Imbierinių augalų šeimai priklausantis imbieras, kilęs iš Pietryčių Azijos, šiandien visame pasaulyje dažnai vartojamas kaip prieskonis – šviežias, džiovintas, maltas, net virtas ar keptas. Imbiero aštroką kvapą bei skonį suteikia jo gumbuotame šakniastiebyje esantys eteriniai aliejai.
„Imbiero sudėtyje yra daug įvairių aliejų, iš kurių svarbiausi yra gingerolis ir šogaolis, pasižymintys stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu. Todėl reguliarus imbiero vartojimas yra dažnai siejamas su lėtinių uždegiminių ligų, tokių kaip vėžio, ypač virškinamojo trakto, artrito, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, metabolinio sindromo rizikos mažinimu. Taip pat jis gali padėti pagerinti smegenų veiklą ir sumažinti Alzheimerio ligos vystymąsi“, – pasakoja gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.
Pasak jos, nors tvirtų įrodymų, kad imbieras padėtų kovoti su peršalimo ligomis, stiprindamas imuninę sistemą, nėra, 2017 m. atlikta didelės apimties studija rado sąsajų tarp kasdienio šviežio imbiero vartojimo ir trumpesnės peršalimo trukmės. Be to, imbieras gali būti naudingas ir malšinant kitus nemalonius simptomus.
„Kai kurie tyrimai rodo, kad imbiere esantis gingerolis pasižymi ir skausmą mažinančiu poveikiu, ypač pasireiškiančio menstruacijų metu. Imbieras rekomenduojamas ir nėštumo bei kitų priežasčių paskatintam pykinimui malšinti, nes jis skatina ir gerina žarnyno motorinę veiklą, taip pat gali padėti mažinti dujų kaupimąsi“, – sako J.Parnarauskienė.
Ir į sriubą, ir į arbatą
Įprastai kaip maisto prieskonio ar gėrimų ingrediento naudojamo imbiero sunku padauginti, vis dėlto kai kuriems reikėtų atkreipti dėmesį į jo vartojamus kiekius.
„Itin atsargiai imbierą turėtų vartoti tie asmenys, kurie vartoja kraują skystinančius vaistus, ypač varfariną. Didesnį šalutinį poveikį gali sukelti ir imbiero koncentruoti produktai, tokie kaip maisto papildai ar koncentratai – per didelis kiekis gali dirginti viršutinį virškinamąjį traktą“, – įspėja gydytoja dietologė.
Maistui imbierą galima naudoti įvairiai – ne tik gardinti arbatas, bet ir sriubas, vaisių salotas, glotnučius. Ir nors imbieras tinkamas vartoti ištisus metus, jį dažniau esame linkę rinktis šaltuoju metų laiku. Prasidėjus rudeniui gyventojai dažniau į savo racioną įtraukia citrusinius vaisius, imbierą, medų. Taip tikimasi ne tik stiprinti imunitetą, papildyti vitamino C atsargas, bet ir palengvinti peršalimo ligų simptomus.
Pristatė naujieną
Kompanijos „NielsenIQ“ šių metų birželį paskelbti Baltijos šalyse atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad nors Rusijai pradėjus karą Ukrainoje Lietuvoje mažėjo susidomėjimas sveikata, ji išliko tarp penkių labiausiai gyventojams nerimą keliančių veiksnių.
„Reaguodami į vartotojų poreikius ir žinodami, kad rudenį jie aktyviau ieškos imbierų, ciberžolių, nusprendėme savo produktų krepšelį papildyti šių skonių vieno gurkšnio kokteiliais (anglų k. „health shot“), kurie gali tapti paprastu būdu pasirūpinti savo sveikata. Norėdami išgauti maksimaliai gerą skonį, ekologišką imbierą ir ciberžolę derinome su ekologiškomis vaisių sultimis“, – sako didžiausios šalyje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas.
Remiantis „NielsenIQ“ rinkos tyrimų duomenimis, vieno gurkšnio kokteilių populiarumas stipriai augo pastaruosius dvejus metus – beveik 400 proc. Negana to, prognozuojama, kad ateityje dar šoks į viršų.
„Vieno gurkšnio kokteiliai nėra naujiena rinkoje, tačiau pastaruoju metu itin auga vartotojų susidomėjimas jais. Poreikį labiau pasirūpinti savo sveikata ir gera savijauta galėjo sustiprinti ir pandemija, kai žmonės ėmė bandyti įvairiausius būdus imunitetui stiprinti. Be to, pastebime, kad vartotojų domėjimas sveika gyvensena, sveika mityba kasmet auga, jie nuperka vis daugiau šviežių sulčių ir kokteilių“, – teigia M.Gudauskas.