Kepenys yra svarbus organas, atliekantis įvairias funkcijas – nuo medžiagų apykaitos ar pagalbos virškinimui iki vitaminų ir mineralų kaupimo, toksinų valymo iš kraujo ar baltymų sintezės.
Nors kepenys turi unikalų gebėjimą atsinaujinti, jos nėra nenugalimos, o maisto ir gėrimų pasirinkimas gali joms turėti nemažai įtakos.
Yra daug produktų, kurie naudingi kepenims, o viena ypač svarbi maisto produktų grupė yra daržovės. Sužinokite apie keturias naudingiausias daržoves jūsų kepenims.
Burokėliai
Nors burokėlių skonis įtinka ne visų skonio receptoriams, juose gausu maistinių medžiagų, kurios palaiko kepenų sveikatą. Tyrimai rodo, kad burokėlių sultys yra sveikatą stiprinantis gėrimas, užkertantis kelią įvairioms ligoms ir jos gali būti ypač naudingos kepenų sveikatai.
Viename tyrime buvo konkrečiai nagrinėjamas burokėlių poveikis kepenų sveikatai ir nustatyta, kad burokėlių sultys gali padėti apsaugoti kepenis nuo tam tikrų kancerogenų.
Duomenys rodo, kad tam tikri raudonuosiuose burokėliuose esantys antioksidantai, vadinami betalainais, turi priešvėžinių ir priešuždegiminių savybių.
Brokoliai
Žinoma, visos daržovės yra puikios ir naudingos, tačiau tam tikros maistinės medžiagos, esančios kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose, yra ypač naudingos kepenims.
Vienas tyrimas, atliktas su pelėmis, parodė, kad brokoliais šeriamų pelių kepenų rodikliai buvo geresni, jos rečiau sirgo nealkoholine riebiųjų kepenų liga ir kepenų navikais. Nors tikslus mechanizmas nepatvirtintas, tai gali būti dėl unikalių augalinių junginių, esančių brokoliuose ir kitose kryžmažiedėse daržovėse.
Briuseliniai kopūstai
Kitos kryžmažiedės daržovės – briuseliniai kopūstai – pastaruoju metu tapo populiaresnės – ir dėl puikios priežasties. Nors briuseliniai kopūstai gali pagerinti virškinimą ir aprūpinti organizmą daugybe vitaminų ir mineralų, juose taip pat yra augalinių junginių, kurie, kaip manoma, padeda kepenų funkcijai.
Vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad šie kopūstai padidino detoksikuojančių fermentų kiekį pelių kepenyse ir plaučiuose. Atrodo, kad daugiausia detoksikuojančių savybių išaugoma termiškai neapdorotuose briuseliniuose kopūstuose.
Tačiau tyrimai rodo, kad net ir virtuose briuseliniuose kopūstuose išlieka gebėjimas indukuoti šiuos detoksikuojančius fermentus. Gliukozinolatai yra unikalus kryžmažiedėse daržovėse randamas junginys, dalyvaujantis reakcijose, kurios gali detoksikuoti kancerogeninius junginius organizme.
Lapinės daržovės
Šiai daržovių grupei priklauso špinatai ir kiti lapiniai žalumynai, kurie gali būti naudingi tiek bendrai sveikatai, tiek kepenų veiklai. Kaip ir kitose šiame sąraše esančiose daržovėse, jose gausu antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo pavojingų laisvųjų radikalų.
Kai kurie žalumynai, pavyzdžiui, špinatai, ne tik mažina laisvųjų radikalų poveikį organizmui, bet ir teikia konkretesnės naudos kepenims. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žalių špinatų vartojimas sumažino nealkoholinės riebiųjų kepenų ligos riziką, ir kuo daugiau špinatų vartojo dalyviai, tuo mažesnė buvo jų ligos rizika.
Nors karščiu apdoroti špinatai taip pat naudingi, juose daug kitų svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų, šiame tyrime virti špinatai neturėjo tokio reikšmingo poveikio mažinant nealkoholinės riebiųjų kepenų ligos riziką.