Kūno riebalai, kurių taip atkakliai norime atsikratyti, iš tiesų yra ir naudingi. Mūsų kūnui jie yra reikalingi, nes riebalai šildo, apsaugo vidaus organus, ilgam aprūpina energija.
Bet gero neturi būti per daug. Dėl riebalų pertekliaus sukelti sutrikti sveikata, išsivystyti diabetas ar širdies ir kraujagyslių ligos. Ypač grėsmingas yra pilvinis nutukimas, kuomet riebalų sluoksnis dengia svarbius organus.
Tad sulieknėti yra svarbu ne tik dėl grožio.
Ar įmanoma deginti riebalus nealinant organizmo dietomis?
Svarbu prisiminti du dalykus: sočiuosius (bloguosius) riebalus reikėtų pakeisti nesočiaisiais (geraisiais) riebalais, o taip pat riboti bendrą kalorijų kiekį, kad organizmas būtų priverstas deginti dalį sukauptų riebalų.
Norint sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, į mitybą reikėtų įtraukti tokius produktus, kaip avokadai, skumbrės, lęšiai ar jautienos kepsnys. Tai parodė Varviko universiteto Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas.
Šie produktai smegenyse sukelia reakcijas, skatinančias sotumo jausmą, todėl esame linkę suvalgyti mažiau maisto vienu prisėdimu.
Kitas būdas mažinti kilogramų kiekį yra į mitybą įtraukti tam tikrus produktus, kurie paspartina organizmo medžiagų apykaitą, riebalų deginimą.
„The Telegraph“ interneto svetainėje buvo išvardinti penki produktai, kurie gali padėti greičiau sulieknėti. Štai jie.
Greipfrutai
Kasdien suvalgius po pusę greipfruto, galima gauti 64 proc. rekomenduojamos dienos vitamino C normos.
Tačiau tuo nauda nesibaigia. Nes greipfrutas dažnai įvardijamas kaip vaisius, pagreitinantis medžiagų apykaitą.
Teiginį, kad šis vaisius turi riebalus deginančių savybių, tarsi pagrindžia 2006 metais Mitybos ir metabolizmo tyrimų departamento Kalifornijoje, JAV, atliktas tyrimas.
Jo metu mokslininkai 12 savaičių stebėjo 91 nutukusį žmogų. Paaiškėjo, kad tie, kurie prieš valgį suvalgydavo po pusę šviežio greipfruto, numetė žymiai daugiau svorio.
Cinamonas
Ar gali aromatingas prieskonis iš medžio žievės sumažinti pavojingą riebaus maisto poveikį?
Amerikos širdies asociacijos tyrėjai, atlikę 12 savaičių trukmės tyrimą su žiurkėmis, pastebėjo, kad valgydami riebų maistą ir gaudami cinamono papildus, gyvūnai priaugdavo mažiau svorio, o jų riebalų, cukraus ir insulino kiekis kraujyje buvo sveikesnis, nei tų, kurie valgė riebų maistą be cinamono.
Tyrimo rezultatai parodė, kad tai nulėmė polifenolis, turintis priešuždegiminių ir antioksidakcinių savybių, kurios gali sumažinti rizikos veiksnius.
Jūros dumbliai
Jūros dumbliai susideda iš fukoksantino. Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad ilgalaikis fukoksantino naudojimas gali padėti numesti svorio, nes padidina energijos sąnaudas, tad sudeginama daugiau riebalų.
Tyrimas, atliktas su žmonėmis, parodė, kad tie, kurie kasdien vartoto fukoksantino ekstraktą, numesdavo gerokai daugiau svorio.
Tačiau, pasak mokslininkų, dar per anksti daryti išvadas apie fukoksantino naudą, kol nėra surinkta pakankamai įrodymų.
Žalioji arbata
Kartoko skonio gėrimą išbando vis daugiau sulieknėti norinčių žmonių, mat jis stimuliuoja riebalų oksidaciją.
Žalioji arbata yra veiksminga dėl katechino polifenolių, kurie atsiranda dėl fermentacijos proceso. Juodojoje arbatoje šios medžiagos nėra.
Manoma, kad katechinai gali stimuliuoti riebalų deginimą.
Aitriosios paprikos
2010 metais Amerikos chemijos bendrija paskelbė tyrimą, kurio rezultatai parodė, kad aitriosiose paprikose aptinkamas kapsicinas gali padėti numesti svorio ir apsaugoti nuo riebalų susidarymo.
Tai paskatino tyrėjus ateityje atlikti daugiau tyrimų, kaip galima būtų panaudoti kapsiciną gydant nutukimą.