Visi žino, kad yra patiekalų, skanėstų ir produktų, kurių, norint sumažinti pilvo apimtis, reikėtų atsisakyti, taip pat visiems aišku, kad reikia daugiau judėti.
Tačiau naudinga žinoti ir tai, kad yra maisto produktų, kurie padeda aktyviau deginti riebalus ir kalorijas, tad kilogramus galima tirpinti nesikankinant.
„Jei siekiate numesti svorio, tam tikri maisto produktai gali padėti greičiau pasiekti tokius tikslus“, – sako Suzie Sawyer, Jungtinėje Karalystėje dirbanti mitybos specialistė, turinti daugiau nei 20 metų klinikinio darbo patirties.
Riebalus padedantys deginti maisto produktai yra ne tik skanūs, bet ir moksliškai įrodyta, kad jie padeda numesti svorio. Tad nepamirškite įtraukti jų į mitybą.
Kokie tai produktai? Juos išvardijo portalas goodto.com
Lašiša
Paprasti lašišos patiekalai gali padėti greičiau mesti svorį, nes šioje skanioje žuvyje gausu baltymų ir omega–3 riebiųjų rūgščių.
Mitybos specialistas ir asmeninis treneris Davidas Weineris aiškina: „Lašiša yra fantastiškas aukštos kokybės baltymų šaltinis, kuris yra naudingas metant svorį ir tirpdant riebalus, mat organizmas turi daugiau dirbti, kad ją suvirškintų.
Be to, lašiša yra puikus šaltinis omega–3 riebalų rūgščių, kurios, kaip įrodyta, mažina uždegimą ir skatina riebalų deginimą. Tyrimai patvirtino, kad mitybos papildymas žuvų taukais gali padėti mažinti svorį ir streso hormono kortizolio, kuris taip pat yra susijęs su riebalų kaupimu, kiekį.“
Iš tiesų vienas 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad šie naudingi riebalai padėjo sumažinti pilvo riebalų kiekį.
Kitu tyrimu nustatyta, kad lašiša, palyginti su žuvų taukų kapsulėmis, buvo veiksmingesnė siekiant mesti svorį.
Yra ir daugiau gerų naujienų. Lašišoje gausu seleno, kurio organizmui reikia, kad būtų sveika skydliaukė. Tai ypač svarbu, nes skydliaukė yra raktas į veiksmingą medžiagų apykaitą.
Graikinis jogurtas
Graikinis jogurtas ne tik naudingas sveikatai ir skanus produktas. Moksliškai įrodyta, kad jis padeda deginti kūno riebalus.
„Graikiniame jogurte yra konjuguotos linolo rūgšties, kuri skatina riebalų deginimą. Antra, probiotikai, esantys natūraliai jogurte, palaiko gerąsias žarnyno bakterijas, kurios yra svarbios svorio metimui“, – sako Suzie Sawyer, mitybos specialistė.
Leidinyje „Journal of Nutrition“ mokslininkai paskelbė, kad graikiniame jogurte esančios aminorūgštys, vitaminas D ir kalcis pagreitina riebalų deginimą. Ir tai neabejotinai įrodė vienas Tenesio universiteto tyrimas: dalyviai, kurie sumažino kalorijų kiekį ir kasdien suvalgė šiek tiek daugiau nei 500 g jogurto, ištirpdė gerokai daugiau pilvo riebalų.
Brokoliai
Šioms daržovėms ekspertai uždegė žalią šviesą kaip vienam geriausių riebalus deginančių maisto produktų. Brokoliuose ir tokiose daržovėse, kaip žiediniai ar Briuselio kopūstai, yra labai daug skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios padeda organizmui deginti riebalus.
Pasak mokslininkų, brokoliuose yra kalcio, kuris yra naudingas ne tik kaulams, bet ir svorio metimui. Tenesio universiteto tyrimas patvirtino, kad kalcis padeda kontroliuoti riebalų apykaitą ir jų atsargas organizme.
