„Mūsų šeima kanapių produktus vartoja kasdien – taip stipriname imunitetą“, – sako konditerė, maisto tinklaraštininkė Giedrė Pečenkienė.
Makarunai iš kanapių miltų
Vilnietė yra trijų vaikų mama ir konditerė, kuriuos firminius makarunus yra pamėgę sostinės gurmanai. Kepinių receptais moteris dalijasi savo instagramo paskyroje „Maistoteka“, kurią sukūrė gimus dukrai.
Mažylei dabar pusantrų metų, o dviem Giedrės sūnums – aštuoneri ir šešeri. Jie dievina mamos kepinius, taip pat ir klientų pamėgtus makarunus su gorgonzolos sūriu. „Šie yra topų topas, patinka ir vaikams, ir suaugusiems“, – šypsosi moteris.
Skanauti desertus – viena, o kaip šeimos nariai valgo kitus patiekalus su kanapėmis? Atradusi kanapių produktus ir sutikusi būti jorus.lt ambasadore, Giedrė sako, jog be šių produktų jau neįsivaizduoja savo valgiaraščio: „Mes kanapių valgome kasdien! Tarkim, aš mielai kanapių aliejumi pagardinu bulvių ar grūdų košę, kartais dar ir kanapių sėklų užberiu. Taip pat jau įpratau gardinti aliejumi sriubas, juo apšlakstyti skrebučius su avokadu, pilti aliejaus į užtepėles, granolą.
O jau kokteiliams kanapių aliejus ir sėklos – tiesiog nepamainomas dalykas! Receptų galima labai daug prigalvoti. O pats netikėčiausias atrastas derinys – avietės su kanapių sėklomis. Paragaukite taip pagardintos košės – neabejoju, jog maloniai nustebsite.”
Dar ką labai mėgsta Giedrė – įsigijusi nelukštentų kanapių sėklų iš jų susimalti miltų. Ji juos maišo su kitų rūšių miltais. Anot maisto tinklaraštininkės, kanapių miltai ypatingi tuo, kad juose nėra glitimo, tinka diabetikams. Be to, kai maišome su kitais miltais – ir sveikiau, ir kepiniui suteikiame savotiško skonio.
„Beje, prancūziškus sausainius irgi kepu su kanapių miltais. Kai pabandžiau, nebuvo nieko sudėtingo, pavyko su šiais miltais iš pirmo karto“, – sako Giedrė.
Kanapės – baltymų ir riebalų rūgščių šaltinis
Anot maisto tinklaraštininkės, kanapių sėklose yra daug baltymų. Viename valgomajame šaukšte yra daugiau kaip 9 g baltymų. Ypač svarbu, kad kanapių sėklose yra visų baltymų – visų devynių pagrindinių amino rūgščių. Mūsų organizmas šių devynių rūgščių negamina, todėl jų reikėtų gauti su maistu.
Taip pat kanapės yra puikus omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių šaltinis – jų kanapėse yra netgi daugiau negu žuvyje! Šios riebalų rūgštys mūsų organizmui būtinos, kad užtikrintų sklandžią jo veiklą.
„Mano jaunėlis sūnus žuvies ir mėsos nevalgo, todėl stengiuosi į racioną kasdien įtraukti kanapių produktus – sėklas, aliejų. Taip pat reguliariai patiekalus gardindami kanapėmis, gausite vitamino E ir D, – tvirtina G.Pečenkienė. – Su vyru norime, kad mūsų vaikai augtų sveiki bei stiprūs, jų mityba būtų visavertė.
Nereikėtų tikėti mitais ir nuogąstauti, kad kanapėse esantis CBD (kanabidiolis) paveiks neigiamai. Iš tiesų kanapių produktai yra saugūs vartoti – jie jau nebeturi savyje THC (tetrahidrokanabinolio) – medžiagos, kurios yra pačiame kanapės augale ir kuri sukelia haliucinogeginį poveikį. O CBD stiprina imunitetą, pasižymi neuroapsauginiu poveikiu, t. y. mažina nerimą, dirglumą. Duodu vaikams kanapių aliejaus po šaukštą kasdien.“
Na, ir, žinoma, nusidėtume nepaminėję, jog kanapų sėklose, tiksliau, jų apvalkale, yra daugybė skaidulų. Pavyzdžiui, trijuose valgomuosiuose šaukštuose yra apie 1,2 g skaidulų.
Kaip išsaugoti kanapių maistines savybes
Į kokteilius ar sriubą įberti kanapių sėklų paprasta, regis, nieko nesugadinsime, tačiau dažnai kanapių dedame į kepinius, tarkim, duoną. Ar nedarome klaidos? Gal aukšta temperatūra joms kenkia?
