Nevengia eksperimentuoti
Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje veikiančios krautuvėlės „Skonio era“ savininkė Daiva Četavičienė sako, kad lietuviai mėgsta eksperimentuoti su prieskoniais, žino ir apie kai kurių jų sveikatinančias savybes.
„Vienas populiariausių prieskonių dabar – malta rūkyta paprika, kuri naudojama gan plačiai: kepsniams, sriuboms, alyvuogėms ruošti. Labai dažnai perkamas ir universalusis čimičiūris, plačiai naudojamas Pietų Amerikos virtuvėje. Daug kas dabar turi įsigiję kazanus, todėl ateina prieskonių plovui arba kitiems tokiu būdu ruošiamiems patiekalams“, – pasakojo pati už prekystalio su pirkėjais bendraujanti verslo savininkė.
Pasak jos, žmonės, užsukantys į sveriamų prieskonių krautuvėlę, mėgsta kaskart išbandyti ką nors naujo. Tačiau ir tradiciniai prieskoniai išlieka populiarūs.
„Iš mišinių labai mėgstamas „Sviestelis“, gerai tinkantis įvairiems padažams. Perka džiovintas petražoles, porus, lauro lapus, pipirus, ciberžoles. Labai populiarus penkių pipirų mišinys, juodieji pipirai.
Beje, apie pipirus dažnai girdžiu, kad perkant pakuotėse jų kokybė labai prasta, todėl žmonės ateina čia. Dar sako, kad sunku rasti Kajeno paprikų, todėl džiaugiasi jų aptikę. Pastarąsias prasitaria naudojantys, nes nori numesti svorio. Kmynus irgi dažnai naudoja arbatai, kuri ir virškinimą gerina, ir užmigti padeda“, – pasakojo D. Četavičienė.
Stebinančios kai kurių prieskonių savybės
Dietologė Diana Markauskaitė patvirtina, kad visi prieskoniai gali turėti vienokio ar kitokio poveikio mūsų organizmui.
„Išties Kajeno paprikos, beje, kaip ir paprasti juodieji pipirai, gali padėti kovoti su antsvoriu. Ciberžolės pasižymi ne tik stipriu priešuždegiminiu poveikiu, bet ir turi daugybę kitų teigiamų savybių, įskaitant nervų sistemos stiprinimą, atminties gerinimą, dėmesio sutelkimą, reakciją. Jos netgi vadinamos natūraliu antidepresantu.
Vertėtų atkreipti dėmesį ir į kalendras, kurios gali padėti detoksikuoti organizmą, pagelbėti nuo vidurių pūtimo.
Cinamoną žinome kaip desertų, saldumynų prieskonį, tačiau jis gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažinti cholesterolį ir netgi padeda kovoti su bakterijomis bei peršalimo ligomis. Beje, kvapieji rozmarinai taip pat pasižymi panašiomis savybėmis.
Bazilikai įdomūs tuo, kad jų lapeliuose yra itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą.
Paprasčiausi darže užauginti krapai irgi turi naudingų savybių. Jie plečia kraujagysles ir taip mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą“, - vardijo D. Markauskaitė.
Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad kai kurie prieskoniai gali sukelti ir nepageidaujamų pasekmių. Pavyzdžiui gvazdikėliai gali sukelti itin stiprų mieguistumą. Piktnaudžiaujant muskato riešutais jie gali būti traukulių priežastimi, o rozmarinus atsargiai vartoti turėtų nėščiosios.
Taip pat reikia žinoti, kad puikiai žinomos mėtos ir garstyčios gali būti pavojingos sergant gastritu ar skrandžio opa.