Tuo metu Japonijos mokslininkai aptiko, kad raktas kovoje su nutukimu gali būti brokoliuose esanti medžiaga sulforafanas. Jie atrado, kad ši cheminė medžiaga ne tik skatina medžiagų apykaitą, bet ir padeda įveikti pilvo pūtimą.
Riešutai
Reguliarus riešutų taip pat labai naudingas organizmui. Riešutai, ypač migdolai, yra puikus magnio ir sveikųjų riebalų šaltinis.
Ypač migdolai pasižymi savybėmis, deginančiomis riebalus, rodo JAV atliktas tyrimas. Antsvorio turintys dalyviai, kurie laikėsi laikėsi mažai kalorijų turinčios dietos ir mėgavosi migdolais, prarado 50 procentų daugiau riebalų ir maždaug 18 procentų svorio, palyginti su 11 procentų, kuriuos prarado kita tiriamųjų grupė.
„Jie taip pat yra geras baltymų šaltinis, todėl virškinimo metu organizmas sunaudoja daugiau energijos, o tai gali pagreitinti medžiagų apykaitą ir padėti sudeginti daugiau kalorijų“, – priduria D. Weineris. Ir tai iš tiesų patvirtino vienas tyrimas, nustatęs, kad tie, kurie į racioną įtraukia riešutus, mažiau rizikuoja priaugti svorio arba nutukti.
Kiaušiniai
Kiaušinių patiekalas pusryčiams – puiki dienos pradžia tiems, kurie siekia sulieknėti.
Ne vienas tyrimas patvirtino, kad tie, kurie mėgaujasi kiaušiniais ryte, valgo mažiau likusią dienos dalį. Tai puiki žinia, jei sąmoningai stengiatės sumažinti kalorijų kiekį.
„Kiaušiniai yra daug baltymų turintis produktas, galintis paskatinti riebalų deginimą. Baltymai pagreitina medžiagų apykaitą. Be to, baltymai yra būtini raumenų masės auginimui, o kuo daugiau raumenų turėsite, tuo spartesnė bus medžiagų apykaita“, – sako S. Sawyer.
Avokadai
Avokadai, kurių viename vaisiuje yra maždaug 234 kalorijos ir 20 gramų riebalų, atrodytų, neturėtų būti geras produktas norint deginti riebalus ir numesti svorio. Tačiau tyrimai rodo ką kita.
Viename 2019 m. tyrime nustatyta, kad kasdien suvalgant avokadą kaip kontroliuojamų kalorijų dietos dalį, dalyviams pavyko numesti svorio.
Bet avokado nauda tuo nesibaigia – kitame tyrime nustatyta, kad tie, kurie valgė šį riebalus deginantį vaisių pusryčiams ar pietums, buvo mažiau linkę persivalgyti kitu dienos metu. S. Sawyer tai sieja su tyrimais, kurie parodė, jog avokadai padeda stimuliuoti leptiną – apetitą slopinantį hormoną, kuris padeda mums jaustis sotesniems.
Tačiau ji įspėja nederinti avokadų su kitu riebiu maistu, kad nepadaugintumėte bendro gaunamų riebalų ir kartu kalorijų kiekio.
Vištiena
Nesvarbu, ar tai būtų krūtinėlė, šlaunelė ar kulšelė – vištiena užsitarnavo vietą tarp riebalus deginančių maisto produktų, o tyrimai rodo, kad ši daugelio mėgstama mėsa gali padėti numesti svorio.
Navaros universiteto atliktas tyrimas atskleidė, kad tie, kurie dažnai valgydavo vištieną, vėliau džiaugėsi „dideliu svorio sumažėjimu daugiausia dėl riebalų masės praradimo“.
Dietologai aiškina, kad taip yra dėl to, jog vištienoje yra daug baltymų. Liesiems baltymų produktams, pavyzdžiui, vištienai suvirškinti reikia daugiau energijos nei paprastiems angliavandeniams. Valgant liesus baltymus taip pat saugoma raumenų masė, o raumenys sudegina daugiau kalorijų.
