Prieskonis, kuriuo verta dažniau gardinti patiekalus – džiaugsitės geresne sveikata ir dailesne figūra

2020 m. gruodžio 17 d. 08:12
Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“
Cinamonas – prieskonis, kuris dažniausiai naudojamas įvairiems kepiniams, desertams gaminti. Tačiau apžvelgus naujausių mokslinių tyrimų duomenis, aiškėja, kad verta šiuo prieskoniu gardinti kuo daugiau patiekalų. Cinamonas gali praturtinti ne tik įmantrius desertus, bet ir kasdienius patiekalus: keptus obuolius, rytinę avižų košę ar varškę, valgomą vakarienei.
Daugiau nuotraukų (4)
Apžvelkime priežastis, kodėl naudinga dažniau vartoti cinamoną. Pavyzdžiui, dėl antsvorio ar antro tipo cukrinio diabeto dažniausiai yra kaltinamas cukraus lygis kraujyje bei atsparumas insulinui. Viena iš labiausiai aptariamų cinamono savybių ir yra būtent jo poveikis reguliuojant atsparumą insulinui ir cukraus lygį kraujyje. Natūralios medžiagos, esančios cinamone, padeda stabilizuoti cukraus lygį.
Kizilaslan N. ir Zekiye E. N., atstovaujantys Turkijos Stambulo Medipolio universiteto sveikatos mokslų mokyklai, 2019 m. atliko tyrimą, kuriame buvo siekiama išsiaiškinti cinamono naudą reguliuojant cukraus lygį kraujyje. Atliekame tyrime dalyvavo 41 sveikas žmogus. Žmonės buvo suskirstyti į tris grupes ir tyrime dalyvavo 40 dienų. Pirmajai, antrajai ir trečiajai grupei atitinkamai buvo skiriama po 1 g, 3 g ir 6 g cinamono kiekvieną dieną.
Tyrimas parodė, kad reguliarus cinamono vartojimas sukelia teigiamus pokyčius kraujyje reguliuojant gliukozės kiekį. Skirtumas tarp vidutinių matavimų iš pradžių buvo pastebimas asmenų grupei, kurie naudojo 6 g cinamono. Kasdien vartojant cinamoną, nuo 20 iki 40 dienos, skirtumai pradėti fiksuoti visoms asmenų grupėms (1 g, 3 g ir 6 g / d.).
Tyrimo autoriai nurodo, kad reguliarus 3-6 g cinamono vartojimas teigiamai veikia kraujo rodiklius, tad  yra naudinga skatinti žmones reguliariai vartoti cinamoną.
Kitą tyrimą 2019 m., kuriame dalyvavo 200 žmonių, atliko Hendre A. S., Sontakke A. V., Patil S. R. ir Phatak R. S. Tyrime dalyvavo antro tipo diabetu sergantys žmonės. 100 žmonių buvo skiriama 500 mg cinamono papildų kasdien (kartu su vaistais nuo diabeto).
Kitai grupei buvo skiriami tik vaistai nuo diabeto. Tyrimas truko tris mėnesius. Tyrimo rezultatai parodė, kad cinamonas gerina gliukozės metabolizmą žmonėms, sergantiems antrojo tipo cukriniu diabetu ir yra naudingas valdant antro tipo cukrinį diabetą.
Be šios savybės, cinamonas turi ir daug kitų privalumų. Daktarė L.Wiseman (2020) nurodo, kad cinamonas yra puikus priešuždegimiškai veikiantis antioksidantas. Tai superprieskonis, kurio naudingumo spektras itin platus. Cinamonas – stiprus antioksidantas, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus, įskaitant širdies ligų, diabeto, vėžio pirmtakus.
Cinamone yra daug flavonoidų, todėl jis turi priešuždegiminio poveikio. Negana to – cinamonas veikia ir antibakteriškai, stiprina širdies veiklą, gali padėti sureguliuoti kraujospūdį. Daktarė L.Wiseman mini ir cinamono pagalbą didinant jautrumą insulinui. Cinamonas gerina gliukozės toleranciją ir mažina atsparumą insulinui, sumažina cukraus kiekį kraujyje.
Cinamonas – išraiškingas prieskonis, kuris ne tik suteikia puikų skonį gaminamiems patiekalams, bet ir yra itin naudingas sveikatai. Verta nepamiršti cinamono ir įtraukti jį į racioną, naudoti gaminant įvairius patiekalus.
cinamonasinsulinas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.