Vitaminų šaltinis
Apelsinuose gausu vitamino C, kuris yra būtinas audinių vystymuisi ir atsistatymui. Jis skatina kolageno susidarymą, taip pat geležies pasisavinimą, palaiko imuninės sistemos veiklą ir skatina žaizdų gijimą.
Vaisiuose taip pat gausu skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą ir neleidžia atsirasti tokioms problemoms, kaip vidurių užkietėjimas, diabetas, nutukimas ir su širdimi susijusios ligos.
Apelsinuose taip pat yra folio rūgšties, kalio, kalcio ir tiamino.
Kas geriau: apelsinas ar jo sultys?
Gaila, bet gerti sultis nėra sveikiau nei valgyti vaisius. Nesvarbu, jei tai ką tik išspaustos sultys – šviežias vaisius visada bus geresnis pasirinkimas.
Mitybos specialistai teigia, kad reguliarus sulčių vartojimas sukelia staigesnį ir greitesnį cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir padidina riziką susirgti 2 tipo diabetu. Fruktozės pagrindu pagamintos sultys yra dar prastesnis pasirinkimas nei tiesiog iš šio vaisiaus išspaustos sultys – naudingųjų medžiagų ten tiesiog per mažai.
Stiklinėje apelsinų sulčių yra daugiau kalorijų ir angliavandenių nei viename apelsine. Apie 250 ml stiklinėje sulčių yra dvigubai daugiau kalorijų nei viename apelsine.
Sultyse taip pat yra mažesnė skaidulų dalis nei vaisiuose: tai reiškia, kad sultys iš jūsų virškinimo sistemos pasišalina greičiau nei įprastai, tad sotumo jausmo nepajuntate ir galiausiai išgeriate daugiau sulčių ir suvartojate daugiau kalorijų nei ketinote.
Kaip įtraukti daugiau apelsinų į savo mitybą?
„Apelsinus į savo mitybą galima įtraukti įvairiai – tai gali būti ne tik užkandis po treniruotės, bet ir šiuo vaisiumi galite pagardinti bet kokias salotas arba pasidaryti glotnutį, įmaišius špinatų, kivių ar kitų mėgstamų priedų. Vasarą nepamirškite vandens pagardinti ne tik citrina, bet ir apelsinu“, – patarė Dainius Jonušas, UAB „Augma“ mažmenos padalinio pardavimų vadovas.