Įvairių rūšių aitriųjų paprikų sudėtyje yra daugybė fitocheminių medžiagų, įskaitant kapsaiciną, kuris suteikia paprikoms aitrų skonį ir pasižymie daugybe naudingų savybių.
Kapsaicinas, esantis aitriosiose paprikose, gali padėti:
- pagerinti virškinimą – kapsaicinas padeda skatinti virškinimo sultis ir mažina uždegimą virškinimo trakte, taip pat gali padėti sušvelninti skrandžio opų skausmą;
- malšinti skausmą – kapsaicinas gali veikti kaip natūralus skausmo malšinimo būdas. Patekęs į organizmą, jis gali padidinti endorfinų kiekį, kurie yra natūralūs skausmo malšintojai;
- skatinti svorio mažinimą – kapsaicinas gali padėti pagerinti medžiagų apykaitą, paskatinti riebalų deginimą ir sumažinti apetitą;
- malšinti uždegimą – kapsaicinas turi priešuždegiminių savybių, todėl jis gali būti naudingas kovojant su uždegiminėmis būsenomis organizme.
„Aitriosios paprikos yra puikus vitaminų C ir A šaltinis, kurie yra svarbūs imuninės sistemos sveikatai ir padeda apsaugoti organizmą nuo ligų. Taigi, įtraukiant aitriąsias paprikas į mitybą galima ne tik paskaninti patiekalus, bet ir gauti naudingų medžiagų.
Reikia prisiminti, kad aitriosiomis paprikomis geriau nepiktnaudžiauti – per didelis jų suvartotas kiekis gali sukelti diskomfortą ir netgi pakenkti virškinimui“, – sako Dainius Jonušas, UAB „Augma“ pardavimų vadovas.
Populiariausios aitriųjų paprikų rūšys
Chalapos: tai itin populiarios aitriosios paprikos, kurios yra vidutinio aštrumo. Jos yra populiarus daugelio meksikietiškų patiekalų ingredientas.
Kajeno: aitriosios paprikos, turinčios didelę kapsaicino koncentraciją, todėl daugeliui jos gali būti per aitrios. Jos dažnai naudojamos kaip prieskonis, ypač mėsos patiekalams ir padažams.
Habanero: tai aitriosios paprikos, kilusios iš Karibų regiono. Jos gali turėti iki 100 kartų daugiau kapsaicino nei Chalapos paprikos.
Serano: tai aitriosios paprikos, kurios yra šiek tiek aitresnės nei Chalapos, tačiau ne tokios aitrios, kaip Habanero. Jos taip pat dažnai naudojamos daugelyje meksikietiškų patiekalų.
Tailando: tai aitriosios paprikos, kilusios iš Tailando. Labai aštrios paprikos yra dažnai naudojamos daugelyje tailandietiškų patiekalų.