Kiaulpienių medus ir šaknų gėrimas: nepraleiskite progos pasisemti jėgų iš gamtos

2022 m. gegužės 17 d. 08:37
Lrytas.lt
Receptas
Laukai, kiemai ir patvorės geltonuoja visoje Lietuvoje. Dabar – pats kiaulpienių žydėjimo metas. Ir jei vieni piktinasi šiais gyvybingais augalais, kiti džiaugiasi ir skuba prisirinkti jų žiedų, lapelių ar šaknų.
Daugiau nuotraukų (2)
Kiaulpienės – tikras energijos užtaisas. Galima skinti jaunus kiaulpienių lapus, paskui mėgautis žiedais, o šiems nužydėjus, toliau kramsnoti lapus ir kasti šaknis – organizmui naudingų savybių ir vitaminų turi visos kiaulpienių dalys. 
Todėl šį augalą maistui, grožio priemonėms ar ligų profilaktikai galima naudoti nuo ankstyvo pavasario iki pat šalnų.
Kiaulpienėse yra daug vitaminų C ir E, karotino, kalcio, fosforo, magnio.
Neužterštose vietose augančios kiaulpienės turi daug geležies, jų liaunais lapeliais galima paskaninti salotas. Tad ne veltui moterims siūloma semtis jėgų iš kiaulpienių.
Šių augalų žiedus galima tiesiog skinti ir valgyti, iš jų galima ruošti padažus, paskaninti jais užkandžius, karštus mėsos ar žuvies patiekalams. Kiaulpienių žiedus tinka dėti į pavasarines salotas, iš jų gaminamas medus ar vynas.
Pienės kvepia medumi, tačiau jos gali būti labai karčios – kartumo pienėms suteikia žiedkočiai, todėl ruošiant medų ar vyną juos reikėtų pašalinti. 
O pienių šaknų milteliai gali net atstoti kavą – šis gėrimas ir skanus, ir gausus vitaminų.
Reikėtų iškasti dar nežydinčių arba jau nužydėjusių augalų šaknis, jas švariai nuvalyti, nuplauti ir  išdžiovinti. Galima džiovinti natūraliai arba iki 40 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai šaknys išdžius, sumalti jas kavos malimo mašinėle. 
Miltelius reikėtų užplikyti taip, kaip plikote kavą. Gėrimą galite paskaninti medumi ar cukrumi. 
Kiaulpienių šaknų gėrimas ne tik aktyvina apsaugines organizmo galias, bet ir suteikia daugiau energijos ir tonizuoja labiau nei kavos pupelių kava.
Kiaulpienių šaknyse yra vitamino C, E ir A, geležies, fosforo, kalcio, organinių rūgščių. 
Pienių medus
Reikės:
  • 1 litro vandens,
  • 300 gramų kiaulpienių žiedų be kotelių,
  • 1 citrinos,
  • 1 kg cukraus.
Kiaulpienių galvutes nuimkite nuo žiedkočių, kurie suteikia kartumo. Pamerkite į vandenį, nuplaukite ir virkite ant mažos ugnies apie valandą.
Atšalusį viralą palikite nakčiai, o rytą nukoškite per sietelį. Tada suberkite cukrų, nutarkuokite vienos citrinos žievelę, išspauskite citrinos sulčių, viską supilkite į skystį.
Užvirkite ir virkite kartais pamaišydami daugiau nei valandą. Jei užlašinus sirupo ant lėkštės susidaro gražios formos lašas, tai rodo, kad kiaulpienių medus jau tirštėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.