Dietologės Editos Saukaitytės-Butvilės teigimu, alaus mielės, naudojamos duonai ir kitiems kepiniams ruošti, turi daug naudingų savybių ir teigiamai veikia viso organizmo veiklą.
Specialistė atkreipia dėmesį, kad neigiamą mielių poveikį galima pajusti, kai jos vartojamos aktyvios: „Besidauginančios mielės išskiria anglies dioksidą, todėl gali sukelti nemalonius pojūčius pilve, didelį diskomfortą, dėl to gali paūmėti žarnyno ligos. Tačiau kepant duoną jos praranda aktyvumą ir kartu nebesukelia jokių nemalonių pojūčių.“
Pasak dietologės, iki tol mielės spėja atlikti tešlos kildinimo funkciją, o pagamintame produkte yra išsaugomos naudingosios savybės.
Kuo naudingos mielės?
Duonos gamybai naudojamose mielėse yra daug biologiškai aktyvaus chromo, padedančio palaikyti stabilų gliukozės lygį kraujyje. Dėl to jų naudą gali pajusti žmonės, turintys gliukozės tolerancijos sutrikimą ar sergantys diabetu.
Mielėse taip pat gausu baltymų, seleno, kalio, geležies, cinko, magnio. Jos yra didelis B grupės vitaminų šaltinis.
E.Saukaitytės-Butvilės teigimu, alaus mielės padeda gerinti virškinimą, apsisaugoti nuo antibiotikų sukelto viduriavimo, turi naudos esant laktozės netoleravimui. Dėl šių savybių alaus mielės dedamos į įvairiausius maisto papildus, iš jų gaminamos kapsulės ar dribsniai.
„Nors dalies naudingų savybių kepant duoną netenkama, mielinėje duonoje gausu skaidulinių medžiagų, kurios užtikrina sklandžią žarnyno veiklą. Tokia duona gali suteikti energijos, padėti stiprinti imuninę sistemą bei saugoti sveiką odą ir plaukus“, – vardija dietologė.
Akivaizdu, kad duonai kepti naudojamos mielės apipintos įvairiais mitais, tačiau šiandieninės tendencijos rodo: vis daugiau sveika gyvensena besidominčių žmonių į mitybos racioną įtraukia maistines mieles. Tiek alaus, tiek maistinės mielės priklauso tai pačiai mielių rūšiai, tačiau yra auginamos skirtingu būdu.
„Maistinės mielės auginamos daug cukraus turinčioje terpėje, kur tampa neaktyvios, tačiau išsaugo daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Sudėtyje esantys beta gliukanai palaiko imunitetą, mažina infekcijų dažnį, taip pat padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Dėl specifinio, kiek parmezaną primenančio skonio maistinės mielės yra ypač mėgstamos veganų ir vegetarų, kuriems šis pagardas patiekalams padeda suteikti sūrio skonį“, – sako E.Saukaitytė-Butvilė.
Svarbu atidžiai skaityti duonos sudėtį
Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė sako, kad mielės nėra pagrindinis duonos kokybę nurodantis ingredientas. Dėl to specialistė rekomenduoja atidžiai skaityti duonos sudėtį etiketėse.
„Mielės duonai suteikia malonios tekstūros, purumo, padeda išgauti skonį ir aromatą. Dėl to svarbu skaityti duonos sudėtį ir atkreipti dėmesį ne tik į mieles, bet ir kitas sudedamąsias dalis. Ieškantiems sveikesnio varianto rekomenduočiau rinktis gaminį, kurio sudėtyje yra ne daugiau nei 5 g cukraus (100 g produkto), o skaidulų kiekis – ne mažesnis nei 6 g. Renkantis duoną, svarbus kriterijus yra ir miltai“, – kaip pasirinkti kokybišką duoną pasakoja S.Šoblinskienė.
Jei žmogaus organizmas iš tiesų netoleruoja mielių, visai nebūtina duonos išbraukti iš mitybos raciono. Šiandieninė duonos gaminių pasiūla ir įvairovė tokia plati, kad rasti bemielės duonos nėra sunku.
„Nuolat stengiamės patenkinti kintančius duonos vartotojų poreikius, todėl norintys savo mitybos racione išvengti mielių šiandien gali rinktis net iš kelių duonos rūšių.
Gaminant bemielę duoną, įprastos kepimo mielės tiesiog pakeičiamos natūraliu raugu. Toks gamybos procesas reikalauja daugiau pastangų ir laiko – užtrunka ilgiau nei 32 valandas, tačiau raugu kildinta duona gali būti lengviau virškinama, nes ją „augina“ grūduose esančios gerosios bakterijos“, – sako specialistė.