Sveiki pusryčiai, kurie patiks visai šeimai: itališkas omletas su feta ir pomidorais

2023 m. kovo 12 d. 09:22
Receptas
Pusryčiai – raktas į gerą savijautą. Dietistė Indrė Trusovė įsitikinusi, kad nuo jų priklauso, kaip jaučiamės visą likusią dieną. Tiesa, anot jos, klasikinio ryto patiekalo, kepto ar virto kiaušinio neužtenka – jį būtina papildyti kitais maistingais priedais.
Daugiau nuotraukų (2)
Tai, kad kiaušiniai yra lietuvių kasdienio krepšelio dalis, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Be kiaušinių kasdienis pirkėjų krepšelis tikrai yra neįsivaizduojamas. Žinoma, artėjant Velykoms šios prekės pardavimai dar labiau išauga. Beje, pirkėjams rūpi ne tik maža kaina, bet ir kaip yra auginami paukščiai, todėl asortimente visuomet galima rasti laisvai laikomų vištų kiaušinių“, – teigia V. Budrienė.
Vaikai ir pusryčiai: svarbiausias – tėvų pavyzdys
Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė, nuomonės formuotoja bei dietistė Indrė Trusovė sako, kad pusryčiai turėtų būti visaverčiai.
Jų metu reikėtų gauti visų reikiamų medžiagų: riebalų, angliavandenių ir baltymų. Pastarųjų lengviausia gauti iš kiaušinių, ne veltui jie yra tapę pusryčių klasika.
„Nebūtina vos akis pramerkus bėgti valgyti. Nuo atsikėlimo iki pusryčių gali praeiti valanda ar dvi. Tačiau jie būtini, kad organizmas gautų naujos energijos.
Reikalingų maistinių medžiagų gausite pusryčiams suvalgę, pavyzdžiui, visagrūdės duonos riekę, apteptą trintais avokadais, pagardintais druska ir juodaisiais pipirais, papildytą keptu kiaušiniu. Tokie pusryčiai bus skanūs, sveiki ir sotūs“, – sako dietistė.
Pasak jos, valgyti visaverčius pusryčius reikėtų pratintis jau nuo vaikystės. Mat taip nuo mažų dienų formuojami sveikatai palankūs įpročiai.
„Svarbiausia visada būti pavyzdžiu vaikams. Jei tėveliai ryte tik išgeria puodelį kavos ar suvalgo šokoladuką, nereikėtų tikėtis stebuklo, kad mažieji paprašys subalansuotų pusryčių.
Mano patarimas – bent savaitgaliais pusryčiaukite kartu su vaikais, įtraukite juos į maisto gaminimą, leiskite jiems pasirinkti priedus. Pavyzdžiui, mūsų vaikai pusryčiams labiausiai mėgsta blynus. Ruošdama jų tešlą, kvietinius miltus maišau su avižiniais – taip vaikus palaipsniui pratinu prie sveikesnio pasirinkimo“, – sako I. Trusovė.
Paprasta sunaudoti likučius
Anot dietistės, pusryčiai yra puikus metas sunaudoti įvairiausius vakarienės likučius, tereikia pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, jeigu turite išvirtą kiaušinį, jį galima susmulkinti ir sumaišyti su trintais avokadais, šiek tiek graikinio jogurto, druskos ir pipirų. Gausite puikią užtepėlę, tinkamą tepti ant visagrūdės duonos.
Iš nesuvalgytos košės galima iškepti blynus arba kiaušinienės keksiukus. Taip pat ir fritatą – itališką omletą, kurio receptu Indrė ir dalijasi.
Fritata su pomidorais ir feta
Reikės:
  • 6 ant kraiko laikomų vištų kiaušinių
  • 100 g saujos mažųjų špinatų
  • 10 g fetos sūrio
  • 10 g vyšninių pomidorų
  • petražolių
  • krapų
  • poros žiupsnelių druskos
  • žiupsnelio pipirų
  • šaukštelio sviesto, skirto kepimo formai ištepti
  • gabalėlio atlantinių lašišų filė (nebūtina)
Kaip gaminti
Kepimo formą ištepkite sviestu.
Išplakite kiaušinius.
Supjaustykite pomidorus, fetos sūrį, petražoles ir krapus. Sudėkite špinatus ir viską kartu suberkite į kiaušinių plakinį, išmaišykite. Masę supilkite į kepimo formą.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20–30 minučių.
Jeigu norite sotesnių pusryčių, patiekite su pjaustyta lašišų filė.
omletaspusryčiaiIndrė Trusovė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.