Pamokė, kaip išsirinkti sveikiausius varškės sūrelius: svarbi viena taisyklė

2023 m. vasario 13 d. 05:55
Ne vienas lietuvis, apsigyvenęs svetur, pasiilgsta ne tik ruginės duonos ar tradicinių patiekalų, bet ir varškės sūrelių, kurių buvo įpratęs skanauti nuo vaikystės.
Daugiau nuotraukų (2)
Pastebima, kad pirkėjai pamėgtą desertą renkasi vis atsakingiau, atsižvelgdami tiek į kokybę, tiek į savo mitybos prioritetus, sveikatos problemas. Tiems, kurie juos valgo kas rytą, sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog varškės sūreliai, kad ir kaip juos mėgtume, neturėtų tapti pagrindiniu pusryčių patiekalu ar dažnu užkandžiu.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, dažniausiai pirkėjų krepšeliuose atsiduria tradicinių skonių glaistyti vaniliniai varškės sūreliai su įvairiais įdarais: aguonomis, šokoladu, kakava ar kondensuotu pienu.
Naudingiausi – be glaisto ir priedų gausos
Nors šokoladinis glaistas labai vilioja, pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, geriausia varškės sūrelius rinktis be jo ir kitų saldžių priedų.
„Svarbu atkreipti dėmesį, kad juose būtų kuo mažiau pridėtinių medžiagų ir kuo daugiau natūralių produktų, didesnis varškės kiekis. O jeigu jau pirkinių krepšelyje atsiduria varškės sūreliai su glaistu, geriau rinktis tokius, kuriuose nėra kokosų ar palmių aliejaus, daug pridėtinio cukraus ir transriebalų.
Renkantis sūrelius, kaip ir kitus produktus, galioja ta pati taisyklė – kuo sudėtinių dalių sąrašas ant pakuotės trumpesnis, tuo produktas palankesnis sveikatai. Įprastai ženklinimo eilutė yra pradedama nuo to produkto, kurio tame gaminyje yra daugiausia. Jei tai varškės sūrelis – varškės jo sudėtyje ir turėtume rasti didžiausią dalį“, – aiškina ekspertė ir priduria, kad labai atidžiai reikėtų rinkti sūrelius vaikams, nes jiems dažniau pasireiškia įvairios alergijos.
Daugelis mano, kad jei sūrelių sudėtyje yra varškės, kuri naudinga sveikatai, tai jie galėtų būti kasdienio vartojimo produktas, ypač vaikams.
Gydytoja dietologė tokią nuomonę paneigia: „Kalbant apie varškę, joje gausu kalcio, riebaluose tirpių vitaminų A ir D, taip pat B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Vis tik varškės sūreliai yra antrinis varškės gaminys. Todėl jie turėtų būti skanaujami kaip desertas ir vartojami saikingai. Kaip žinia, desertai ant stalo gali atsirasti 1–2 kartus per savaitę, tad retkarčiais sūrelis gali būti vienas iš deserto pasirinkimų, tačiau neturėtų tapti pagrindiniu pusryčių patiekalu ar dažnu užkandžiu.“
Atsisakyti pieno produktų turėtume tik alergijos atveju
Ekspertė pastebi, kad kartais pieno produktų atsisako ne tik laktozės netoleruojantys žmonės, bet ir visai sveiki – dėl mados tendencijų.
„Glitimo ar laktozės netoleravimas – sveikatos sutrikimas, dėl kurio kasdienį mitybos racioną tenka gerokai pasiaurinti. Bet kartais vieno ar kito produkto atsisakoma ne tik dėl to, jog sergama ligomis, kuomet reikia maitintis pagal specialios dietos reikalavimus ar dėl veganiškų paskatų, bet ir dėl naujų mitybos tendencijų. Sveikatai palankaus maitinimosi tikslas – savo racione turėti kuo įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Atsisakyti pieno produktų turėtume tik tuo atveju, jeigu nustatyta alergija pienui, o esant laktozės netoleravimui verta rinktis belaktozius pieno produktus arba tokius, kuriuose laktozės kiekis sumažintas. Reikėtų neužmiršti, kad būtent su laktoze geriau įsisavinamas kalcis“, – pataria sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Gardūs sūreliai – ir veganams, ir netoleruojantiems laktozės
Vis dažnesniu pirkėjų pasirinkimu tampa iš augalinių produktų pagaminti sūreliai bei gaminiai be laktozės. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad varškės sūrelių asortimentas toks platus, jog kiekvienas gali rasti savo mitybos įpročius atitinkančių pasirinkimų.
„Produktai be glitimo ar laktozės daugeliui išties palengvina gyvenimą – leidžia išlaikyti įprastą maisto racioną ir išvengti nemalonių pojūčių, tačiau ši kategorija sparčiai populiarėja ir tarp sveikatos nusiskundimų neturinčių pirkėjų.
Įvairios alternatyvos leidžia pakeisti glitimo ir laktozės turinčius produktus kitais ar kartkartėmis tiesiog pasimėgauti naujais, įdomesniais skoniais. Populiarėja sūreliai, kurių sudėtyje yra mažiau cukraus, pagaminti iš ekologiškų produktų, su glaistu ar be glaisto, įvairių skonių ir su skirtingais įdarais ar net kitokios formos – tiek batonėlio, tiek keturkampės, o taip pat iš sojų varškės (tofu) pagaminti batonėliai“, – vardija specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.