinkimų. Savo asortimente turime plačią jų įvairovę: nuo saldžiųjų nektarinų, persikų ir plokščiųjų persikų, iki skirtingų veislių slyvų, abrikosų ar trešnių. Kiekvienas pasirenka sau skoniu, išvaizda ar kitomis savybėmis artimiausius kaulavaisius, tačiau dabar viena geriausių progų ne tik jais pasimėgauti, bet ir įsigyti pigiau“, – primena O. Suchočeva.
Renkantis nektarinus parduotuvėje specialistė pirmiausia pataria juos įvertinti vizualiai: „Nektarinai turėtų būti sodrios spalvos, nepažeista odele ir minkštimu, be puvimo žymių, ryškių sumušimų, perteklinės drėgmės, susiraukšlėjimų ar pašalinių kvapų.“
Sunokinti paprasta ir namuose
Daugelis kaulavaisių į mūsų šalį atkeliauja iš pietų regionų, kur būna nuskinami dar iki galo neprinokę, kad transportavimo bei sandėliavimo metu išlaikytų savo savybes. Tačiau ekspertė pabrėžia, kad parduotuvių vaisių skyrius pasiekia tik atrinkti kaulavaisiai, kurių prinokimo lygis turi atitikti griežus reikalavimus – visi vaisiai turi būti pakankamai subrendę ir pasiekę nustatytą išnokimo stadiją.
O įsigijus kiek kietesnių, galutinio brandumo dar nepasiekusių kaulavaisių O. Suchočeva pataria nesibaiminti – pilnai susinokinti juos itin paprasta namuose: „Įsigijus nepilnai sunokusių nektarinų, palaikykite juos keletą dienų kambario temperatūroje, sudėję į popierinį maišelį arba vaisiams skirtą dubenį. Jei nesate tikri, ar nektarinai jau pakankamai subrendę, patikrinkite juos šiuo būdu: švelniai spustelėkite nektariną ir jeigu jie dar bus kieti, vadinasi, kad nesunokę, o jei vaisiuose liks duobutės – nektarinai pernoko. Tik tuo atveju, jei šios duobutės kaip mat išsilygins – vaisiai puikiai sunokę ir tinkami skanauti.“
Kiek suminkštėjusius ir sunokusius nektarinus galima perkelti į šaldytuvą – vaisiams skirtą stalčių. Tačiau svarbu atsiminti, kad sunokę kaulavaisiai greitai genda, tad ilgiau laikomi šaldytuve jie gali prarasti savo drėgmę ir susiraukšlėti: „Prieš valgant iš šaldytuvo išimtus vaisius geriausia juos trumpai palaikyti kambario temperatūroje. Taip vaisiai išliks sultingi, malonios tekstūros ir bus ypač kvapnūs.“