Žaliosios Viduržemio jūros dietos poveikis buvo lyginamas su Viduržemio jūros dietos ir tiesiog sveikos mitybos poveikiu. Analizė parodė, kad žalioji dieta sumažino visceralinių riebalų kiekį 14 procentų, Viduržemio jūros dieta – 7 procentais, o sveika mityba – 4,5 procentų. Tyrimo rezultatai buvo paskelbti leidinyje „BMC Medicine“.
Visceralinių riebalų mažinimas yra svarbiausias svorio metimo tikslas, nes tai svarbesnis rodiklis nei bendras žmogaus svoris ar juosmens apimtis. Visceraliniai riebalai laikui bėgant kaupiasi tarp organų ir išskiria medžiagas, galinčias nulemti širdies ligas, diabetą, demenciją ir priešlaikinę mirtį.
Tyrimą atliko Negevo Ben-Guriono universiteto (Izraelis) profesorė Iris Shai kartu su dr. Hila Zelicha ir kolegomis iš Italijos, Vokietijos, JAV.
Žalioji Viduržemio jūros dieta yra dar labiau praturtinta polifenoliais, tai yra, joje daugiau augalinio maisto ir mažiau raudonos ar perdirbtos mėsos nei rekomenduojama remiantis tradicinės sveikos mitybos principais.
Be kitų produktų per dieną dalyviai suvartodavo po maždaug 30 gramų graikinių riešutų, išgerdavo 3–4 puodelius žaliosios arbatos ir 100 gramų tam tikrų vandens augalų (plūdeninių) kokteilį, kuriame daug biologiškai prieinamų baltymų, geležies, vitaminų, mineralų ir polifenolių.
18 mėnesių trukusiame tyrime dalyvavo 294 dalyviai.
„Sveika gyvensena yra tvirtas bet kokios lieknėjimo programos pagrindas. Iš savo eksperimento rezultatų sužinojome, kad maisto kokybė yra ne mažiau svarbi nei suvartojamų kalorijų skaičius, ir šiandienos tikslas yra perprasti įvairių maistinių medžiagų veikimo mechanizmus. Pavyzdžiui, kaip veikia teigiamos medžiagos, tokios kaip polifenoliai, ir neigiamos, gaunamos su tuščiais angliavandeniais ar perdirbta raudona mėsa“, – sako prof. I.Shai.
„14 procentų sumažintas visceralinių riebalų kiekis yra didžiulis pasiekimas. Svorio mažinimas yra svarbus tikslas tik tuo atveju, jei kartu pasiekiami įspūdingi riebalinio audinio mažinimo rezultatai“, – pažymėjo dr. H.Zelicha.
Parengta pagal „The brighter side“