Kitas tyrimas atskleidė, kad suvalgius vištienos ilgiau jaučiamės sotesni – šioje mėsoje esančios aminorūgštys smegenims siunčia signalus, jog esame sotūs.
Grūdai
Jei į racioną įtrauksite daugiau nesmulkintų grūdų, visagrūdžių kruopų, tai padės sumažinti riebalų kiekį organizme.
Viso grūdo grūduose, tokiuose kaip avižos ar bolivinės balandos, yra daug skaidulų, kurios gali paspartinti svorio mažėjimą, pagerinti virškinimą ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.
Taip pat įrodyta, kad sveiki grūdai racione padeda sumažinti apetitą ir turi įtakos medžiagų apykaitai.
Iš tikrųjų moksliškai patvirtinta, ir tai paskelbta „American Journal of Clinical Nutrition“ , kad tiriamųjų grupė, kuri į mitybą įtraukė nesmulkintus grūdus, prarado daugiau kūno riebalų nei tie, kurie valgė rafinuotų grūdų patiekalus.
Kava
Jūsų rytinis kavos puodelis tikrai gali padėti jums pasiekti savo svajonių figūrą.
Kavoje esantis kofeinas vertinamas kaip veiksmingas stimuliatorius, skatinantis medžiagų apykaitą. Ir iš tiesų, vienas Šveicarijos tyrimas parodė, kad po kofeino vartojimo riebalų deginimas padidėjo 44 proc.
Įrodymai žada daug, tačiau dietologai įspėja: nors kava ir skatina medžiagų apykaitą, nesugadinkite jos pridėdami per daug cukraus ar riebalų.
Ispaninių šalavijų sėklos
Ispaninių šalavijų sėklos sėklos yra vienas geriausių riebalus deginančių maisto produktų.
Mažos, bet galingos sėklos pasižymi gausybe privalumų – ir viskas dėl to, kad jose itin daug baltymų ir skaidulų. Taip pat daug mineralų ir vitaminų.
Vienas 2017 m. atliktas tyrimas nustatė, kad ispaninių šalavijų sėklose esantis didelis skaidulų ir mažas angliavandenių kiekis lemia tai, jog žmonės ilgiau jaučiasi sotūs. Kitu tyrimu užfiksuota, kad antsvorio turintys suaugusieji, kurie šešis mėnesius kasdien suvalgydavo 30 g šių sėklų, sugebėjo sumažinti bendrą kūno svorį.
Aitriosios paprikos
Ar žinojote, kad galite deginti riebalus ir valgydami aštrų maistą, pavyzdžiui, aitriąsias paprikas?
„Aitriosios paprikos gali padėti stimuliuoti medžiagų apykaitą, padidinti kūno temperatūrą ir pagreitinti organizmo energijos vartojimą“, – sako Davidas.
Dėl to sudeginama daugiau kalorijų.
Cinamonas
Šis prieskonis atlieka ne vieną vaidmenį tirpdant svorį ar neleidžiant kauptis kilogramams.
Mičigano universiteto mokslininkai nustatė, kad cinamono eteriniai aliejai gali padėti deginti riebalus. Panašiai kaip ir aitriosiose paprikos esantis kapsaicinas, šis aliejus aktyvina termogenezę – organizmo gebėjimą gaminti šilumą deginant kalorijas.
Be to, cinamonas padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl padeda sustabdyti riebalų kaupimąsi organizme.
Salierai
Visi esame girdėję apie tai, kad salierams suvirškinti reikia daugiau kalorijų nei gaunama juos suvalgius.
Ir pasirodo, kad mokslas su tuo sutinka – vienas Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas įrodo būtent tai. Laidoje „Food Unwrapped“ mokslininkai įvertino, kiek kalorijų gavo laidos vedėjas ir kiek sudegino suvalgęs salierų.
Žalių salierų patiekalas ir trintas jų kokteilis turėjo po 53 kalorijas. Rezultatai parodė, kad buvo sudegintos 73 kalorijos suvalgius žalių salierų patiekalą ir 112, išgėrus kokteilį.