Apžvelgsime, kuo tai gali būti naudinga jūsų sveikatai.
Kodėl turėtumėte valgyti kivių žieveles?
Patys kiviai turi visokeriopos naudos sveikatai, o žievelė tą naudą tik papildo. Bet pirmiausia šiek tiek apie kivių rūšių skirtumus.
„Yra apie 60 kivių rūšių ir visų jų žievelės skiriasi tekstūra ir konsistencija. Tačiau dažniausios rūšys, kurias galima rasti prekybos vietų lentynose, – žalieji ir geltonieji kiviai“, – pasakoja Simona Vilkanec, UAB „Augma“ tiekimo skyriaus vadovė.
Kiviuose yra daug skaidulų. Skaidulos yra augalinio maisto dalis, kurios mūsų organizmas negali virškinti – o tai labai padeda sklandžiam virškinimo sistemos veikimui. Skaidulos mažina pilvo pūtimą ir lengvina tuštinimąsi. Valgant visą kivį su žievele, skaidulų gaunama 50 proc. daugiau nei valgant be odelės.
Kivių žievelėje yra daug antioksidantų – tris kartus daugiau nei pačiame vaisiuje! Antioksidantai padeda organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais. Vaisiaus žievelėje taip pat yra vitaminų E, C, folio rūgšties.
Kam reikėtų vengti valgyti kivius su žievele?
Jei sergate inkstų akmenlige, venkite kivių žievelių. Jose yra medžiagų, kurios gali padidinti inkstų akmenų atsiradimo tikimybę.
Keletas patarimų, padėsiančių valgyti kivius su žievele.
- Rinkitės geltonuosius kivius – jų žievelė neturi pūkelio.
- Jei visgi renkatės žaliuosius kivius, juos nuplaukite ir pūkelį nuvalykite patrynę su virtuviniu rankšluosčiu ar šepetėliu.
- Greičiausiai kivio, kaip obuolio, su odele nekąsite, tad tiesiog susipjaustykite jį smulkiais gabalėliais.
- Kivio odelės skonio nesijaus, jei vaisių dėsite į salotas arba sutrinsite darydami kokteilį.
Tad pabandykite paragauti kivių su žievelėmis – nauda sveikatai bus nepamatuojamai didesnė.