Štai kokios prieskoninės žolelės padės varvant nosiai, o kurios padės lengviau užmigti

2023 m. kovo 13 d. 17:20
Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, mėtos ar kiti prieskoniai ne tik pagardina bei papuošia maistą, bet ir yra ypač naudingi sveikatai.
Daugiau nuotraukų (1)
Gausų šviežių žalumynų asortimentą jau galima rasti parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pirkėjų krepšeliuose pavasarį vis dažniau atsiranda ne tik žolelės vazonėliuose, bet ir jų sėklos daiginimui.
„Pastebėjome, kad pirkėjai jau pasiilgo žalumos. Jų įprastus pirkinių krepšelius vis dažniau papildo prieskoninių žolelių vazonėliai. Vienas populiariausių pasirinkimų – švieži bazilikai. Parduotuvėse turime ne tik įvairių šviežių žolelių vazonėliuose, bet ir mikrožalumynų ar sėklų, iš kurių augalus susidaiginti galima patiems“, – sako V. Budrienė.
Prižiūrėti – paprasta
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad šviežios prieskoninės žolelės ne tik atskleidžia įvairiausių patiekalų skonį, bet ir turi gydomųjų savybių. Jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų bei vitaminų.
Reguliariai naudojamos žolelės padeda stiprinti organizmą, pašalinti toksinus bei išvengti nemalonių susirgimų. Be to, jas auginti namuose labai paprasta.
„Auginti prieskonines žoleles yra tikrai lengva. Jei įsigijote augalą prekybos centre, kuriame jis nebuvo laikomas šaldytuve, parsinešus į namus, vazonėlį galite iškart pastatyti tiesiog ant palangės. Tereiks du kartus per savaitę augalą palaistyti paprastu vandeniu iš čiaupo“, – J. Sabaitienė.
Anot jos, vegetariškiems patiekalams pravers visos šviežios žolelės, kurios suteiks pikantiškumo ir nuostabaus aromato.
Mėsos patiekalus galima gardinti rozmarinais, bazilikais, petražolėmis, čiobreliais. Žuvies patiekalams itin tinka petražolės, rozmarinai, bazilikai ir mėtos. Desertai su pipirmėtėmis, mėtomis ir čiobreliais – puikus pasirinkimas mėgstantiems ryškius ir išskirtinius skonius.
Prekybos tinklo atstovė įvardijo ir daugiau populiariausių šviežių prieskoninių žolelių gerųjų savybių bei papasakojo apie jų panaudojimo galimybes.
Kiekviena žolelė – skirtinga nauda
Rozmarinai. Šios šviežios prieskoninės žolelės – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje ši žolelė nuo senų laikų naudojama gardinant picą, makaronus, įvairius apkepus. Taip pat rozmarinai itin dera jautienos patiekaluose. Šių žolelių tikrasis skonis atsiskleidžia jas pakaitinus. Vis dėlto piktnaudžiauti rozmarinais nereikėtų, mat jais gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.
Bazilikai. Natūralu, kad vieni prieskoniai yra populiaresni už kitus. Džiovintų bazilikų galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau šį augalą išties verta auginti ir vazonėlyje. Bazilikų lapeliuose gausu vitamino K. Be to, bazilikai pasižymi raminančiu poveikiu.
Bazilikais gardinti galima pačius įvairiausius patiekalus, tačiau ši žolelė ypač tinka itališkuose patiekaluose, ja gardinami padažai, mėsos patiekalai, makaronai, picos ir apkepai. Šios žolelės kvapniosios savybės itin priklauso nuo to, kokios veislės augalą nusipirkote: viena veislė patiekalui suteikia švelnų mėtų kvapą, kita – citrinos ar anyžių aromatą. Kad geriausiai atsiskleistų, baziliku patiekalus gardinti reikėtų prieš pat gamybos pabaigą.
Petražolės. Petražolės ne tik išsiskiria ryškiu skoniu, bet ir yra itin naudingos sveikatai. Jose esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Petražolėmis gardinamos salotos, sriubos, bulvių patiekalai. Petražolės, kitaip nei kitos žolelės, nėra intensyvaus skonio, jas galima valgyti tiek šviežias, tiek virtas ar troškintas.
Mėtos. Dažniausiai mėtos naudojamos ruošiant arbatą ar gardinant įvairius kokteilius. Tačiau jas galima naudoti gaminant įvairius padažus, salotas, desertus. Tiesa, gardinant patiekalus, mėtų nereikėtų padauginti, mat skonis gali tapti pernelyg intensyvus. Šios žolelės ne tik nuostabiai kvepia, bet ir teigiamai veikia organizmą: padeda suaktyvinti smegenų veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti peršalimo simptomus.
Pipirmėtės. Šios šviežios prieskoninės žolelės itin naudingos visiems, besirūpinantiems savo sveikata. Teigiama, kad pipirmėtės gerina virškinimą, padeda nuo pykinimo ir net menstruacijų skausmų. Jas pravartu vartoti, jei kankina galvos skausmas, užmigti neleidžia patiriamas stresas. Pipirmėtės suteikia maistui gaivaus skonio, tad šios prieskoninės žolelės itin tinka salotoms, varškės sūriui, daržovių patiekalams bei desertams gardinti. Šių prieskoninių žolelių skonis ir kvapas gana intensyvus, aštrokas, todėl patiekalui gali užtekti vos kelių augalo lapelių.
Čiobreliai. Varvanti nosis, kosulys ir paraudusi gerklė – peršalimo simptomai, kurie nuotaiką sugadinti gali kiekvienam. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių, organizmą verta stiprinti įvairiais vitaminais. Čiobreliai – vitaminų A ir C šaltinis. Šiose prieskoninėse žolelėse gausu naudingų medžiagų: vario, geležies. Kulinarijoje čiobreliai naudojami gardinant mėsos patiekalus, ruošiant sriubas ir įvairius padažus. Patiekalams ši prieskoninė žolelė suteikia intensyvų aromatą. Sodraus skonio čiobrelis gali būti vartojamas ir vienas – nuo senų laikų itin vertinama arbata, gaminama tiek iš šviežių, tiek džiovintų čiobrelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.