Šias pigias, bet labai vertingas sėklas mėgo dar mūsų močiutės: itin naudingos širdžiai, žarnynui, odai

2021 m. spalio 7 d. 06:06
Lrytas.lt
Dar promočiučių pamėgtos linų sėklos šiandien – tikra mitybos superžvaigždė. Linų sėmenys yra daug daugiau, nei tik priedas, kuriuo galima pagardinti duoną, bandeles, košę ar įmaišyti į salotas.
Daugiau nuotraukų (7)
Šios sėklytės atrodo mažytės, bet jose slypi didelė galia – jos kupinos daugybės naudingųjų medžiagų, dėl kurių organizmas jums padėkos – augalinės kilmės ląstelienos, baltymų ir riebalų rūgščių.
Tiesą sakant, omega-3 riebalų rūgšties alfa-linoleno rūgšties, esančios linų sėmenyse, kiekis yra didžiausias iš visų augalų šaltinių.
„Linų sėmenyse yra daug skaidulų, kurios padeda ilgiau išlaikyti sotumą, padeda virškinti ir yra labai naudingi širdies sveikatai“, – portalui „Realsimple“ sako amerikietė sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė Meghan Sedivy.
„Juose taip pat yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios siejamos su įvairia nauda, įskaitant smegenų sveikatą ir širdies sveikatą; kurios gali padėti sumažinti kraujospūdžio lygį ir uždegimą; ir taip pat jos padeda didinti gerojo cholesterolio kiekį“, – pridūrė žinovė.
Nors linų sėmenys tik gana neseniai buvo pradėtos vadinti supermaistu, tyrimai rodo, kad tai viena seniausių kultūrų, auginamų nuo civilizacijos pradžios.
Tradiciškai linų sėmenys naudojami kaip duonos, bandelių ar pusryčių dribsnių ingredientai, tačiau per pastaruosius kelerius metus buvo sukurta daugybė naujų produktų, praturtintų šiomis sėklytėmis.
Štai penkios priežastys, kodėl reikėtų dažniau įtraukti linų sėmenis į mitybą.
1. Linų sėmenys teigiamai veikia virškinimo sistemą
Tiems, kurie kenčia nuo vidurių užkietėjimo, šie maži brangakmeniai gali būti raktas, padedantis tai įveikti.
„Linų sėmenyse yra daug skaidulų, kurios gali padėti pagerinti virškinimo trakto veiklą“, – sako M.Sedivy. Linų sėmenys yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Netirpus pluoštas skatina maisto judėjimą per virškinimo sistemą. Valgydami daug skaidulų padedate užkirsti kelią vidurių užkietėjimui.
2. Tai puikus baltymų šaltinis
Baltymai yra svarbi kaulų, raumenų, kremzlių ir odos statybinė medžiaga. Linų sėmenys yra puikus aukštos kokybės augalinės kilmės baltymų šaltinis.
Viename arbatiniame šaukšte linų sėmenų yra beveik 2 gramai baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško alternatyvų gyvūninės kilmės baltymų šaltiniams.
Gardinkite linų sėmeninis salotas ar kokteilį – taip gausite daugiau baltymų.
3. Linų sėmenyse yra širdžiai naudingų polinesočiųjų riebalų
Tyrimai rodo, kad naudingieji riebalai, esantys linų sėmenyse (dar žinomi kaip visagaliai omega-3), gali būti naudingi sergantiems širdies ligomis.
„Linų sėmenys siejamos su keletu širdies sveikatos privalumų: jos gali sumažinti kraujospūdį, trigliceridų kiekį, blogojo cholesterolio kiekį ir uždegimą organizme, tuo pačiu padedant padidinti gerojo cholesterolio kiekį“, – sako M.Sedivy.
4. Linų sėmenys gali sumažinti vėžio riziką
Be svarbių omega-3 riebalų rūgščių, esama įrodymų, kad linų sėmenys neleidžia vystytis navikams. Taip gali būti todėl, kad linuose gausu lignanų (grupė bioaktyvių junginių, kuriuose gausu antioksidacinių savybių), kurie gali apsaugoti organizmą, sulėtindami navikų augimą.
Vienas klinikinis tyrimas parodė, kad 40 dienų kasdien suvalgant po keksiuką, kuriame yra 25 gramai linų sėmenų, sumažėjo naviko augimas moterims po menopauzės, kurioms neseniai buvo diagnozuotas krūties vėžys.
5. Linų sėmenys naudingi ir odai
Linų sėmenys ne tik apdovanotos nauda sveikatai, bet ir grožiui. Kadangi linų sėmenyse yra daug priešuždegiminių omega-3 rūgščių, jos gali padėti pažaboti odos uždegimą.
Taip pat įrodyta, kad linų pluoštas turi gydomojo poveikio odai. O vienas nedidelis tyrimas parodė, kad moterims, kurios kasdien naudodavo linų sėmenų aliejų, pagerėjo odos elastingumas, ji buvo drėgnesnė, o spalva tapo skaistesnė.
Malti ar ne?
Kaip vartoti linų sėmenis - malti ar nemalti? M.Sedivy rekomenduoja jas sumalti, kad gautumėte kuo daugiau naudos. „Sveikos linų sėmenys nėra taip lengvai virškinamos ir gali praeiti per virškinamąjį traktą nesuvirškintos, neatiduodamos visos maistinės naudos“, - sako ji.
Tad gardinkite jomis maistą dažniau. Tuo labiau, kad labai universalios sėklos, kurių galite barstyti beveik bet ant bet kokio maisto – maišyti į jogurtą, salotas, kokteilius, avižinių dribsnių, blynų tešlą, košes – sąrašas begalinis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.