Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė tikina – medus, citrina ir imbieras daro tikrus stebuklus. Todėl kulinarijos ekspertė dalijasi idėjomis, kaip šiuos produktus itin lengvai paversti stipria, gardžia ir natūralia organizmo apsauga žiemą.
Veikia netgi kaip antibiotikai
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, padidėjęs lietuvių rūpestis savo sveikata pastebimas kiekvieną žiemą. Tačiau, anot pašnekovės, šiemet noras stiprinti imuninę sistemą – ypač ūgtelėjęs, kadangi ligų prevencija tapo kiekvieno pirkėjo prioritetu.
„Dar iki kalendorinės žiemos pradžios fiksavome išaugusią produktų, kurie natūraliai apsaugo organizmą nuo peršalimo ligų, paklausą. Pirkėjai parduotuvėse ypač dažnai dairosi imbiero, citrusinių vaisių – citrinų, apelsinų, mandarinų, greipfrutų. Šių produktų dabar galime pasiūlyti itin kokybiškų, skanių bei aromatingų, nes žiema – pats citrusų sezonas. Be minėtų natūralių organizmo stiprintojų vis daugiau parduodame ir medaus. Jo pirkėjai mūsų lentynose gali rasti išskirtinės
Medaus rekomenduojama kasdien suvalgyti po 1–2 šaukštelius, nes jis gausus ne tik įvairių naudingų mikroelementų, bet veikia ir kaip antibiotikas. Tuo metu vitamino C turtingos citrinos vadinamos pagrindiniu imuninės sistemos skydu bei stiprintoju. Kalbant apie organizmo apsaugą, verta nepamiršti ir naudingųjų imbiero savybių. Šioje šaknyje esantis gingerolio junginys sumažina infekcijų riziką, užtikrina tinkamą virškinamojo trakto veiklą, mažina silpnumą, tonizuoja bei stiprina imuninę sistemą.
„Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo iš visų šių produktų pasigaminti natūralius mišinius, kurie taps puikia alternatyva žiemą nuolat besipildančiai namų vaistinėlei.
Klasikinis ir nepakeičiamas mišinys
Reikės: 4 šaukštų medaus, 1 didesnio imbiero šaknies, 1 didesnės citrinos.
Imbierą nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka. Citriną taip pat nuplaukite, išimkite sėklas, sutarkuokite su žievele. Sumaišykite tarkuotą imbierą, citriną ir medų. Paruoštą mišinį laikykite šaldytuve ir kasdien suvalgykite po 1–2 šaukštus.
„Šis mišinys – ypač lengvai paruošiamas, gardus ir sveikas. Reguliariai jo paskanaudami, nuolatos stiprinsite organizmą, o išlaikytas vitaminų, cukraus bei natūralių medžiagų balansas taps puikia apsauga nuo peršalimo ligų. Todėl visiems patarčiau turėti tokį mišinį namuose – tai nepakeičiamas ir natūralus kasdienės sveikatos šaltinis kiekvienam“, – sako B. Baratinskaitė.
Vitaminų ir energijos užtaisas
Reikės: saujos spanguolių, 1 česnako, 3 šaukštų medaus.
Spanguoles nuplaukite, sutrinkite. Česnaką nulupkite ir taip pat sutrinkite. Lygiomis dalimis sumaišykite trintas spanguoles, česnaką ir medų. Gautą košelę laikykite šaldytuve. Valgykite 3–4 kartus per dieną po šaukštą.
„Šiame mišinyje citriną ir imbierą keičia kiti itin naudingi produktai – česnakas bei spanguolės. Pirmasis ypač stiprina organizmo apsaugą ir efektingai naikina bakterijas. Savo ruožtu spanguolės vadinamos tikromis superuogomis. Jos įveikia bakterijas, virusus, ilgai negenda bei išlaiko savyje naudingas medžiagas netgi apdorotos. Todėl kiekvienas, vartodamas šį mišinį, bus ir sveikas, ir energingas“, – tikina kulinarijos ekspertė.
Gurmaniškas ir antistresinis mišinys
Reikės: 400 g graikinių riešutų, 3 šaukštų medaus.
Riešutus sutrinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite su medumi. Vartokite po 2 valgomuosius šaukštus mišinio per dieną.
„Graikiniai riešutai – ypač naudingi bei vertingi sveikatai. Jie išskirtiniai ne tik dėl subtilaus skonio, bet ir mažina vėžio, širdies bei kraujagyslių ligų tikimybę. Reguliariai valgant šiuos riešutus organizmas apsaugomas ir nuo neigiamo streso poveikio, kuris yra vienas pagrindinių imuninės sistemos ardytojų. Todėl toks mišinys yra ir sveikas, ir gurmaniškas, nes jame susipina du vienas kitą papildančių ingredientų poskoniai“, – pastebi B. Baratinskaitė.