Tradicinis medaus, citrinos ir imbiero mišinys, neretai gaminamas kaip pirmasis vaistas nuo peršalimo ligų, yra tik vienas iš daugelio jo panaudojimo būdų. Lietuviško prekybos tinklo ekspertai dalijasi tradicinės kinų arbatos iš imbiero paruošimo receptu ir atskleidžia, kuo ypatingos šios augalo šaknys.
Vaistas nuo aibės negalavimų
Imbiero istorija siekia daugiau nei 5 tūkst. metų iki Kristaus, o jo tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Vėliau šis prieskoninis augalas išplito po visą pasaulį, šiandien auginamas net ir Havajuose, o Lietuvą dažniausiai pasiekia iš Kinijos.
„Imbierų šaknys yra paklausios ištisus metus, tačiau didžiausią pardavimų piką stebime atvėsus orams. Kartu su vėsesniais orais prasideda peršalimo ligų sezonas, o imbierai jau tapo viena pagrindinių tokių sveikatos negalavimų prevencijos priemonių. Mūsų parduotuvėse kasdien vidutiniškai yra nuperkama apie 180 kilogramų šio augalo šaknų.
Imbierų populiarumas tik įrodo šio produkto veiksmingumą“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Jai antrina ir maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, kuri pažymi, kad imbieras dažnai pasitelkiamas kaip efektyvus vaistas tiek tradicinėje, tiek alternatyvioje medicinoje.
Šiame augale itin gausu natūralių komponentų ir metabolitų, itin vertingų sveikatai, o naudingiausios medžiagos – gingeroliai ir šagaoliai.
„Tokios imbiero sudedamosios gali pagerinti virškinimą, palengvinti pykinimą, leidžia kovoti su gripu ar peršalimu. Tyrimai rodo, kad augalas yra ir veiksminga priemonė norint įveikti nutukimą, sumažinti insulino, kuris didina kūno svorį, kiekį kraujyje.
Taip pat imbieras pasitelkiamas gydant diabetą, širdies ligas. Jis mažina ir alkio jausmą, kurį kontroliuoti turintiems antsvorio yra ypač svarbu“, – pabrėžia B.Baratinskaitė.
Ji pažymi, kad medicininis imbiero potencialas yra toks pat naudingas kaip ir produkto panaudojimo virtuvėje galimybės. Iš šio augalo prieskonių bei šaknų, pasak B.Baratinskaitės, gaminami įvairiausi patiekalai ir gėrimai: imbieriniai sausainiai, meduoliai, saldainiai, limonadas, ką jau kalbėti apie gydomuosius mišinius ar daugybę aštrių valgių.
Visgi, tikina B.Baratinskaitė, tikriausiai nėra geresnių imbiero panaudojimo žinovų nei kinai, todėl ji dalijasi būtent jų sukurtu autentišku ir gydančiu receptu.
Tradicinė kiniška imbierų arbata su raudonosiomis datulėmis
Reikės:
- poros puodelių vandens,
- 15 g smulkintos imbiero šaknies,
- 15 g raudonųjų datulių (paprastųjų zizifų),
- arbatinio šaukštelio medaus.
Į puodą supilkite vandenį, tada sudėkite datules ir imbierą, puodą uždenkite, leiskite vandeniui užvirti. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir leiskite pavirti apie 15 minučių.
Mišinį nukoškite į puodelį, šiek tiek atvėsinkite, tačiau gerkite karštą. Medų į arbatą dėkite tik tuomet, kai pasiruošite gerti – jo virinti nereikia. Tik taip išsaugosite visas naudingąsias medaus savybes.
„Šios arbatos receptas Kinijoje perduodamas iš kartos į kartą. Nors ją paruošti paprasta, gėrimas turi tikrų gydomųjų galių. Jis kinų naudojamas iškart pajutus peršalimo simptomus. Tai puikiai suprantama, kadangi arbatoje – visa imbiero nauda, vitaminas C, kurio gausu raudonosiose datulėse, medus. Išbandyti išties verta“, – siūlo maisto žinovė B.Baratinskaitė.