Jeigu esate vienas iš kavos mėgėjų, tyrėjai jums turi gerų žinių: naujausių tyrimų duomenys rodo, kad kava neturi jokio ilgalaikio poveikio jūsų sveikatai ir net gali sumažinti širdies problemų, vėžio bei kitų ligų tikimybę.
Tiesą sakant, kava turi daug naudos mūsų sveikatai, įskaitant lėtinių ligų sumažinimo tikimybę. Tai parodė apžvalga, paskelbta liepos 23 dieną medicinos žurnale „New England Journal of Medicine“.
Apžvalgos autoriai iš keleto medicinos mokyklų, įskaitant JAV Harvardo T.H.Chano visuomenės sveikatos mokyklą, rėmėsi daugiau nei 95 skirtingais tyrimais, kad įvertintų tai, ką ir taip žinome apie kavos poveikį sveikatai.
Nors per didelis kiekis kavos gali sukelti šalutinį poveikį dėl joje esančio kofeino, nauja analizė rodo, kad šis gėrimas gali būti ir sveiko gyvenimo būdo dalis.
Kava sumažina ligų tikimybę
Kava sietina su didele nauda sveikatai, įskaitant nutukimo tikimybės sumažinimą, nes kofeinas gali pagerinti medžiagų apykaitą ir paspartinti virškinimo sistemos kalorijų deginimo galią.
Taip pat kofeinas gali padėti susikaupti ir turi naudos smegenų sveikatai, ypač senstant. Pasirodo, kofeinas sietinas su tikimybės susirgti Parkinsono liga sumažėjimu. Saikingas kavos gėrimas taip pat sumažina depresijos ir polinkio į savižudybę riziką.
Šis gėrimas susijęs ir su mažesne daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies bei kraujagyslių, kepenų, krūties vėžio, prostatos vėžio ir keleto odos vėžio tipų, rizika.
Nėra visiškai aišku, ar šį poveikį daro kofeinas, ar kitos kavos sudedamosios dalys.
Kaip parodė apžvalga, be kofeino kavoje yra gausu kitų sudedamųjų dalių, galinčių turėti poveikį sveikatai, įskaitant polifenolius, kurie gali sumažinti uždegimus, pagerinti žarnyno bakterijų veiklą, paspartinti medžiagų apykaitą ir sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Maža to, kavos mėgėjai visame pasaulyje mažiau rizikuoja mirti nuo bet kokios priežasties. Tai, beje, tinka tiek kalbant apie kavą su kofeinu, tiek be jo, parodė tyrimai.
Kaip rodo apžvalga, ši nauda yra nežymi. Tyrimai rodo pakankami didelę tikimybę, kad nauda yra daug žadanti, bet ne tiek, kad medicinos ekspertai rekomenduotų pradėti gerti kavą tiems, kurie dar to nedaro.
Visgi ne visos natūralios kavos sudedamosios dalys yra naudingos. Vienas fitochemikalas, vadinamas kafestoliu, tiesą sakant, gali padidinti cholesterolio kiekį, bet geriant filtruotą kavą jo yra mažiau.
Kofeino perdozavimas gali sukelti nervingumą
Kiekvienas, kada nors padauginęs espreso, paliudytų, kad kofeino perteklius gali būti nemalonus ir nepatogus, sukeliantis šalutinį poveikį, tokį, kaip bloga nuotaika, nerimas, širdies permušimas ar nemiga.
Ypač didelės kofeino dozės gali būti pavojingos, netgi mirtinos. Tačiau reikia išgerti tuzinus įprastų kavos puodelių, kad pasiektumėte tą kofeino kiekį. Dažniausiai kofeinas perdozuojamas, vartojant labai koncentruotus kofeino papildus piliulių ar miltelių pavidalu.
Priešingai kai kurioms teorijoms, kofeinas neturi ilgalaikio neigiamo poveikio širdžiai. Daugybėje tyrimų neaptikta jokios sąsajos tarp kofeino bei širdies ir kraujagyslių ligų. Tiesa, kofeinas gali laikinai paveikti kraujo spaudimą tiems, kurie jo nuolat nevartoja.
Tačiau nėščioms moterims patariama mažinti kofeino suvartojimą iki 200 mg per dieną. Tai – pusė paprastai rekomenduojamo kiekio, nes nėra iki galo aišku, kaip kofeinas galėtų paveikti vaisiaus vystymąsi.
Visiems kitiems kofeinas laikomas saugiu, jeigu vartojamas saikingai. Jis net gali nežymiai pagerinti visą sveikatą ir bendrą savijautą.
Parengta pagal „Insider“