This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Dietologė išvardijo 7 priežastis, kodėl net ir pavalgę jaučiamės alkani

Pranešimas spaudai

Vienas iš pagrindinių alkio signalų yra nepakankamas kiekis išgerto vandens. 
 D.Vaitkevičiūtė.

Per karantiną daugiausia laiko leidžiant namuose įprantame nuolat užkandžiauti, nors alkio ir nejaučiame. Vis dėlto artėjant pavasariui dažniau susirūpiname savo sveikata, tad daugiau dėmesio pradedame kreipti ir į tai, ką dedame į burną. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pastebi sveikesnio maisto tendencijas – pirkėjai atkreipia dėmesį į palankesnius produktus alkiui numalšinti ir krepšeliuose vis dažniau atsiduria šviežios daržovės bei vaisiai. 

„Alkis – sudėtingas jausmas. Įprantame valgyti ne todėl, kad iš tiesų esame alkani, bet todėl, kad malonu užkandžiauti. Vis dėlto vertėtų apgalvoti, kuo ir kodėl užkandžiaujame. Jeigu pavalgę pietus vis dar jaučiate norą toliau valgyti, reikėtų pagalvoti, ar į kasdienį savo racioną įtraukiate visaverčių maisto produktų“, – sako V.Juodkazienė.

Pasak jos, į kasdienį racioną reikėtų įtraukti kuo įvairesnių produktų, turinčių baltymų, angliavandenių ir skaidulų, vitaminų bei mineralų. Todėl dar prieš pavasarį prekybos centre galima rasti gausų šviežių daržovių ir vaisių, uogų pasirinkimą. Alkiui numalšinti vertėtų rinktis pieno produktus, skaidulomis praturtintą duoną su grūdais ir sėklomis. 

Alkį jaučiame ne tik būdami alkani

Dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad alkio jausmą iš esmės galėtume suskirstyti į dvi rūšis – fiziologinį ir psichologinį alkį. Jiems atskirti reikėtų pažinti organizmo siunčiamus signalus. 

Jeigu pavalgius norisi ko nors saldaus ar toliau užkandžiauti – gali būti, kad taip tiesiog norime numalšinti emocijas, maistas yra patrauklus. Alkio jausmą jaučiame dėl kamuojamo streso ar tiesiog iš nuobodulio. Tokį jausmą galime pavadinti psichologiniu alkiu. 

Per karantiną daugiausia laiko leidžiant namuose įprantame nuolat užkandžiauti, nors alkio ir nejaučiame. Vis dėlto artėjant pavasariui dažniau susirūpiname savo sveikata, tad daugiau dėmesio pradedame kreipti ir į tai, ką dedame į burną. 

„Net ir pavalgę galime jausti alkio jausmą dėl to, kad trūksta skaidulų, baltymų ar riebalų, todėl sveika subalansuota mityba – geriausias būdas išvengti per didelio užkandžiavimo“, – sako gydytoja dietologė. 

Jeigu manote, kad užklupo psichologinis alkis – vertėtų išgerti kelias stiklines vandens ir praėjus apie 20 min. atkreipti dėmesį, ar vis dar jaučiatės alkani. Dažnai nutinka taip, jog būdami ištroškę manome, kad norime valgyti. 

Kitas būdas nukreipti dėmesį nuo psichologinio alkio – užsiimti mėgstama veikla, pavyzdžiui, skaityti ar išeiti pasivaikščioti. 

D.Vaitkevičiūtė išvardijo dar 7 priežastis, kodėl galime jaustis alkani  

Vartojame per mažai baltymų. Alkio jausmas gali nuolat lydėti tuomet, jeigu kasdieniame mitybos racione vartosime mažai baltymų. Pakankamai baltymų valgantys žmonės per dieną kur kas rečiau jaučia alkį. 

Trūksta miego. Nuovargis daro įtaką mūsų apetito hormonui grelinui. Jeigu esame pavargę, dažniau jaučiame alkį ir linkstame daugiau užkandžiauti. Todėl svarbu laiku eiti miegoti ir dieną pradėti pailsėjus. 

Per daug greitųjų angliavandenių. Gydytoja dietologė sako, kad į racioną įtraukus daug gaminių pagamintų iš baltų miltų, saldumynų ir pan., jie sukelia greitą energijos šuolį (gliukozės pakilimą kraujyje). Pasijuntame energingi, bet trumpalaikis sotumo ir energijos efektas lemia dar ir tai, kad greitai vėl išalkstame ir jaučiamės alkani. 

Valgome per mažai riebalų. Dar viena nuolatinio alkio priežastis – racione yra per mažai gerųjų riebalų. Anot dietologės, atliktas tyrimas parodė, kad tie žmonės, kurie savo racione naudoja labai mažą riebalų kiekį, dažniau linkę persivalgyti ir užkandžiauti. 

Geriame per mažai vandens. Vienas iš pagrindinių alkio signalų yra nepakankamas kiekis išgerto vandens. Specialistė teigia, kad kai organizmui trūksta vandens – melagingas signalas jo trūkumui patenkinti gali būti ir noras valgyti. 

Mažas gaunamų skaidulų kiekis. Skaidulos pailgina virškinimo procesą, jos ilgiau užsibūna skrandyje, todėl šių medžiagų vartojimas turi efektą, suteikiantį ilgesnį sotumo jausmą. 

Skystos kalorijos. Skysto maisto vartojimas vertinamas ne vienareikšmiai. Skystas maistas yra lengviau virškinamas, jį valgydami mažiau kramtome, skrandyje jis išbūna trumpiau, todėl pavalgę ne visada jaučiame pakankamą sotumą. Pusryčiams išgėrę tik glotnutį ar pietums suvalgę tik sriubos – labai greitai galime ir vėl pasijusti alkani. Tai susiję ir su psichologiniu pasitenkinimu valgant. Ilgiau kramtydami, jausdami maisto konsistenciją, jausimės sotesni.