Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertės, teigimu, kuo spalvingesnė mūsų salotų lėkštė, tuo daugiau gerųjų medžiagų gauname, tačiau sveikatingumo lenktynėse prieš žalias daržoves laimėtų raudonosios, todėl jų į pirkinių krepšelį vertėtų įsidėti dažniau.
„Organizmui naudingiausios šviežios, nemarinuotos ar kitaip termiškai neapdorotos daržovės, ypač pavasarį, kai jau galima rasti naujo derliaus produktų. Subalansuotai mitybai palaikyti reikėtų nuolat suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas galima valgyti kaip garnyrą ar tiesiog lengvą užkandį.
Tačiau planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Štai raudonojoje paprikoje yra daugiau vitamino C ir beta karoteno nei žaliojoje. Be abejo, nereikėtų rinkti tik vienos spalvos daržovių, tačiau raudonųjų vartoti reikėtų kur kas dažniau“, – pataria J.Sabaitienė.
Raudonos daržovės – ligų priešas
Viena svarbiausių savybių, dėl kurios taip giriamos raudonos daržovės – jų antioksidacinis poveikis. Pavyzdžiui, raudonuose pomidoruose gausiai aptinkami pigmentiniai antioksidantai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar net sumažinti išeminės širdies ligos ir insulto riziką.
Be to, raudoną spalvą vaisiams ir daržovėms suteikiantys bioflovanoidai gali padėti sumažinti organizme besikaupiančių ir lėtinių, onkologinių ligų riziką didinančių laisvųjų radikalų kiekį.
Pomidorai, burokėliai bei kitos ryškiaspalvės daržovės yra laikomos profilaktine priemone ne tik nuo vėžinių susirgimų, bet ir nuo atminties susilpnėjimo, be to, padeda palaikyti normalią šlapimo sistemos veiklą. Artėjant vasaros sezonui nederėtų pamiršti ir dar vienos svarbios šių daržovių savybės – odos apsaugos nuo UV spindulių.
„Nors raudonų daržovių rūšių neturime tiek daug kiek žalių, tačiau jas visas neabejotinai verta įtraukti planuojant savaitės valgiaraštį. Gyventojai, kurie daržoves renkasi pagal sezoniškumą, šiemet gali pasidžiaugti itin ankstyvu ir gausiu lietuviškų pomidorų derliumi“, – sako J. Sabaitienė.
Raudonos daržovės, kuriomis vertėtų praturtinti mitybą: pomidorai, ridikėliai, burokėliai, raudonosios saldžiosios paprikos, aitriosios paprikos, raudonieji kopūstai, raudonieji svogūnai, rabarbarai.
Žalios daržovės ramina ir valo organizmą
Šios spalvos daržoves dažniausiai renkasi atidžiai prižiūrintieji svorį bei norintieji atsikratyti papildomų kilogramų, mat žaliosios daržovės lengvai virškinamos, jose mažai kalorijų ir jos yra turtingos ląsteliena. Tad dideliu vitamino K, kalcio ir antioksidantų kiekiu pasižymintys špinatai ir lapiniai (kale) kopūstai – vieni dažniausių sveikuoliškų kokteilių ingredientų.
Žaliosios daržovės pasižymi ir imuniniu poveikiu bei gali apsaugoti nuo peršalimo ligų. Be to, jos padeda susikoncentruoti, nusiraminti bei geriau susitvarkyti su stresu. Todėl tiems, kurie pajutę įtampą griebiasi saldumynų, patariama suvalgyti agurką ar pasigaminti nedidelį dubenėlį lengvų salotų.
Pasak J.Sabaitienės, jau kurį laiką į kasdienį racioną galima įtraukti ir šviežio derliaus daržovių, tarp kurių itin mėgstami trumpavaisiai agurkai bei įvairių rūšių salotos ir žalumynai.
Nepamirškite šių žaliųjų daržovių: tai špinatai, agurkai, gražgarstės, cukinijos, brokoliai, romaninės salotos, gūžiniai ir kininiai kopūstai, porai, avokadai, artišokai, žaliosios paprikos, smidrai, žirniai ir jų ankštys.