Netikėti organizmo signalai, rodantys, kad reikėtų atsisakyti grūdų

2020 m. birželio 20 d. 07:15
Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“
Mitybos piramidėje nurodoma, kad nemaža dalis kasdienės mitybos raciono turi būti sudaryta iš grūdų ir jų produktų. Tačiau kol galvojame, kad grūdai yra kasdienis sveikas pasirinkimas, kartais jie gali organizmui pridaryti daugiau žalos negu suteikti naudos. 
Daugiau nuotraukų (3)
Kai kalbame apie grūdų netoleravimą ar alergiją, pirmiausia į galvą atklysta mintis apie celiakiją – glitimo netoleravimą, kai bėdas kelia baltymai, esantys kviečiuose, miežiuose, rugiuose ir jų produktuose.
Tačiau problemų gali kelti ir visi kiti grūdai: ryžiai, avižos, kiti. Skirtingų rūšių grūduose yra skirtingi baltymai, kuriuos mokslas šiandien dar tiria. 
Taigi, kaip žinoti ar grūdai nekenkia?
Dr. J.Axe, bestselerio apie pralaidų žarnyną ir svetainės DrAxe.com autorius, nurodo, kad pakenkti gali ne tik grūdai, kurie turi glitimo, ir nebūtinai grūdų netoleruos tik sergantys celiakija. J.Axe teigia, kad visi grūdai (net ir be glitimo) kelia uždegiminius procesus ir lėtines virškinimo sistemos ligas. 
Jei nežinote, ar sveikatos sutrikimus lemia grūdai – tiesiog pabandykite 7-14 dienų nevalgyti grūdų ir palyginkite savijautą. Laikantis tokios mitybos iš valgiaraščio išbraukiami visi grūdai ir jų produktai: avižos, ryžiai, kviečiai, miežiai, rugiai, grūdų miltai ir jų gaminiai ir kt.
J.Axe nurodo, kad labai ribotais kiekiais galima valgyti pseudogrūdus: grikius, burnočių ar bolivinių balandų sėklas. 
O ar verta ryžtis tokiam bandymui, pasakys jūsų organizmas. 
Pagrindiniai simptomai, rodantys, kad organizmas gali netoleruoti grūdų
1. Aknė.
Jei organizmas negali tinkamai suvirškinti maisto, tai gali sukelti odos pakitimus, aknę. Šias problemas dažniausiai sukelia aukšto glikeminio indekso, rafinuoti ir perdirbti grūdų produktai. 
2. Pilvo pūtimas, virškinimo sutrikimai. 
3. Odos problemos: egzemos paūmėjimas, išsausėjimai, paraudimai, perštėjimas ir kt.
4. Uždegiminiai procesai, ypač skausmai iš karto po valgio.
5. Mažakraujystė. Lėtinis nuovargis.
Fitatai, esantys grūduose, blokuoja geležies ir kitų naudingų medžiagų pasisavinimą. Valgant grūdus kasdien gali išsivystyti anemija, lėtinis nuovargis.
6. Galvos skausmai.
7. Nerimas, depresija. 
Harvardo medicinos mokyklos atstovė M.Tello nurodo, kad gausus raudonos ir perdirbtos mėsos, saldumynų, rafinuotų grūdų, riebių pieno produktų, bulvių ir menkas vaisių ir daržovių vartojimas tiesiogiai susijęs su padidėjusia depresijos rizika. 
Busby E., Bold J., Fellows L. ir Rostami K. 2018 m. atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 1139 žmonės. Atliktas tyrimas parodė, kad glitimo turinčių produktų eliminavimas yra efektyvus gydant nuotaikų sutrikimus ir depresiją. 
Jeigu patiriate vieną ar keletą išvardintų simptomų, dietą be grūdų išbandyti verta. Mitybą papildykite valgydami daugiau įvairių vaisių, angliavandenių turinčių daržovių: burokėlių, morkų, saldžių bulvių ir kt. 
grūdaimaisto netoleravimas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.