Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, atsisakius mėsos būtinąjį baltymų kiekį organizmas privalo gauti iš kitų maisto produktų, todėl puikus pasirinkimas yra sojų gaminiai. Juose esantys baltymai yra artimi gyvūninės kilmės baltymams.
Visgi teigti, kad mėsa yra blogybė ir ją reikėtų pakeisti sojų produktais – negalima. Specialistė primena, kad žmogaus mitybos racionas privalo būti įvairus ir praturtintas skirtingais maisto produktais.
Mėsos reikėtų valgyti mažiau
Mitybos tyrimų duomenys rodo, kad Lietuvos gyventojai mėsos vartoja ženkliai per daug. Nors mėsą patariama valgyti iki trijų kartų per savaitę, lietuviai į savo mitybos racioną ją įtraukia žymiai dažniau.
Dalis žmonių stengiasi mažinti suvartojamos mėsos kiekį ar jos visiškai atsisakyti perėję prie vegetariškos bei veganiškos mitybos. Sojos – vienas iš produktų, kuriuo dažniausiai savo mitybą praturtina augalinio maisto mėgėjai.
Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, teigti, kad mėsa yra blogybė, o sojų produktai – ne, negalima.
„Kiekvienas maitinimosi būdas gali turėti tiek privalumų, tiek trūkumų. Kalbant apie sveikatai palankaus maitinimosi principus, mūsų tikslas – savo racione turėti kuo įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Tiek mėsa, tiek produktai, pagaminti iš sojų pupelių, turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione. Įvairovė visada turi būti pirmoje vietoje“, – teigia gydytoja dietologė.
Nors sojos nepasižymi ryškiu skoniu, jų panaudojimo galimybės kulinarijoje yra išties beribės, be to, jas galima gardinti įvairiais prieskoniais. Iš sojų gaminamas ne tik faršas, bet ir gėrimas, varškė ar sūris, kitaip dar vadinamas tofu.
„Šis sūris – vienas geriausių pasirinkimų iš visų sojų gaminių grupės. Tofu yra ne tik mažai apdorotas, bet ir mažai kaloringas gaminys. Be to, šis sūris puikiai tinka žmonėms, netoleruojantiems laktozės“, – sako E.Gavelienė.
Praturtina mitybos racioną
Per paskutinius dvidešimt metų sojų paklausa visame pasaulyje gerokai išaugo. Pasak E.Gavelienės, nors sojose esantys baltymai yra vieni artimiausių gyvūninės kilmės produktų baltymams, šias pupeles vadinti mėsos alternatyva ar pakaitalu būtų neteisinga.
„Dažnai susiduriame su situacija, kada žmonės drąsiai išbraukia mėsą iš savo mitybos raciono ir naudoja sojas tikėdamiesi, kad tai yra tas pats. Tai du skirtingi maisto produktai, turintys ir skirtingos naudos. Sojų gaminiuose yra naudingų skaidulų – fitochemikalų, ypač vertinamų sveikatai naudingų medžiagų, kurių nerasime mėsoje. Taip pat joje yra mažesnis kalorijų bei sočiųjų riebalų kiekis, nėra cholesterolio.
Visgi sojų negalima vadinti mėsos alternatyva ar pakaitalu. Nors sojos yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, labiausiai prilygstantis mėsoje randamiems baltymams, šiuose produktuose esančius baltymus ir kitas maistines medžiagas žmogaus organizmas įsisavina skirtingai. Ankštinėse daržovėse, taip pat ir sojose, gausu medžiagų, kurios žmogaus organizmui neleidžia pilnai įsisavinti baltymų. Dėl šios priežasties suvalgius ankštinių daržovių, dažnai yra jaučiamas pilvo pūtimas. Tą reikėtų žinoti ir neišsigąsti, jeigu pradėjus valgyti daugiau sojų dažniau jausite ir pilvo pūtimą“, – aiškina gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad tiek racionas, kuriame yra mėsos, tiek racionas, kuriame jos visiškai atsisakoma, gali būti sveikatai palankus ir naudingas. Svarbiausia – užtikrinti pakankamą maistinių medžiagų kiekį bei įvairovę. „Jeigu iš mitybos raciono išbraukęs mėsą žmogus iš kitur gaus reikalingas maistines medžiagas – tinkamą baltymų kiekį, vitaminą D ir B grupės vitaminus – tuomet viskas gerai. Iš tiesų labai norėtųsi tiek į sojas, tiek į mėsą žiūrėti kaip į visaverčio mitybos raciono sudėtinę dalį. Abu šie produktai turėtų papildyti žmogaus kasdienybę“, – teigia sveikatai palankios mitybos specialistė.
Dietologė E.Gavelienė primena, kad sojų gaminių pasirinkimas yra išties platus, tad renkantis tokius produktus parduotuvėje reikėtų atidžiai perskaityti informacinį lapelį ir atkreipti dėmesį į sojų perdirbimo būdą: „Atidžiai skaitykite produktų etiketes ir atkreipkite dėmesį ne tik į produkto sudėtį, bet ir į technologinį procesą, kuris buvo naudojamas produkto gamyboje.“
Pirkėjams svarbus tvarumas
Nors yra daugybė priežasčių, kodėl žmonės atsisako valgyti mėsą, prekybos tinklo „Rimi“ veganiškų produktų kategorijos vadovė Rūta Golovač pastebi, jog sojos gaminius vis dažniau renkasi ne tik žaliavalgiai, bet ir mąslūs, naujoves siekiantys išbandyti pirkėjai.
„Veganiškų produktų pardavimų augimas pastebimas jau keletą metų. Pagrindinis šios kategorijos pirkėjas yra jaunesnio amžiaus, šiek tiek aukštesnes pajamas gaunantis miesto gyventojas. Daugelis šių pirkėjų seka pasaulines madas ir tendencijas bei ieško naujų skonių. Tačiau ne tik tai tampa pagrindiniu kriterijumi, renkantis veganiškus produktus“, – teigia R.Golovač.
Anot jos, pirkėjams vis svarbesnis tampa ir tvarumo aspektas. „Aplinka žmones verčia pradėti maitintis ir gyventi kitaip. Pirkėjai didesnį prioritetą teikia savo sveikatai, gyvūnų gerovės užtikrinimui, norui prisidėti prie tvarių sprendimų. Žmonėms tampa vis svarbiau, kad produktas būtų užaugintas vietoje ir tausotų aplinką. Sakyčiau, jog veganiškų produktų kategorijoje tai ryškiau pastebima, lyginant su kitų maisto produktų kategorijomis“, – sako specialistė.