„Tikrai nereikėtų baimintis – drąsiai kanapių sėklų įmaišykite į kepinius, niekaip nepakenksite. Pavyzdžiui, mano instagramo paskyroje galite rasti sausainių, torto su kanapėmis receptą. Tačiau jokiu būdu nereiktų kepinti kanapių sėklų – pakaitinti galima, bet tik ne kepinti.
Taip pat derėtų žinoti, kad kanapių aliejus neskirtas kepti. Manydami, kad renkatės sveikesnes alternatyvas, įdomesnį aliejų, bet netinkamai elgdamiesi, galite pakenkti savo sveikatai“, – tikina tinklaraštininkė.
Ji siūlo 3 receptus su kanapėmis. Išbandykite!
Avokadų skrebutis su kanapėmis ir granatais
Viskas paprasčiau nei paprasta: paskrudinti sėklų duonos, tepti ant riekės pasūdytos rikotos, sutrinto avokado su daug šviežių kalendrų ir žaliųjų citrinų sultimis, užberti kanapių sėklų, apšlakstyti moliūgų sėklų aliejumi, užberti granatų sėklų. Skanaus!
Sausainiai su kanapėmis
Reikalingi produktai:
- 100 g sviesto,
- 80 g rudojo cukraus,
- 1 kiaušinis,
- 1 kiaušinio trynys,
- 50 g kanapių sėklų aliejaus,
- 150 g kvietinių miltų,
- 60 g kanapių sėklų miltų,
- 20 g kanapių sėklų baltymų,
- druska,
- aviečių džemas, šviežios avietės.
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
Kaip gaminti
Sviestą su cukrumi gerai išplakti. Įmušti kiaušinį ir trynį, dar išplakti iki baltumo ir purumo. Pilti aliejų, berti druską, abejus miltus ir baltymų miltelius, išmaišyti tešlą. Dėti į šaldytuvą valandai-dviem, kad tešla sukietėtų.
Formuoti rutuliukus apie 50 g dydžio, išdėlioti ant kepimo popieriaus skardoje didesniais tarpais (kepdami sausainiai plėsis į šonus). Kiekviename tešlos rutuliuke šaukšteliu įspausti duobutę, dėti šaukštelį džemo ir uogą.
Kepti 165 laipsnių orkaitėje 15-20min.
Tortas su špinatais ir mačios kremu
Reikalingi produktai
Biskvitui (išeis 4 vnt., juos kepti 16 cm skersmens kepimo formoje-žiede):
- 200 g špinatų,
- 1 citrinos sultys ir žievelė,
- 4 kiaušiniai,
- 150 g cukraus,
- žiupsnis druskos,
- 60 g tirpinto sviesto,
- 50 g kanapių sėklų aliejaus,
- 200 g kvietinių miltų,
- 50 g migdolų miltų,
- 70 g kanapių sėklų miltų,
- 1 a. š. kepimo miltelių.
Kremui:
- 2 a. š. mačios arbatos miltelių,
- 100 g baltojo šokolado (35 proc.),
- 350 g maskarponės sūrio,
- 200 g grietinėlės,
- aviečių.
Kaip gaminti
Biskvitas. Špinatus su citrinų sultimis ir žievele susmulkinti kokteilinėje iki tyrės. Kiaušinius su cukrumi ir druska išplakti iki purumo. Įmaišyti sviestą ir aliejų bei špinatų masę. Mentele įmaišyti visus sijotus miltus ir kepimo miltelius.
Tešlą po lygiai padalinti į keturias kepimo formas, kepti 175 laipsnių orkaitėje apie 15 min.
Iškepusius biskvitus atvėsinti, pertepti kremu.
Kremo paruošimas. Į ištirpintą baltąjį šokoladą berti mačios miltelius, gerai išmaišyti. Suplakti maskarponę su grietinėle. Pilti į masę šokoladą, gerai išmaišyti.
Biskvito pertepimas kremu. Reikės formos (16 cm skersmuo) aukštais kraštais, jei tokios neturite, pagaminkite bortelius iš kepimo popieriaus. Dėti biskvitą, tepti kremo, padėlioti šviežių aviečių. Taip kartoti dar tris kartus.
Paskutinį biskvitą galite perpjauti pusiau (ta puselė bus ant viršaus uždėta papuošimui). Tortas išeina aukštas (jei tokio nenorite, kepkite didesnio skersmens formose).
Dėti tortą nakčiai į šaldytuvą.
Ryte išimti iš formos, nuimti kepimo popieriaus bortelius, mentele išlyginti šonus, papuošti avietėmis.