Vos prabudę neskubėkite griebtis kavos – profesorius paaiškino, kuo tai gresia

2020 m. gruodžio 9 d. 07:00
Lrytas.lt
Daugelio iš mūsų diena neprasideda be puodelio kavos. Tamsios, stiprios kavos aromatas ir skonis pažadina mus ir suteikia energijos darbams.  
Daugiau nuotraukų (4)
Tačiau jos poveikis labai priklauso nuo to, kada ją geriame. 
Dažniausiai žmonės po nakties, ypač jei prastai miegojo, atsikėlę bando atgauti žvalumą ir energiją pirmiausia griebdamiesi kavos, tačiau tyrimai rodo, kad geriausia būtų neskubėti. 
Tyrimas parodė, kad kavos gėrimas, kai skrandis yra tuščias, gali padidinti gliukozės kiekio kraujyje koncentraciją – o padidėjęs gliukozės kiekis gali nulemti tokias pavojingas būkles, kaip diabetas ir širdies ligos.
„Beveik pusė žmonių pabudę ryte prieš imdamiesi kažko kito pirmiausia išgeria kavos – kuo blogiau miegojo, tuo stipresnės“, – teigė Bato (Jungtinė Karalystė) universiteto profesorius Jamesas Bettsas.
„Iki šiol mes turėjome mažai žinių apie tai, kaip kava, išgerta vos tik nubudus, veikia mūsų organizmą, ypač medžiagų apykaitą ir gliukozės lygį“, – pridūrė jis. 
Bato universiteto mokslininkai atrinko 29 sveikus vyrus ir moteris dalyvauti trijuose vienos nakties eksperimentuose.
Vieno eksperimento metu dalyviai galėjo ramiai miegoti visą naktį, maždaug nuo 11 val. iki 7 valandos ryto, o kai prabusdavo ryte, jiems buvo duodama saldaus gėrimo. Jame buvo tiek kilokalorijų, kiek sudaro standartinius pusryčius.
Kito eksperimento metu tyrimo dalyvių miegas buvo trikdomas – tyrėjai juos kas valandą pažadindavo atsiųsdami vis po naują trumpąją žinutę, į kurias tyrimo dalyviai turėjo atsakyti. Pabudę ryte jie gaudavo to paties gėrimo.
Ir galiausiai trečiojo eksperimento metu dalyvių miegas taip pat buvo trikdomas, o ryte jie gaudavo išgerti stiprios juodos kavos. Tik po to jie gaudavo gėrimo, atitikusio pusryčius. 
Ankstesni tyrimai parodė, kad dėl ilgalaikės nemigos ar sutrikdyto miego gliukozės koncentracija didėja, tačiau po vienos nakties jos kiekis nepasikeitė. 
Tačiau prieš pusryčius išgertas stiprios juodos kavos puodelis smarkiai padidino gliukozės kiekį kraujyje. 
„Paprastai tariant, organizmas sunkiau kontroliuoja gliukozę, kai pirmasis produktas, su kuriuo susiduria kūnas po miego, yra kava.
Tai galima pakeisti, jeigu pirmiausia pavalgytume pusryčius, ir tik vėliau išgertume kavos. Ši žinia gali mums visiems būti naudinga sveikatai“, – kalbėjo J.Bettsas, teigiantis, kad norint tai patvirtinti būtina atlikti daugiau tyrimų.
Nors eksperimentui buvo naudojama juoda kava, profesoriaus teigimu, kava su pienu veikiausiai veiktų taip pat.
Kava – vienas labiausiai tyrinėjamų produktų. Didžiulė mokslinės literatūros apie kavą apžvalga, paskelbta „British Medical Journal“ 2017 m., parodė: daugiausia naudos sveikatai suteikia trys ar keturi puodeliai juodos kavos per dieną.
Parengta pagal cnn.com
Kavagliukozė^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.