UAB „Augma“ tiekimo vadovė Simona Vilkanec dalijasi sezoninių vaisių ir uogų penketuku, kuris praturtins jūsų organizmą naudingomis medžiagomis.
Greipfrutai
Sultinguosius greipfrutus lietuviai itin mėgsta šaltojo sezono metu. Greipfrutai yra geras vitamino C šaltinis, kuris padeda sustiprinti imuninę sistemą, kaulus, taip pat juose yra beta karoteno, kuris organizme paverčiamas vitaminu A, kad palaikytų imuninės sistemos veiklą. Šis vitaminas prisideda ir prie geresnio regėjimo.
Greipfrutuose yrai ir maistinių skaidulų, kurios skatina geresnį virškinimą, greitina medžiagų apykaitą.
Kai kurie žmonės nevalgo šio vaisiaus dėl kartoko jo skonio. Tačiau yra daug išradingų būdų, kaip mėgautis šiuo vaisiu nejaučiant kartumo: greipfrutų gabalėlius maišyti su saldesniais vaisiais (pavyzdžiui, apelsinais) ar tiesiog apibarstyti saldikliu.
Spanguolės
Maža žiemos uogelė, turinti daug antioksidantų ir maistinių medžiagų – spanguolė. Šias uogas į savo mitybos racioną galima įtraukti ruošiant įvairius padažus, gardinant mėsos, konditerinius patiekalus.
Spanguolėse esantys antioksidantai gali padėti išvengti įvairiausių ligų. Uogose taip pat gausu vitaminų C, K ir kalio. Taip pat spanguolės turi daug antocianų – junginių, suteikiančių spanguolėms tamsiai raudoną spalvą. Tyrimai parodė, kad jie gali turėti priešvėžinio ir priešuždegiminio poveikio.
Persimonai
Saldžiaisiais persimonais galima mėgautis būtent žiemos metu. Šis vaisius prisideda prie sveikos širdies veiklos, gerina virškinimo sistemą ir stiprina regėjimą. Persimonai turi daug naudingų vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, C ir B, kalį ir manganą. Juose taip pat yra naudingų augalinių junginių, tokių, kaip taninai ir flavonoidai.
Persimonai taip pat yra geras vitaminų B1 ir B2, folio rūgšties, magnio ir fosforo šaltinis. Spalvingi vaisiai turi mažai kalorijų bei daug skaidulų.
Kiviai
Kiviai yra dar vienas vaisius, naudingas mūsų imuninei sistemai. Ne naujiena, kad apelsinai yra vitamino C šaltinis, o bananai – kalio, tačiau kiviai juos pranoksta abiejose kategorijose.
Be to, juose gausu vitaminų E ir K. Įdomūs faktai: viename kivyje yra apie 80 proc. vitamino C dienos normos, rekomenduojamos suaugusiam žmogui. O kivio odelė taip pat yra valgoma!
Ananasai
Kai kitą kartą apsipirkinėsite prekybos centre, nepraeikite pro ananasus. Ananasuose gausu vitamino C ir mangano – maistinės medžiagos, kuri padeda formuotis kaulams ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Ananasuose taip pat gausu vitaminų A, B6, E ir K, kalcio, folio rūgšties, geležies, magnio, fosforo, kalio ir cinko.
Prinokęs ananasas turi būti sunkus bei skleisti saldų kvapą. Jei vaisius turi tamsių dėmių, yra minkštas – jis jau pernokęs.