Praturtinkite pusryčius šiomis sėklomis – maloniai nustebins ir skonis, ir nauda organizmui

2021 m. gegužės 19 d. 07:31
Sparčiai įsibėgėjantis pavasaris gali paskatinti ne vieną žmogų atsigręžti į savo sveikatą. Tokiais atvejais stengiamasi ne tik sportuoti, bet ir ruošti patiekalus, kuriuose būtų gausu naudingų maistinių medžiagų bei vitaminų.
Daugiau nuotraukų (2)
Mitybos specialistai pabrėžia, jog nesvarbu – žiema ar pavasaris – vienas svarbiausių žingsnių geros savijautos link – visavertiški pusryčiai.
Lietuviško prekybos tinklo atstovai priduria, kad svarbu ne tik nepraleisti pusryčių, bet ir pasirūpinti jų maistingumu, palaikysiančiu jūsų energijos kiekį visai dienai. Anot jų, to pasiekti padės daug naudingųjų medžiagų turinčios ispaninių šalavijų sėklos.
Tegu pusryčiai tampa dienos pradžios ritualu
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau parduotuvių virtinose ieško daug maistinių medžiagų turinčių produktų. Anot jos, ypač išaugo sveikuolių pamiltų ispaninių šalavijų sėklų pardavimai, o tai rodo, kad pirkėjai aktyviau šį produktą pritaiko gamindami įvairius patiekalus bei gardindami jomis savo pusryčius.
„Pastebėta, kad vos per gegužės mėnesio pirmąsias savaites buvo nupirkta beveik tiek pat ispaninių šalavijų sėklų, kiek per visą šių metų balandį. Tokios tendencijos leidžia manyti, kad žmonės aktyviau renkasi sveikus maisto produktus, prižiūri savo mitybą bei stengiasi paįvairinti racioną“, – sako E.Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad šios sėklos yra jau seniai pamėgtos sportininkų, veganų bei vegetarų, nes jose daug A, B, D vitaminų bei baltymų. Visos šios medžiagos prisideda prie širdies veiklos bei virškinimo procesų gerinimo bei cukraus kiekio sureguliavimo organizme.
Superproduktu pramintomis sėklomis savo pusryčius gardina ir daug laiko neturintys žmonės, kadangi jas galima pasiruošti iš vakaro, o ryte tiesiog greitai jomis pagardinti glotnučius, košes, baltymų kokteilius, blynus arba apkepus.
„Iš Meksikos ir Gvatemalos kraštų kilusios maistingos sėklos buvo vienas svarbiausių senovės actekų bei majų patiekalų ingredientas. Net ir pats žodis „chia“, išvertus iš majų kalbos, reiškia jėgą bei stiprybę, todėl jau ir anksčiau šios sėklos buvo pramintos tikru sportininkų maistu. Jomis pusryčių metu taip pat mėgaujasi jaunystę bei sveiką odą puoselėjantys žmonės. Tik prisiminkite, kad šį produktą kur kas skaniau berti į jogurtus ar dribsnius prieš tai bent pusvalandį pamirkius juos vandenyje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Tiems, kurie dar į savo valgiaraštį nespėjo įtraukti ispaninių šalavijų sėklų, maisto gamybos ekspertė siūlo porą pusryčių receptų, kurie yra tikras vitaminų bei energijos šaltinis.
Pudingas su ispaninio šalavijo sėklomis
Reikės:
  • 4 šaukštų ispaninių šalavijų sėklų,
  • 250 ml jūsų pasirinkto pieno,
  • 2 šaukštelių klevų sirupo, medaus ar agavos nektaro,
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina),
  • žiupsnelio druskos,
  • supjaustytų vaisių, granolos, uogienės ar riešutų.
Į nedidelį indą suberkite ispaninių šalavijų sėklas, pieną, klevų sirupą, vanilės ekstraktą bei druską. Viską gerai išplakite.
Gautą masę sandariai uždenkite ir maždaug porą valandų palaikykite šaldytuve, kol viskas sustings.
Vėliau paruoštą pudingą pagardinkite pasirinktais vaisiais, uogiene ar riešutais. Lazdyno riešutų granola su ispaninių šalavijų pudingu
Reikės:
  • 3 puodelių avižų dribsnių,
  • 8 šaukštų pjaustytų lazdyno riešutų,
  • 8 šaukštų migdolų,
  • 8 šaukštų nesaldintų kokosų drožlių,
  • 4 šaukštų moliūgų sėklų,
  • 4 šaukštų saulėgrąžų sėklų,
  • 1 šaukštelio malto cinamono,
  • pusės šaukštelio druskos,
  • 10 šaukštų medaus,
  • 4 šaukštų kokosų aliejaus,
  • 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto,
  • pusės šaukštelio jūros druskos,
  • 3 puodelių užvirtos, o vėliau atvėsintos „roibos“ arbatos,
  • 12 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų,
  • 4 puodelių graikinio jogurto,
  • 4 šaukštelių abrikosų uogienės.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Į didelį dubenį dėkite avižas, visus riešutus ir sėklas, taip pat berkite cinamoną ir druską.
Mažesniame puode maždaug 2 min. pašildykite 8 šaukštus medaus, kokosų aliejų ir 1 šaukštelį vanilės ekstrakto. Kol šildysite šią masę, nepamirškite jos pamaišyti.
Supilkite avižų ir riešutų masę. Viską gerai išmaišę dėkite ant kepimo popieriumi padengtos skardos – pabarstykite druska ir viską šaukite į orkaitę. Granolą pakepę 10 minučių, ją trumpam išimkite, o gerai pamaišę, šaukite į orkaitę ir kepkite dar 8–10 min.
Kol iškepusi granola atvės, į atskirą sandarų indą pilkite arbatą ir ispaninių šalavijų sėklas. Uždengę mišinį jį pakratykite ir leiskite ispaninių šalavijų sėkloms nusistovėti. Po 5 min. pakartokite tą patį ir šįkart palikite viską 15 min. Po to arbatą ir sėklas sumaišykite su prieš tai iškeptomis avižomis bei riešutais. Kai tai padarysite, į dar vieną dubenį supilkite jogurtą, 2 šaukštus medaus bei pusę šaukštelio vanilės.
„Paruoštą granolą po lygiai padalinkite į 4 dubenėlius, tuomet į juos proporcingai dėkite granolą, pudingą ir abrikosų uogienę. Ne paslaptis, jog šio patiekalo pagaminimui reikės šiek tiek daugiau laiko bei, žinoma, kantrybės, tačiau nebijokite imtis šio kulinarinio šedevro, o ir į maisto ruošimą pažiūrėkite kaip į galimybę atsipalaiduoti ir pailsinti savo mintis nuo darbų. Neabejoju, kad liksite nustebinti pudingo skoniu“, – šypsosi maisto ekspertė B.Baratinskaitė.
pusryčiaichia^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.