Pasak sveikos gyvensenos propaguotojos trenerės Agnės Juknienės, moterys, norėdamos puoselėti grožį ir palaikyti gerą savijautą, dažnai griebiasi sudėtingų grožio procedūrų ir radikalių gyvensenos pokyčių, nors veiksmingų rezultatų pasiekti gali padėti vos vienas labai nesudėtingas įprotis.
„Migdolų saujelė kasdien. Tiek įtraukus į kasdienę mitybą gali pakakti moterų grožiui ir gyvybingumui palaikyti. Nors mažieji gamtos turtuoliai migdolai dėl savo ypatingų savybių vertinami šimtmečius, šiandien ne viena moteris vis dar nustemba, kaip toks mažas gamtos augalas gali turėti tokį didelį poveikį mūsų išvaizdai ir gerai savijautai.
Esame pamiršę natūralų gamtos poveikį mūsų organizmui, todėl visuomet noriu apie tai priminti. Štai migdolai prisotinti vitaminų, mineralų ir sveikų nesočiųjų riebalų, kurių veiksmingumą puikiai moters savijautai įrodo moksliniai tyrimai“, – sako Agnė.
Pasak trenerės, rekomenduojama migdolų paros norma 1–1,5 saujelės per dieną arba 23–35 riešutų: „Svarbu nepamiršti, kad migdolai yra kaloringas produktas – apie 160–170 kalorijų vienoje saujoje, todėl svarbu vartoti saikingai. Taip pat reikėtų būti įsitikinus, kad nesate alergiški šiems riešutams“, – sako Agnė ir dalijasi patarimais, kuo naudingi migdolai.
Švytinti ir pamaitinta oda. Į mitybos racioną įtraukusios migdolus išlaikysite sveiką odą, sumažinsite senėjimo požymius, oda bus skaistesnė ir švytinti. Šį efektą suteikia migdoluose esantis vitaminas E, kuris veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos oksidacinės žalos ir UV spinduliuotės bei aplinkos teršalų daromos žalos. Be to, šiuose riešutuose yra vario, kuris itin svarbus elastinui susidaryti, o šis neleidžia formuotis raukšlėms. Migdolai yra geras sveikųjų riebalų šaltinis ir pasižymi drėgmę sulaikančiomis savybėmis, todėl gali prisidėti prie odos drėkinimo, padėti išvengti sausumo jausmo, todėl oda taps elastingesnė ir jaunatviškesnė.
Kūno grožiui saugoti ir puoselėti migdolus turime ne tik įtraukti į mitybos racioną, bet ir naudoti grožio rutinoje, o migdolų kūno aliejus – neatsiejama to dalis. Migdolų aliejus pasižymi ypatingomis drėkinančiomis ir maitinančiomis savybėmis. Jis gali padėti pažaboti dermatitą, o migdolų aliejus, naudojamas kremuose ar serumuose, taip pat gali sumažinti ir žvynelinės uždegimus.
Sveikesni plaukai ir nagai. Migdoluose gausu biotino – B grupės vitamino, kuris palaiko sveikus plaukus. Biotino trūkumas gali sukelti plaukų slinkimą, todėl reguliariai palaikant šios medžiagos pasisavinimą su maistu, plaukai augs geriau, bus stipresni ir švytintys. Be to, biotinas gali padėti stiprinti nagus ir sumažinti jų lūžinėjimą.
Svorio reguliavimas. Nors migdolai yra kaloringi, saikingai vartojami jie gali padėti reguliuoti svorį. Tyrimai rodo, kad migdoluose esančios skaidulinės medžiagos ir baltymai gali padidinti sotumo jausmą ir sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, o tai ypač naudinga siekiant palaikyti norimą svorį.
Hormonų pusiausvyra. Migdolų sudėtyje yra fitoestrogenų – augalinių junginių, atkartojančių teigiamą estrogenų poveikį moters organizme. Tyrimai rodo, jog moterims, turinčioms su hormonais susijusių problemų, šie junginiai gali turėti teigiamos įtakos hormonų pusiausvyrai palaikyti ir palengvinti menopauzės simptomus.
Stipresnė širdis. Migdoluose gausu širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų, o magnio dalis sudaro apie 20 proc. šios medžiagos poreikio žmogui. Tyrimai rodo, kad migdolų, kaip subalansuotos mitybos dalies, vartojimas gali padėti sumažinti MTL cholesterolio kiekį kraujyje ir taip sumažinti širdies ligų riziką.
Geresnė žarnyno veikla. Migdolai veikia kaip prebiotikai – skatina gerųjų bakterijų skaičiaus didėjimą ir jų aktyvumą, stimuliuoja bifido, lakto bakterijų populiacijos augimą.
Sveiki kaulai. Migdoluose, lyginant su visais kitais riešutais, yra randama didžiausia kalcio dalis, taip pat magnio ir fosforo, kurie yra būtini mineralai moterų kaulų sveikatai palaikyti. Migdolų įtraukimas į mitybą gali padėti palaikyti kaulų tvirtumą ir sumažinti osteoporozės riziką.
Sureguliuotas cukraus kiekis kraujyje. Moksliniai tyrimai rodo, kad kasdien vartojant apie 60 g migdolų II tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų cukraus ir riebalų kiekis kraujyje mažėja. Šis teigiamas poveikis siejamas su padidėjusiu maistinių skaidulų, magnio, polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino E kiekiu.
Geriems rezultatams svarbi kokybė
Kad organizmas pasisavintų visas reikalingiausias medžiagas iš migdolų, reikėtų atkreipti dėmesį į šių riešutų kokybę.
„Kokybiškus migdolus galima atskirti pagal jų skonį, išvaizdą ir informaciją ant pakuotės. Kokybiški riešutai turėtų būti vientisos spalvos, tvarkingi, neapibraižyto paviršiaus, neaplūžę. Paragavus juntamas traškumas, jie neturėtų būti sudžiūvę ar sausi, rūgštūs ar kartūs.
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į gamintoją – rinktis tik iš patikimų, kurie užtikrina, jog riešutai atkeliauja tiesiai iš sertifikuotų ir kruopščiai atrinktų ūkių, kad gaminys buvo sterilizuotas, tinkamai laikomas. Svarbi ir pakuotė – reikėtų rinktis tik originalioje pakuotėje esančius riešutus, pakuotėse su specialia apsaugine aplinka riešutai ir džiovinti vaisiai ilgiau išlieka švieži“, – patarimais dalinasi riešutų ir džiovintų vaisių tiekėjos „Arimex“ Kokybės specialistė Vaida Prokopimienė.